fbpx

Efectes de l’estil de vida i la contaminació en la salut reproductiva

En el procés de reproducció humana, són moltes les situacions que l’afecten. I és que la nostra societat ha canviat d’hàbits i repercuteixen de manera important en la fertilitat humana, fonamentalment a l’endarrerir l’edat de la maternitat. En aquest article t’expliquem la relació entre l’estil de vida i les possibilitats d’aconseguir quedar-te embarassada.

 

Aquestes situacions són variades i per això podem citar molts factors influents com l’estrès físic o psicològic, toxines ambientals com el tabac, contaminants, etc. Aquests factors els podem canviar, però també hi ha factors que no podem canviar i que tenen un gran impacte com la genètica, la immunitat i algunes malalties com la síndrome d’ovari poliquístic, etc. No obstant això, en aquest article tractarem alguns aspectes modificables que poden ajudar-nos a millorar la nostra vida reproductiva:

 

Contaminació ambiental
La contaminació ambiental pot reduir la reserva ovàrica. Els metalls pesats en l’aire redueixen els paràmetres normals de l’anàlisi espermàtic: redueixen el nombre, la capacitat de motilitat i qualitat dels espermatozoides. Hi ha molts contaminants ambientals en la nostra vida diària com els bisfenols, l’àcid fòlic, alguns plàstics, etc. que poden afectar el flux d’hormones necessàries per aconseguir l’embaràs.

 

Edat materna
Com tots sabem, l’edat juga un paper important en la reproducció humana, principalment l’edat materna. Actualment, l’edat mitjana en què la mare espanyola té al seu primer fill ja supera els 31 anys i aquesta xifra augmenta progressivament. Després dels 30 anys, la probabilitat d’embaràs disminueix gradualment, i després dels 35 anys, a més, no només disminueix el nombre d’òvuls de forma dràstica, sinó que també augmenta el nombre d’òvuls cromosòmicament anormals a causa d’una major edat materna. D’altra banda, l’edat de el pare també és molt important perquè els paràmetres seminals poden deteriorar i fins i tot en els majors de 45 anys poden provocar anomalies cromosòmiques a la descendència.

 

Pes
El pes és un altre factor important relacionat amb la reproducció humana, fem servir l’Índex de Massa Corporal (IMC) per calcular el teu pes ideal estimat. D’una banda, un IMC més baix del normal causarà problemes de fertilitat, ja que donarà lloc a períodes menstruals irregulars que condueixen al cicle d’ovulació, el que redueix les possibilitats d’embaràs. D’altra banda, un IMC superior a 30 (que es considera obès) també pot causar problemes de fertilitat relacionats amb el cicle d’ovulació, però no solament una condueix a una menor probabilitat d’embaràs, sinó també a una major probabilitat d’avortament espontani en el primer trimestre d’embaràs. En el cas de l’obesitat en els homes, també augmenten els canvis en els paràmetres espermàtics.

 

Consum de cafè
Quant al que mengem, hem de promoure una dieta mediterrània saludable amb moltes fruites i verdures i pocs o gens d’aliments altament processats. En el cas de el cafè, s’ha observat que el consum moderat de cafeïna (1-2 tasses de cafè a el dia) no afecta negativament la fertilitat ni a l’embaràs.

 

Tabac
Un consum controlat no s’associa amb problemes de fertilitat, encara que se sap que el vincle entre l’alcohol i el tabac disminueix la qualitat de la informació. Quan es tracta de cigarrets, molts estudis mostren que les dones que fumen o fins i tot fumen passivament tenen menys probabilitats de quedar embarassades de manera natural o fins i tot a través de les tècniques de reproducció assistida. També és ben sabut que fumar desencadena un major nombre d’avortaments entre les dones embarassades i, a més, redueix significativament la qualitat de l’esperma.

 

Estrès
L’estrès, tant extern (ambiental) com intern (salut, emocional), pot afectar la fertilitat d’una dona. En situacions d’estrès, dormir 8 hores és important, perquè les reduccions cròniques en la durada i la qualitat de la son poden alterar l’eix hipotalàmic-pituïtari, que és important per a l’espermatogènesi i el funcionament normal dels ovaris.

 

Has pogut aclarir els teus dubtes sobre la importància de la funció reproductiva i l’estil de vida? En cas de dubtes, pots contactar amb el nostre equip d’especialistes en fertilitat i t’ajudarà. T’esperem, una abraçada!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita