fbpx

Per què al 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona?

El 8 de març es celebra la lluita de les dones per la igualtat. El moviment del 8M es fa cada any més fort i se sap poderós, com cadascuna de les dones individuals que el formen. Però, per què se celebra aquest dia el 8 de març?

 

Cada vegada més grups, associacions, fundacions, ONGs i dones en general segueixen lluitant cada any per acabar amb els assetjaments, assassinats de dones, violència de gènere, bretxa salarial i les desigualtats en totes les seves formes. El Dia Internacional de la Dona és considerat el dia en el que des de fa uns anys els col·lectius, dones i homes feministes han ocupat els carrers del país per reivindicar els drets del 50% de la població.

Els seus orígens es remunten al 8 de març de l’any 1911, dia en què es va celebrar per primera vegada el Dia de la Dona, després que l’any anterior tingués lloc la II Conferència Internacional de Dones Socialistes (Copenhaguen), on hi van assistir més de 100 dones de 17 països diferents.

La funció principald’aquesta conferència era la de promoure la igualtat de drets de les dones, de manera que es va proposar i aprovar la celebració del Dia de la Dona Treballadora cada 8 de març.

 

Per què la data del 8 de març?

El motiu de triar aquest dia va ser per retre homenatge a dues vagues de treballadores que van ocórrer un 8 de marçde l’any 1857 i 1908, respectivament.

El 1857va tenir lloc la primera vaga de les dones treballadores d’una fàbrica de tèxtil a Nova York. En aquella època, aquest sector estava ocupat bàsicament per dones i les seves condicions eren molt precàries. Treballaven més de 12 hores diàries a canvi d’un salari molt baix i a més existia una gran bretxa salarial.

Jornades laborals esgotadores i unes condicions laborals pèssimes van incentivar que les dones organitzessin una vaga. Una marxa per tota la ciutat per tal de reivindicar els seus drets; a canvi van rebre una gran repressió per part de la policia.

El 1908es va produir una altra revolta a Estats Units. Més de 40.000 cosidores de grans fàbriques del país es van declarar en vaga per reivindicar la igualtat de drets, entre d’altres aspectes.

Tres anys després, el 1911, i com a conseqüència de la reunió de Copenhaguen de l’any anterior, es celebra per primera vegada el Dia Internacional de la Dona a part d’Europa: Alemanya, Àustria, Suïssa i Dinamarca. Es va celebrar el 19 de març i es va sol·licitar el dret de vot, el dret a ocupar càrrecs públics per part de les dones, a la formació professional i a la feina. En definitiva, millores bàsiques.

El punt d’inflexió va ser el 25 de març de 1911, quan es va produir un tràgic incendi a la fàbrica Triangle Shirtwaist de Nova York on van morir 123 dones i 23 homes per no poder sortir de l’edifici. Aquest fet va tenir molta repercussió en la legislació laboral americana i en celebracions posteriors del Dia Internacional de la Dona. Així doncs, des de 1911 se celebra el Dia de la Dona Treballadora, tot i que no va ser fins a 1975 quan l’Assemblea General de les Nacions Unides establís aquest dia com a Dia Internacional de la Dona.

La força que aconsegueix un moviment de dones a tot el món traspassa fronteres, diferències culturals, econòmiques, ideològiques i de qualsevol tipus. Les dones unides tenen el poder de canviar el món i aconseguir la igualtat en tots els àmbits de la societat.

 

Des de Conceptum Fertilitat et convidem que celebris el Dia Internacional de la Dona, siguis dona o home, per aconseguir una societat més justa, més pacífica i més sostenible. Hi ha moltes formes de contribuir. Participa en el repte del Dia de la Dona i comparteix les teves idees i experiències amb el hashtag #DiaDeLaDona.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita