fbpx

Transferència embrionària: és millor transferir un o dos embrions?

Actualment hi ha una controvèrsia en molts centres de reproducció assistida sobre l’hora de decidir si s’ha de transferir un o més d’un embrió. Les dues opcions tenen els seus beneficis i riscos, tot i que, a dia d’avui, sembla que es tendeix a la transferència d’un únic embrió.

 

Les preguntes que porten fent-se durant molts anys la majoria de centres de fertilitat són: transferim un sol embrió o més d’un?, quan hem de prioritzar la transferència d’un únic embrió?, realitzem double (DET) embryo transfer a D+3 o single (SET) embryo transfer a D+5? T’expliquem tots els pros i contres sobre transferir un o més embrions.

 

Conseqüències de l’embaràs múltiple
La Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE, per les seves sigles en anglès) és el màxim exponent a nivell europeu en l’àmbit de la reproducció assistida i l’embriologia, i recentment ha manifestat que l’èxit és la concepció d’un nadó sa, sense arribar a l’extrem de considerar la gestació general com una conseqüència adversa a la FIV. Tot i així, les gestacions múltiples comporten un percentatge més alt de naixements prematurs i de baix pes al néixer, junt amb un lleuger augment de la mortalitat perinatal si ho comparem amb les gestacions úniques.
En els casos de gestació múltiple és més freqüent que la mare pateixi anèmia o un increment de la pressió arterial durant l’embaràs, que pugui donar lloc a preeclàmpsia, una malaltia que afecta la salut de la mare. També hi ha més risc de malformacions, avortaments i pèrdues fetals, i la taxa de prematuritat és molt elevada: un 75% dels parts es produeixen abans de la setmana 38 de gestació i un 30% abans de la 36. A més, és més gran el risc d’insuficiència placentària, retard del creixement fetal i les hemorràgies postpart, són més freqüents les nàusees i vòmits durant l’embaràs i hi ha més probabilitat de part amb cesària.
L’embaràs múltiple pot ocórrer de manera espontània, i llavors no hi ha res que permeti evitar-ho. En aquest cas és important incrementar els controls i les mesures preventives necessàries per assegurar que el part arribi a terme en les millors condicions.

 

I si podem escollir?
De forma natural, la incidència de gestacions múltiples espontànies és d’aproximadament 1 de cada 85-90 naixements. Tot i així, en els últims anys s’ha produït un increment d’embarassos múltiples en països desenvolupats, degut als tractaments de reproducció assistida. Espanya és un d’ells.
Per què es segueixen realitzant transferències dobles tot i les indicacions de les Societats científiques i els resultats dels estudis? Perquè hi ha més probabilitat d’aconseguir l’embaràs amb la transferència embrionària de dos embrions que només un. Si ens posem en el lloc de la parella que porta molt de temps buscant crear una família sense aconseguir-ho i que ha invertit un esforç econòmic i sobretot emocional molt important en el projecte d’arribar a ser pares, és lògic que en la major part dels casos es decantin per l’opció múltiple.
El problema és que la majoria de les dones no tenen una percepció realista d’aquests riscos, creuen que tot el procés de seguiment de l’embaràs i el part està molt controlat i pensen: “davant la possibilitat de quedar-me embarassada de bessons o no quedar-me, opto per l’opció que, en teoria, ofereix més probabilitats, siguin quins siguin els riscos”. Però en cicles de FIV amb oòcits procedents de donants s’ha comprovat que la diferència en la taxa d’èxit en termes de gestació i de part entre transferir un o dos embrions és mínima: 45-47% enfront de 50-55% mentre que els beneficis de reduir una gestació múltiple (o triple) i evitar així tots els problemes que es poden derivar són més que evidents. Una altra cosa passa quan parlem d’esterilitat secundària, aquí ja sense la pressió de el desig de ser pares, la major part es decideix per un sol embrió.
En qualsevol cas, és l’autonomia dels pacients qui predomina a l’hora de triar si es transfereix un o més embrions. I serà el metge especialista en reproducció qui ha de basar la seva elecció i la seva recomanació a les característiques específiques de la dona i/o parella infèrtil que està tractant, el seu historial i en la qualitat i nombre d’embrions disponibles.

 

A Conceptum Fertilitat sempre et recomanarem l’opció millor per a tu i per al teu futur nadó. Tens dubtes sobre el teu fertilitat o sobre quan iniciar la teva projecte reproductiu? Contacta’ns.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita