fbpx

Estimulació Ovàrica: en què consisteix i què cal saber?

En qualsevol tractament de fecundació in vitro (FIV) o d’inseminació artificial ha una primera fase d’estimulació ovàrica. En què consisteix l’estimulació ovàrica? Té algun risc? T’ho detallem en aquest post.

 

Durant el cicle menstrual espontani molts fol·licles inicien el seu desenvolupament dins de cada ovari, però quan un d’ells aconsegueix una grandària una mica més gran es produeix una inhibició del creixement dels altres. Aquest fol·licle es coneix com a fol·licle dominant. Amb el tractament s’intenta que es desenvolupin fins a la maduresa completa diversos fol·licles en el mateix cicle. AquestÉs el procés d’estimulació ovàrica controlada i representa la fase inicial d’un tractament de FIV o d’inseminació artificial.

 

Què és un fol·licle?
És el lloc de l’ovari on es desenvolupa l’oòcit, la cèl·lula reproductora femenina. Al llarg de la primera fase del cicle menstrual de la dona es produeix el desenvolupament del fol·licle, comença sent de mida microscòpica i creix omplint de líquid amb nutrients per l’oòcit fins uns 18 – 22 mm. En aquest moment s’obre un orifici a la seva paret, surt l’oòcit i es coneix com ovulació.

 

Què és l’estimulació ovàrica?
L’estimulació ovàrica consisteix a administrar medicaments amb hormones que estimularan als ovaris a seleccionar i desenvolupar múltiples fol·licles, per tal d’oferir un nombre adequat d’òvuls que permetin realitzar un tractament de FIV. A més d’afavorir el creixement de més òvuls, permet optimitzar una maduració correcta, anticipant el moment exacte de la seva ovulació, que ho farem coincidir amb el moment de la seva extracció i/o punció fol·licular.

 

Quant de temps dura la fase d’estimulació ovàrica?
Tal com ocorre de manera fisiològica, habitualment dura uns 12 – 14 dies. Durant aquest període la pacient ha de rebre una injecció cada dia. Pot ser de manera subcutània o intramuscular, segons prefereixi la pacient.

 

Quina és la pauta de medicació més adequada a cada pacient?
Els criteris que se segueixen a l’hora d’establir el protocol d’estimulació ovàrica més adequada són: l’edat de la pacient, la morfologia ovàrica, l’analítica hormonal, la massa corporal, la resposta a estimulacions hormonals prèvies (si s’ha donat el cas) i l’experiència de l’especialista.
Per a Conceptum Fertilitat és imprescindible adaptar el tipus de medicació i les seves dosis a cada dona, individualitzant els casos i donant un tractament el més personalitzat possible.

 

Quin risc té l’estimulació ovàrica?
Tot i que hi ha alguns rumors sobre possibles malalties i riscos de càncer després de rebre aquests fàrmacs, encara no s’ha pogut demostrar que siguin la causa d’aquestes patologies.
El risc més comú, però alhora més controlat, és la Síndrome d’Hiperestimulació Ovàrica (SHO) quan l’organisme respon en excés als fàrmacs rebuts.

 

Pot fer-se una FIV sense estimulació ovàrica?
La resposta és sí. Aquest mètode es coneix com FIV en cicle natural, en el qual es va controlant mitjançant ecografia i analítiques hormonals l’evolució dels fol·licles i l’ovulació. Tot i així, les probabilitats d’embaràs evolutiu són inferiors en comparació amb les probabilitats d’embaràs en cicles amb estimulació ovàrica.

 

En què consisteixen els controls d’estimulació?
Es realitza una analítica hormonal per determinar els nivells d’estradiol en sang, que és l’hormona que produeixen els fol·licles en creixement, i una ecografia vaginal per visualitzar el nombre i grandària d’aquests fol·licles. En funció del resultat d’aquestes proves s’ajusta la medicació i s’indueix l’ovulació mitjançant una injecció d’hCG en el moment idoni.

 

És un procediment habitual en la pràctica clínica actual, segur, ràpid i senzill. Fer-ho incrementa les possibilitats d’aconseguir l’embaràs que tant es desitja. Tens més dubtes? Contacta’ns.

 

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita