fbpx

Els millors consells per deixar de fumar durant l’embaràs

Fumar durant l’embaràs pot ser perjudicial per al nadó, per la qual cosa és important deixar-ho com més aviat millor. Descobriu, a continuació, els millors consells per deixar de fumar durant l’embaràs.

Actualment, prop d’un 20% de la població femenina fuma i, d’aquestes, es calcula que aproximadament un 30% segueixen fent-ho durant l’embaràs. Algunes perquè no poden deixar-ho o perquè creuen que l’ansietat que els provocaria seria encara pitjor, i d’altres perquè pensen que, si redueixen el consum, no fan malbé el nadó. Ambdues idees, però, estan equivocades, ja que l’exposició al tabac durant l’embaràs sempre té efectes perjudicials, i la prova és que els fills de mares fumadores solen tenir més problemes respiratoris, infeccions i otitis de repetició.

A més, fumar durant l’embaràs s’associa amb més risc d’avortament espontani, mort fetal i mortalitat infantil. També condueix a més complicacions durant el part (part prematur, baix pes en néixer, malformacions i mort sobtada del lactant). Aquests riscos no són només per a la mare sinó també per al fetus, que està exposat a la nicotina i altres substàncies de les cigarretes.

El consum de tabac i altres substàncies tòxiques suposen un problema de salut greu que ha de ser abordat tant pels professionals de la salut com per les mateixes dones embarassades.

Si ets fumadora i estàs embarassada o t’estàs plantejant deixar-ho, el millor és que demanis ajuda a un especialista. No obstant això, en aquest post, et donem alguns consells que et poden resultar útils:

  • Confia i pren la iniciativa per tu mateixa. L’únic secret per aconseguir deixar-ho definitivament és voler-ho fer. Així que busca un motiu que et doni força i tingues confiança en tu mateixa. Si vas amb dubtes o empesa per altres, et resultarà més difícil.
  • Troba substitutius i alternatives: una ampolla d’aigua, fruita, xiclets o caramels sense sucre. Així, quan sentiu la necessitat de fumar, podreu recórrer a altres opcions. Recordeu: la sensació d’abstinència és passatgera i es pot controlar.
  • Comparteix el teu compromís: avisa els teus amics, família i companys de feina que ho deixaràs. Així reafirmes el teu compromís i comptaràs amb el suport dels altres.
  • Millora els teus hàbits: evita situacions que propiciïn el consum. Dona’t un passeig a les pauses o descans de la feina, redueix el cafè, fes alguna activitat que t’agradi (jardineria, punt, fotografia). Fes més exercici, i dona’t premis per celebrar els teus progressos: tres dies sense fumar, una setmana, un mes, etc.
  • Mite: deixar de fumar no engreixa. Moltes dones temen guanyar pes perquè solen picar més per calmar l’ansietat de deixar l’hàbit, però intenta mantenir-te entretinguda amb altres activitats que t’allunyin de pensar al tabac (llegir, sal a caminar, etc.). Si no pots evitar anar a la nevera, tria piscolabis sans, com pastanaga o fruita fresca. Al principi és possible guanyar un o dos quilos, però després es tornen a perdre.
  • No busquis resultats a curt termini. Contràriament al que es creu, els tractaments de deshabituació al tabac no solen durar més de 3 mesos.
  • Cada cigarret menys és un punt a favor de la teva salut, ja que els efectes beneficiosos de deixar de fumar són immediats: als 20 minuts de fumar una cigarreta comença a normalitzar-se la freqüència cardíaca, a les 8 hores els nivells de monòxid de carboni comencen a baixar i augmenta el nivell d’oxigen als pulmons; al cap de dos dies millora el sentit de l’olfacte i del gust, i els nivells de nicotina comencen a tocar fons; al cap de tres mesos desapareix la tos i millora la capacitat respiratòria, ia l’any, el risc de tenir un problema cardiovascular ja és un 50% menor que el d’un fumador, i continuarà baixant! A més, cada cop et sentiràs millor físicament, a banda de la pujada d’autoestima que suposa aconseguir-ho.
  • Mite: deixar de fumar no relaxa. La sensació de relaxació que sentim és perquè fumar calma la síndrome d’abstinència que provoca la nicotina. En realitat, el tabac té un efecte excitant sobre el sistema nerviós i el ritme cardíac.

El millor és deixar de fumar abans de quedar embarassada. Tot i això, si ja està embarassada, deixar de fumar pot ajudar-la de totes maneres a protegir la seva salut i la del seu nadó per evitar problemes. Mai no és gaire tard per deixar de fumar.

A més, és important tenir en compte que, si vas fumar i vas tenir un embaràs normal en el passat, no hi ha garanties que el proper embaràs també ho sigui. Quan fumes durant l’embaràs, poses en risc la teva salut i la del teu nadó.

Si vols fer alguna consulta sobre aquest tema o t’ha quedat algun dubte, contacta amb els nostres especialistes. No deixis que el tabac et domini, fes-ho pel teu nadó, t’ho agrairà!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita