fbpx

Dia Nacional del Nen amb Càncer: principals signes d’alerta del càncer infantil

El dia 21 de desembre se celebra el “Dia Nacional del Nen amb Càncer” i, des de Conceptum Fertilitat, volem ajudar a difondre quins són els principals senyals d’alerta del càncer infantil. Perquè la detecció precoç d’un càncer és importantíssima per guarir-lo a temps.

L’objectiu del Dia Nacional del Nen amb Càncer és conscienciar la societat sobre aquesta malaltia. Es vol aconseguir que tots els nens i els adolescents espanyols amb càncer tinguin les mateixes oportunitats de curació. I que el tractament es realitzi en unitats especialitzades d’oncologia pediàtrica.

Demografia i dades destacades del càncer infantil

El càncer, tot i ser poc freqüent, resulta ser la primera causa de mort dels nens de 5 a 14 anys, i la segona causa de mort al grup de 15 a 24 anys, per darrere dels accidents. La incidència mitjana anual del càncer infantil a Espanya és aproximadament de 160 casos nous per milió de nens i nenes de 0 a 14 anys.

El càncer infantil (càncer pediàtric o tumor maligne) té un gran impacte sobre les famílies i és un important problema de salut. No es coneixen les causes de la majoria dels càncers infantils. La malaltia apareix quan les cèl·lules duna part del cos creixen més ràpid del normal, de forma descontrolada. Hi pot haver símptomes i signes a la zona del cos on es localitza el tumor. Per exemple, mal de cap si és al cervell. La metàstasi és la disseminació del càncer d’una part del cos on es va formar originalment a una altra part del cos.

El càncer infantil més freqüent és la leucèmia, que és un tumor de les cèl·lules de la sang. El segueixen els tumors cerebrals i els limfomes. Aquests últims es caracteritzen per ser tumors localitzats als ganglis limfàtics. Ja amb menys freqüència, es troben els tumors del sistema nerviós simpàtic (neuroblastoma), dels teixits tous (sarcomes), de l’os, del ronyó, els tumors germinals i els oculars.

Curació i detecció precoç del càncer infantil

El càncer infantil es pot guarir en un percentatge de casos molt alt, gairebé el 80%. En alguns tipus, les xifres arriben al 90%. Aquests bons resultats es deuen als avenços en el diagnòstic i tractament. Els nens també toleren millor els tractaments. El seu pronòstic millora quan el diagnòstic és precoç i la malaltia està localitzada, sense metàstasi. Per aquest motiu és molt important detectar com més aviat millor els senyals d’alerta del càncer infantil:

  • Pal·lidesa, petèquies, blaus (hematomes) o sagnats, mal d’ossos generalitzat.
  • Masses o inflamacions localitzades, especialment sense dolor, sense febre ni altres signes d’infecció, que augmenten de mida de manera progressiva.
  • Pèrdua de pes sense cap causa aparent, febre sense causa aparent, tos persistent o dificultat per respirar, sudoració excessiva nocturna.
  • Canvis evidents als ulls (pupil·la blanca), alteracions de la visió com aparició d’estrabisme, pèrdua visual o inflamació al voltant dels ulls (ulls saltons).
  • Inflamació o inflor a nivell abdominal.
  • Mal de cap persistent i progressiu, vòmits (sobretot si són al matí d’hora o empitjoren amb els dies).
  • Dolor d’ossos i articulacions amb inflor progressiva, sense signes de traumatismes ni infeccions.

Els nens amb càncer es tracten a Unitats especialitzades d’Hemato-Oncologia pediàtrica. Són equips formats per especialistes que treballen junts. Hi ha oncòlegs infantils, radiòlegs, cirurgians, metges de cures intensives, radioterapeutes, infermers, auxiliars d’infermeria, psicòlegs i treballadors socials. El seu objectiu comú és cuidar el nen amb càncer i la seva família. Les famílies i els nens malalts necessiten molt de suport emocional. Els grups de persones voluntàries i les Associacions de Pacients són de gran ajuda en aquest sentit. D’altra banda, les cures pal·liatives garanteixen la qualitat de vida del nen.

La població de nens i adolescents supervivents del càncer augmenta. Tenen risc de patir complicacions relacionades amb la malaltia o el tractament. Necessiten seguiment i vigilància mèdica la resta de la vida.

Esperem que aquest article us hagi resultat útil i us serveixi per aprendre o compartir nous coneixements sobre el tema del càncer infantil. Perquè detectar un càncer a temps pot salvar moltes vides.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita