fbpx

La infertilitat augmenta a Espanya amb els anys.

Els hàbits de vida, el sobrepès, la contaminació ambiental o diverses patologies són alguns dels factors que contribueixen al fet que la taxa d’infertilitat hagi augmentat en l’última dècada al nostre país. Motiu pel qual cada vegada més parelles recorren a tècniques de reproducció assistida. Però hi ha algun remei? T’ho expliquem en aquest article.

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la infertilitatés una malaltia de sistema reproductiu que impedeix aconseguir un embaràs després d’un any o més de relacions sense protecció. No s’ha de confondre amb l’esterilitat, que es defineix com la incapacitat per dur a terme un embaràs. Aquesta impossibilitat es pot produir perquè els òrgans sexuals no funcionen bé, o perquè els gàmetes són defectuosos.

En la societat actual en què vivim és molt comú tenir casos properes a familiars o amics que no aconsegueixen concebre de manera natural. L’esterilitat afecta el 17% de les parelles en edat de tenir fills, al voltant de 800.000 persones a Espanya.

Paral·lelament, segons estudis de la Societat Espanyola de Fertilitat (SEF), s’ha produït un augment significatiu en la demanda dels tractaments de reproducció assistida, com a resposta a aquest augment de la infertilitat, sent Espanya el país més actiu en matèria de reproducció assistida a Europa, amb un rècord de 119.875 cicles de tractament registrats el 2015, per davant de Rússia, França i Alemanya.

 

Edat, hàbits de vida i altres causes d’infertilitat 

Com ja hem comentat en articles anteriors, les causes d’infertilitat poden ser diverses i el seu origen està repartit entre gèneres. Així doncs, l’origen d’aquesta infertilitat pot ser degut a les dones (30%), als homes (30%), a causes mixtes (25%) i/o ser d’origen desconegut o idiopàtic (15%).

La infertilitat pot ser degut a factors físics, emocionals i fins i tot ambientalstan diversos com l’exercici excessiu, la diabetis, el consum d’alcohol o tabac i fins i tot, en el cas dels homes, l’exposició perllongada a fonts de calor, sense deixar de banda el conjunt de patologies i defectes congènits. Un altre dels aspectes més rellevants en la pèrdua de la fertilitat és l’edat, especialment per a les dones, que passats els 35 anys comencen un deteriorament progressiu tant en la quantitat com en la qualitat dels seus òvuls. Per contra, en els homesel temps no resulta tan determinant sobre la fertilitat de la parella, tot i que s’ha observat una disminució significativa de la quantitat i la qualitat de l’esperma a partir dels 40 anys.

La inseminació artificial, així com també les tècniques de fecundació in vitro (FIV), permeten allargar la vida fèrtil de les dones, que segons els experts recorren a la pràctica per dos motius principals, oncològics i socials. La inestabilitat econòmica, sentimental o les pressions laborals, són determinants en la decisió de posposar el moment de la maternitat. El problema de la fertilitat no només és un trastorn físic, sinó que en molts casos desemboca en un problema de salut mental al no ser capaç, després de el tractament de fertilitat, d’arribar a concebre, principalment en el cas de les dones i fins i tot si s’han tingut fills previs. Pel que, el factor més influent en el deteriorament de la salut mental després de passar per una experiència d’aquest tipus, no és haver aconseguit o no ser pares, sinó mantenir el desig de la maternitat després del fracàs dels tractaments.

 

Patologies que afecten la fertilitat

En el cas de la donales causes més comunes són l’edat avançada, endometriosi, lesions a les trompes de Fal·lopi o altres patologies com miomes, malalties de transmissió sexual o cròniques (diabetis, càncer, malaltia de tiroide, asma o depressió).

Pel que fa a l’homesol ser freqüent l’obesitat extrema, les alteracions en la producció de semen o en el tracte genital, problemes en l’erecció o la situació anòmala del meat urinari (curvatures molt pronunciades del penis o una gran disminució de la mateixa).

 

Hàbits saludables per prevenir la infertilitat

Tot i que no sempre es poden identificar les causes de la infertilitat en la parella, s’ha comprovat que aquestes rutines de salut ajuden a aconseguir l’embaràs desitjat: (A) mantenir el pes adequat;(B) evitar el tabac; i (C) no excedir-se en el consum de cafè.

 

Si portes molt de temps intentant quedar-te embarassada i no ho aconsegueixes pot ser que necessitis ajuda. Un estudi de fertilitat complet amb els nostres especialistes pot ser crucial per determinar la causa que t’impedeix concebre al teu futur nadó. Contacta’ns i sol·licita cita prèvia per fer del teu somni una realitat. 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita