fbpx

Infeccions del líquid seminal: orquitis, epididimitis, prostatitis i vesiculitis seminal

Habitualment, les infeccions seminals no causen símptomes, per la qual cosa és possible que aquestes romanguin a l’home sense ser detectades durant un llarg període de temps. Precisament per això, és a dir, per no tractar les infeccions seminals com més aviat millor, poden derivar en infertilitat masculina. Descobreix com detectar una infecció i com actuar-hi.

En la majoria de casos, l’home desconeix que té algun tipus d’infecció, i és molt comú que aquesta es detecti després d’anar a consulta mèdica per infertilitat de la parella. Tot i això, l’home pot notar certs símptomes si presenta una infecció seminal com les que s’enumeren a continuació:

  • Canvis al semen, com per exemple en la seva olor i color.
  • Irritació i pruïja.
  • Ardor en orinar.
  • Secreció de líquid per la uretra.
  • Sang al líquid seminal.
  • Dolor inguinal o genital, ja sigui de pròstata, de testicles, etc.

En cas que hi hagi algun d’aquests símptomes, és important evitar les relacions sexuals i consultar el metge immediatament perquè sol·liciti una anàlisi del semen i de l’orina.

Mètodes de detecció d’infeccions seminals

Seminograma i anàlisi del líquid seminal

El seminograma és la prova bàsica a l’estudi de fertilitat masculina. Es tracta d´una anàlisi de l´ejaculat per veure l´estat del semen, analitzant tant les molècules nutritives del líquid seminal com els espermatozoides que conté. Si en el resultat del seminograma s’observa un alt nombre de leucòcits (> 1 milió per mil·lilitre), un pH àcid (inferior a 7,2) o valors alterats a la bioquímica del semen, es podria deure a una infecció seminal. Per tant, caldria sol·licitar un cultiu d’orina i semen per confirmar-ho.

Cultiu d’orina i semen

El cultiu de semen permet detectar microorganismes al semen. En condicions normals, el semen no ha de tenir cap bacteri o fong. Si el resultat del cultiu de semen indica la presència d’algun microorganisme significarà que hi ha una infecció. D’altra banda, el cultiu d’orina, urinocultiu o urocultiu detecta microorganismes infecciosos a l’orina, principalment bacteris i fongs. En situacions normals, l’orina conté microorganismes, però si estan en quantitats elevades poden causar una infecció de les vies urinàries.

Tipus d’infeccions seminals

Hi ha infeccions a la uretra, pròstata, conducte ejaculador, vesícules seminals, conductes deferents, epidídims i testicles. Si la infecció afecta les vies espermàtiques, podrien inflamar-se i causar una obstrucció o disminuir la qualitat espermàtica. Segons el punt en què es produeixi la inflamació, la sortida de l’ejaculat i/o dels espermatozous podria estar impedida. Per aquesta raó, les infeccions seminals podrien ser el motiu de la infertilitat a l’home. Les principals infeccions seminals són:

  • Orquitis: inflamació d’un o ambdós testicles. L’agent causant de l’orquitis pot ser un bacteri o virus. Ex.: gonorrea, clamídia, ITS o galteres.
  • Epididimitis: inflamació de l’epidídim, l’estructura que connecta el testicle amb els conductes deferents. A més, a l’epidídim és on maduren els espermatozoides. Generalment, aquesta inflamació de l’epidídim està causada per l’extensió d’una infecció bacteriana originada a la uretra o la bufeta.
  • Prostatitis: inflamació de la pròstata. Destaca el dolor o molèsties a la regió perineal i tracte genitourinari, problemes urinaris, terbolesa a l’orina, disfunció sexual, etc. No sempre està causada per una infecció ni tampoc comporta una inflamació de la pròstata necessàriament. Per això, la prostatitis es pot dividir en quatre categories: prostatitis bacteriana aguda, bacteriana crònica, no bacteriana crònica o síndrome de dolor pelvià crònic, i prostatitis inflamatòria asimptomàtica.
  • Vesiculitis seminal: inflamació de les vesícules seminals. Aquesta és deguda a l’extensió d’una infecció d’una altra zona del sistema genitourinari, com ara una prostatitis, una uretritis o una epididimitis. En molt rares ocasions, la vesiculitis seminal és una malaltia independent.

Si teniu símptomes o sospites d’algun tipus d’infecció genitourinària no dubteu a contactar-nos al més aviat possible. A Conceptum Fertilitat comptem amb un servei d’Urologia i Andrologia d’excel·lent qualitat. No esperis més, contacta’ns i actua!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita