fbpx

Quan, com i per què fer una biòpsia dels meus embrions?

Durant la realització d’un tractament de reproducció assistida hem de seleccionar el millor embrió per transferir-lo a l’úter matern. No només cal triar l’embrió amb el millor “aspecte” sinó també escollir un embrió que sigui sa. T’expliquem com fer-ho a continuació.

 

La biòpsia embrionària és una tècnica de micromanipulació que consisteix a extreure una o diverses cèl·lules d’un embrió en divisió, en funció de l’estadi de desenvolupament embrionari, per analitzar-les genèticament i així poder seleccionar aquells embrions lliures d’una determinada alteració genètica abans de ser transferits a l’ úter. La tècnica de biòpsia dels embrions juntament amb l’anàlisi genètica de les cèl·lules biopsiades es coneix amb el nom de Diagnòstic Genètic Pre-implantacional (PGT, per les sigles en anglès).

El resultat possibilita la identificació d’anomalies en estadis previs a la implantació, evitant el desenvolupament d’anomalies genètiques i prevenint l’avortament espontani provocat per aquestes.

 

Quan es recomana realitzar una biòpsia dels meus embrions?

Les principals indicacions on es recomana realitzar una biòpsia embrionària són les següents:

  • Edat materna avançada.
  • Avortaments de repetició.
  • Factor masculí sever.
  • Errors reiterats d’implantació.
  • Alteracions cromosòmiques i malalties monogèniques, és a dir, malalties lligades a la mutació d’un gen concret que són heretades de forma recessiva.

 

Com es realitza la biòpsia?

Per analitzar l’embrió és imprescindible prendre una mostra de cèl·lules, sense que això perjudiqui el seu desenvolupament i evolució posterior fins al moment de la implantació. Les tècniques de biòpsia embrionària han evolucionat amb el temps fins optimitzar el procés. Actualment, es realitzen 2 tipus de biòpsia d’embrions a les clíniques de reproducció assistida: la biòpsia d’embrions en estadi de cèl·lules a dia 3 de desenvolupament i la biòpsia d’embrions en estadi de blastocist a partir de dia 5 de desenvolupament.

En el cas la biòpsia d’embrions a dia 3 de desenvolupament, el que es fa és deixar aquests embrions en cultiu unes 72 hores en cultiu fins que l’embrió té entre 6 i 8 cèl·lules. Després se li realitza un petit orifici a la zona pel·lúcida que envolta les cèl·lules, per on s’introdueix una pipeta microscòpica i s’aspira 1 cèl·lula. Aquesta cèl·lula serà la que s’analitzarà genèticament per saber si l’embrió és sa o no. Mentre que, en el cas de la biòpsia d’embrions en estadi de blastocist, aquesta és la tècnica més utilitzada a dia d’avui. Consisteix en deixar els embrions en cultiu fins que formi l’estructura típica de blastocist (a partir dia 5 de desenvolupament embrionari) i en aquest moment se li extreuen entre 4 i 8 cèl·lules del trofectoderma, que és la capa de teixit que forma la paret del blastocist i que donarà lloc, posteriorment, a la placenta. És important destacar que, en cap cas, es realitza la biòpsia de la massa cel·lular interna, ja que aquesta és la que va donar lloc al fetus i futur nadó.

En qualsevol cas, sigui biòpsia d’embrions en estadi de cèl·lules a dia 3 de desenvolupament o en estadi de blastocist a dia 5 de desenvolupament, un cop biopsiats els embrions, aquests romanen congelats a l’espera dels resultats de l’anàlisi genètica i només es descongelaran i transferiran aquells embrions en que l’anàlisi genètic hagi sortit normal.

 

Per què és recomanable una biòpsia?

  • Millora la selecció embrionària. Podrem seleccionar aquells embrions que no tenen alterats el nombre de cromosomes i que donaran lloc a un nen sa.
  • Evita transferir embrions que no s’implantaran, que causin avortaments o naixements de nens amb diferents síndromes.
  • Disminueix el temps per aconseguir l’embaràs. Evitem transferir embrions que no donaran lloc a un nen sa o van a bloquejar-se en el seu desenvolupament.
  • Menor cost. Transferint només embrions sans s’elimina el cost de la transferència d’embrions que sabrem que no seran viables.
  • Millora el benestar psicològic. Garanteix que l’embrió és sa i rebaixa la possibilitat de el risc d’avortament i amb això la tensió emocional que això implica en la parella.

 

El nostre laboratori compta amb els mitjans i la tecnologia necessària per realitzar aquest tipus de tècniques. No deixis que la genètica t’impedeixi complir el teu somni. Ser mare està cada vegada més a prop amb Conceptum Fertilitat. Demana cita i visita’ns sense compromís. 

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita