fbpx

Em puc vacunar si estic embarassada o vull quedar-me embarassada? I si tinc un nadó lactant?

El Ministeri de Sanitat recomana a dones embarassades o en període de lactància vacunar-se. Però què vacuna és la més recomanada? Hi ha alguna consideració a tenir en compte? T’ho expliquem tot a continuació.

 

D’acord amb el Ministeri de Sanitat i l’evidència científica publicada, es recomana de manera segura la vacuna per a totes les dones, sense importar el moment en què es troben, ja sigui pretractament, tractament, embaràs o lactància.

Una investigació, les dades es van publicar aAmerican Journal of Obstetrics and Gynecology, ja va mostrar que els nivells d’anticossos van ser sorprenentment més alts que els resultants de la infecció per coronavirus durant l’embaràs. A més, els autors no van registrar efectes secundaris.

 

Quines vacunes hi ha disponibles?

Pfizer/BioNTech (Comirnaty)

Primera vacuna contra la COVID-19 autoritzada a Europa per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) i la Comissió Europea per a persones de ≥ 12 anys. Es tracta d’una vacuna del tipus ARNm. Són necessàries dues dosis separades al menys 21 dies via intramuscular.

Moderna (Moderna Biotech Spain)

Es tracta de la segona vacuna autoritzada per l’Agència Europea del Medicament (EMA) el 6 de gener de l’2021 per a adults de ≥ 18 anys. Com l’anterior, es tracta d’una vacuna del tipus ARNm. Són necessàries dues dosis separades al menys 28 dies via intramuscular.

AstraZeneca/Universitat d’Oxford

Aprovada per l’Agència Europea del Medicament (EMA) el 29 de gener. Es tracta d’una vacuna del tipus vector Adenovirus. Són necessàries dues dosis. Segons el prospecte de la vacuna, la segona s’ha d’administrar entre 4 i 12 setmanes després de la primera.

Janssen/Johnson & Johnson

Aprovada per l’Agència Europea del Medicament (EMA) el 11 de març de l’2021. Es tracta d’una vacuna del tipus vector Adenovirus. Només cal una dosi.

Actualment, hi ha altres vacunes d’aquests i altres tipus, però queden encara pendents de l’avaluació de l’EMA. Llavors, en resposta a la següent pregunta:

 

Quina vacuna és la més recomanada?

Segons l’última actualització de l’Estratègia de vacunació, les dones embarassades o en període de lactància que ho desitgin podran inocular amb vacunes d’ARNmquan li correspongui a el grup immunitari a què pertanyin. Els experts no han trobat indicis que aquestes dones pateixin el coronavirus de forma més greu per estar embarassades.

D’aquesta manera, les dones embarassades o en període de lactància, si així ho desitgen, rebran la pauta completa o bé de la vacuna de Modernao de la vacuna desenvolupada per Pfizer/BioNTech, ambdues de dues dosis.

Per prendre aquesta decisió, el Grup de Treball Tècnic de Vacunació covid-19 ha estudiat la bibliografia científica disponible fins al moment sobre efectes adversos de les vacunes en dones embarassades. Tot i que els assaigs clínics de les vacunes enfront de covid-19 no van incloure embarassades, les dades disponibles, principalment d’utilització de les vacunes als Estats Units, no indiquen cap efecte advers sobre l’embaràs.

De la mateixa manera, el Ministeri es recolza en decisions preses per altres països com Bèlgica, on també es recomana l’ús de vacunes d’ARNm (Pfizer i Moderna) per a la vacunació d’embarassades, dones en període de lactància i aquelles que desitgin quedar-se embarassades. Al Regne Unit, on majoritàriament s’ha subministrat la vacuna Vaxzevria, d’AstraZeneca, el Comitè de Vacunació i Immunització de país (JCVI) també suggereix que s’ofereixin les vacunes d’ARNm a les embarassades a el mateix temps que a la resta de la població segons el seu edat i estat clínic. I per a aquelles que rebessin la primera dosi d’AstraZeneca, s’aconsella que es completi la pauta amb la mateixa vacuna.

 

I recorda, no oblidis seguir-nos a totes les nostres xarxes socials per estar a el dia de totes les notícies que vagin sortint sobre la vacunació i l’embaràs. T’han quedat dubtes? Contacta’ns sense compromís

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita