fbpx

Com afecta el tabac a l’embaràs i al el futur nadó?

La majoria de les persones saben que fumar causa càncer i altres problemes de salut greus. I fumar durant l’embaràs també pot causar seriosos problemes. Però som realment conscients de com afecta el tabac a l’embaràs i al el futur nadó? T’ho detallem tot a continuació.

 

És ben sabut que el tabac és una substància nociva per a la salut, a més els seus efectes sobre l’embaràs podrien ser perjudicials per al fetus. El futur nadó podria néixer molt abans del que es deu, tenir un defecte de naixement o morir a causa de la síndrome de mort sobtada de lactant (SIDS, per les sigles en anglès). Fins i tot estar a prop de el fum d’una cigarreta pot causar problemes de salut tant per a la mare com per al nadó.

 

Tabaquisme i fertilitat

Fumar pot causar problemes de fertilitat. Les donesque fumen tenen més dificultats per quedar embarassades que les que no fumen. En els homes, fumar pot causar danys en els espermatozoides i contribuir a la impotència (disfunció erèctil). Tots dos problemes poden dificultar o impedir el somni de ser pares i / o mares.

 

Efectes de tabac en el nadó

 • El seu nadó podria néixer massa petit, fins i tot després d’un embaràs que hagi arribat a terme. El tabaquisme disminueix el creixement del nadó abans del seu naixement.
 • El seu nadó podria néixer molt abans de temps (part prematur). Els nadons prematurs sovint se’ls associa a diversos problemes de salut.
 • El tabaquisme pot danyar els pulmons i el cervell en desenvolupament del seu nadó. Aquest dany pot perdurar durant la infantesa i l’adolescència.
 • El tabaquisme duplica el risc que la mare gestant tingui un sagnat anormal durant l’embaràs i el part, i pot acabar en la pèrdua del fetus.
 • El tabaquisme també augmenta el risc de que el seu nadó tingui defectes de naixement, inclosos el llavi o paladar fendits. Una esquerda és una obertura al llavi o a la part interior superior de la boca (paladar) de el nadó. El nadó podria tenir problemes per menjar de manera adequada i és probable que hagi de operar-se.
 • Els nadons de mares que fumen durant l’embaràs, així com també els nadons exposats a fum de la cigarreta després del seu naixement, tenen un risc major de SIDS.

 

Efectes del naixement prematur en el nadó 

Fumar durant l’embaràs augmenta la probabilitat donar a llum prematurament. Un nadó que neix almenys 3 setmanes abans de la data prevista del part és considerat prematur. Als nadons que neixen molt abans del que causa els falta l’important creixement que passa a l’úter de la mare durant les últimes setmanes i mesos de l’embaràs. Com més prematur sigui un nadó, majors són les probabilitats que presenti problemes de salut greus o que mori. Els nadons prematurs poden tenir:

 • Baix pes al néixer.
 • Dificultat per alimentar-se.
 • Problemes respiratoris quant neixin i que perduren en la infantesa.
 • Paràlisi cerebral infantil i retards en el desenvolupament muscular i intel·lectual.
 • Problemes amb l’audició o la vista
 • És possible que els nadons prematurs hagin de quedar-se a l’hospital durant dies, setmanes o fins i tot mesos.

 

Beneficis de deixar de fumar 

El fum de tabac conté una barreja mortal de més de 7000 substàncies químiques. Evitant l’exposició de el nounat a el fum de tabac s’aconsegueix el següent:

 • Menys tos i refredats de pit (també anomenats refredats bronquials).
 • Un menor risc de presentar bronquitis o pneumònia (problemes en els pulmons).
 • Menys infeccions de l’oïda.
 • Menys problemes d’atacs d’asma i sibilàncies.

 

El millor moment per deixar de fumar és abans de quedar embarassada. No obstant això, deixar de fer-ho en qualsevol moment durant l’embaràs pot ajudar el seu nadó a començar la vida d’una millor manera. Parli amb el seu metge sobre quines són les millors maneres per deixar de fumar durant l’embaràs o quan estigui tractant de concebre. Ha quedat alguna pregunta sense resoldre? Contacta’ns i surt de dubtes.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita