fbpx

Salut Sexual: com parlar de sexe amb el seu fill en funció de l’edat?

Els éssers humans naixem curiosos per naturalesa i és comú que a vegades els nostres fills ens sorprenguin amb preguntes com: d’on vénen els nadons?, i que no sàpigues ben bé com respondre-li. Per això, a Conceptum Fertilitat et donarem uns consells sobre com parlar de sexe amb el teu fill en funció de la seva edat.

 

La sexualitat forma part de la vida de totes les persones, sense importar l’edat. A mesura que els seus fills creixen i es desenvolupen, és probable que comencin a riure sobre les “parts privades”, que s’expliquin acudits “verds” (obscens) i que busquin paraules “tabú” al diccionari. Aquesta curiositat és natural. A més, és usual que un nen tingui preguntes a qualsevol edat. Quan la seva filla estigui a punt per fer preguntes, tu, com a pare i/o mare de família, has d’estar a punt per contestar.

 

Per on començar?

Cada dia es presenten situacions propícies per ensenyar i educar els seus fills en temes relatius al sexe i a la seva salut sexual. Per exemple, l’hora del bany, un embaràs o naixement d’un nou membre de la família, mentre van de compres, al cinema, o fins i tot al parc. En primer lloc, cal que descobreixis què és el que els teus fills ja saben. Deixeu que siguin ells els que guiïn la conversa i facin les preguntes. És important que et mostris segur i còmode parlant d’aquests temes amb ells, fent-los saber que poden fer-te qualsevol tipus de pregunta sobre el tema. Sigues breu, sincer i usa un llenguatge simple. Això sí, prepara’t per repetir les coses!

 

Preguntes sobre sexualitat en funció de l’edat

Com és obvi, les preguntes i les respostes dependran de l’edat i la capacitat de comprensió de l’infant. Així doncs, a continuació, trobaràs un recull de les preguntes i els temes més comuns segons el grup d’edat:

Nens en edat de preescolar:

“Com vaig arribar a la teva panxa?”, “On era jo abans d’arribar a la teva panxa?”, “Com vaig sortir?”, “D’on vénen els nadons?”, “Per què les nenes no tenen penis?”

De 18 mesos a 3 anys d’edat. En aquesta edat els nens comencen a aprendre sobre el seu propi cos. És important ensenyar-los els noms adequats de cada part de el cos, sense inventar-ja que sinó pot associar que el nom real té una cosa dolenta. A més, és el moment d’ensenyar als seus fills quines parts són més íntimes i privades, que en molts casos són les parts cobertes pel banyador.

De 4 a 5 anys d’edat. En aquesta edat ja hi ha un interès en la sexualitat bàsica, cap a la pròpia i la del sexe oposat. També és possible que es toquin els genitals, i fins i tot que mostrin interès cap als genitals d’altres nens. No obstant això, és important que aprenguin què és correcte i què no. La família ha de fer saber que l’interès en els òrgans genitals és saludable i natural, però també ha d’establir límits a l’exploració, com ara que despullar-se i fer jocs sexuals en públic no és correcte.

 

Nens en edat escolar

“A quina edat pot una nena tenir un nadó?”, “Per què un nen té ereccions?”, “Què és la menstruació?”, “Com tenen relacions sexuals dues persones?”, “Per què a alguns homes i dones els agraden les persones del mateix sexe?”

De 5 a 7 anys d’edat. En aquesta edat aprenen més sobre relacions interpersonals i s’interessen en el que passa sexualment entre els adults. Les seves preguntes poden ser més complexes per tal de comprendre la connexió entre la sexualitat i la gestació d’un nadó. És important fomentar una bona sexualitat, ja que les lliçons i els valors que aprenguin a aquesta edat romandran amb ells com a adults i fomentar relacions significatives quan siguin grans.

De 8 a 9 anys d’edat. En aquesta edat és possible que ja sàpiguen diferenciar el que és correcte del que no. Comencen a entendre que el sexe és una cosa que passa entre dues persones que s’estimen. Poden mostrar interès cap a la manera en què pare i la mare es van enamorar. També podrien sentir curiositat cap a les relacions homosexuals. És un bon moment per explicar que estimar algú no depèn de el gènere de la persona, i que és una cosa diferent a sentir-se atret per algú sexualment. Recorda que, en aquesta edat, els nens i nenes passaran per molts canvis que els preparen per a la pubertat. Ser sexualment responsables és una de les lliçons més importants que li pots ensenyar.

 

A Conceptum Fertilitat t’ajudem a que siguis el millor pare i la millor mare del món. Dubtes? Nosaltres te’ls resoldrem a l’instant. Contactem? 

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita