fbpx

Guia per prevenir defectes de naixement.

Que el meu nadó estigui sa i que vingui bé! Aquesta és la preocupació més gran d’una dona quan sap que està embarassada. I és que la majoria de dones donen per fet que el seu nadó naixerà completament sa. Però no sempre és així. Sabies que els defectes congènits poden prevenir? T’expliquem com.

 

Quan una mare dóna per fet que el seu nadó naixerà completament sa i després rep la notícia que el seu fill/a patirà algun tipus d’anomalia, és un cop difícil d’assimilar. El percentatge que això passi és molt baix, i a Espanya ha descendit a menys de la meitat en els últims 30 anys, però es calcula que entre un 3 i un 6% dels nounats presenta algun defecte congènit.

A quin tipus d’anomalies congènites ens referim? Les més comunes i conegudes són, per exemple, el llavi leporí, el “peu zambo” o mal posicionat (denominat tècnicament com a peu equinovar), malformacions cardíaques i/o espina bífida, entre d’altres.

Per això és bàsic realitzar un control de l’embaràs des de l’inici i prendre algunes mesures preventives. Això no vol dir que puguem evitar la seva aparició, però hi ha circumstàncies que augmenten el risc. Si estàs pensant a ser mare aquestes són les coses que una dona pot fer per planificar un embaràs saludable:

 

Prendre 400 micrograms (mcg) d’àcid fòlic diari.

L’àcid fòlicés una vitamina B. És molt important prendre suplements d’àcid fòlic cada dia, almenys un mes abans i durant el primer trimestre de l’embaràs. D’aquesta manera, pot ajudar a prevenir defectes de naixement greus en el cervell i la columna vertebral (anencefàlia i espina bífida).

 

Evita el consum de tabac, l’alcohol i l’exposició a substàncies nocives i radiacions.

Quan una dona està embarassada, l’alcoholen sang passa de la placenta a el nadó a través del cordó umbilical. El consum d’alcohol durant l’embaràs pot ocasionar que el nadó neixi amb trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF). D’altra banda, fumardurant l’embaràs és perillós i pot ocasionar un part prematur, certs defectes de naixement (llavi o paladar fes), baix pes al néixer i/o la mort de l’infant. Finalment, el consum de drogues il·legalsdurant l’embaràs pot tenir un nadó que neixi en forma prematura, amb baix pes o amb altres problemes de salut, com defectes de naixement en els braços, les cames, l’aparell urinari i el cor. A més, és important que la dona no faci servir drogues il·legals després del part, perquè poden passar al nadó a través de la llet materna i afectar el seu creixement i desenvolupament.

 

Prevenir les infeccions i vacunar-se contra la rubèola.

Algunes infeccions que una dona pot contreure durant l’embaràs poden ser perjudicials per al nadó en gestació. És recomanable que, si no has passat la rubèola durant la infància, et posis la vacuna, però recorda que cal vacunar-se al mínim un mes abans d’anar a buscar al nadó. Hi ha moltes vacunes segures i recomanades durant l’embaràs, però d’altres no. Consulta-ho amb el teu metge.

 

Mantenir controlada la diabetis i aconseguir un pes saludable.

Si no es controla bé la diabetis durant l’embaràs, augmenta la probabilitat que el nadó neixi amb defectes de naixement o altres problemes. També pot causar complicacions greus en la mare. Una atenció mèdica adequada abans i durant l’embaràs pot prevenir defectes de naixement i altres conseqüències negatives. D’altra banda, una dona amb obesitat (IMC ≥ 30) abans de l’embaràs, presenta un major risc de complicacions durant l’embaràs i risc de causar diversos defectes de naixement al nadó.

 

Minimitzar els riscos.

Informa el teu metge abans de quedar-te embarassada, per si cal que et faci alguna revisió prèvia  o test genètic per evitar la transmissió de malalties hereditàries. També és important comentar si prens algun tipus de medicació de forma habitual per alguna malaltia que pugui afectar el fetus.

 

L’embaràs és una etapa emocionant, però pot portar molt estrès. Saber que s’està fent tot el possible per planificar un embaràs saludable, mantenir-se sana durant l’embaràs i fer el possible perquè el seu nadó comenci la vida amb salut, l’ajudarà a sentir-se tranquil·la. A Conceptum Fertilitat t’ajudem a aconseguir-ho!

 

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita