fbpx

Com afecten els quists ovàrics a la fertilitat?

Què són els quists ovàrics? Quin perill tenen? Són freqüents? Poden afectar l’embaràs? Aquests són alguns dels dubtes més freqüents sobre els quists ovàrics. Per aquest motiu, a continuació, t’expliquem tot el que hauries de saber sobre ells.

Què són els quists ovàrics?

Els quists ovàrics són sacs, generalment plens de líquid, que es formen a l’ interior o a la superfície d’un ovari.

Cada ovari té una mida i una forma similars als d’una ametlla. Els òvuls es desenvolupen i maduren en els ovaris, i s’ alliberen en cicles mensuals durant els anys fèrtils.

La majoria dels quists es produeixen durant el cicle menstrual i no són perjudicials, desapareixent sense tractament en uns pocs mesos. Aquest tipus de quists es denominen quists funcionals i són els més freqüents. No obstant això, també hi ha altres tipus menys comuns.

Tipus de quists ovàrics

Com hem comentat anteriorment, els quists funcionals són fruits d’un cicle menstrual normal. Dins d’ aquest tipus de quists trobem els següents:

 • Quists fol·liculars: es formen quan el fol·licle no es trenca per alliberar l’òvul i continua creixent fins a convertir-se en un quist. No acostumen a provocar símptomes i solen desaparèixer als tres mesos com a màxim.
 • Quists de cos lluent: Aquest tipus de quists es formen perquè l’obertura per on ha sortit l’òvul es tanca i s’acumula líquid a l’interior del fol·licle. Generalment, solen produir símptomes com dolor o sagnat, però desapareixen al cap d’unes setmanes.

A més, trobem altres tipus de quists que no estan associats al cicle menstrual i solen ser benignes:

 • Endometriomes: causats per l’ endometriosi.
 • Quists dermoides o teratomes: es formen a partir de cèl·lules embrionàries. Pot contenir fol·licles pilosos, glàndules sebàcies o sudorípares.
 • Cistoadenomes: es formen a la superfície d’ un ovari i poden estar plens d’ un material aquós o mucós.

D’altra banda, també hi ha els quists ovàrics malignes, tot i que són menys freqüents.

Símptomes dels quists ovàrics

La majoria dels quists ovàrics no provoquen símptomes i desapareixen per si sols. Tanmateix, un quist ovàric gran pot provocar:

 • Dolor abdominal que pot desaparèixer i reaparèixer. És possible que sentis un dolor sord o punxant a la zona sota la guixa, en un dels costats.
 • Sensació de sacietat, pressió o pesadesa a l’estómac (abdomen).
 • Inflamació abdominal.

Quan has de consultar un metge

Busca ajuda mèdica immediatament si tens el següent:

 • Dolor pelvià o abdominal intens o sobtat;
 • Dolor amb febre o vòmits;
 • Signes de xoc, que inclouen pell freda i humida, respiració agitada, atordiment o debilitat.

Diagnòstic i tractament dels quists ovàrics

El diagnòstic dels quists ovàrics es realitza a través d’ecografies. Per aquest motiu, recomanem fer exàmens pèlvics periòdics. Així mateix, també aconsellem parar atenció a signes i símptomes inusuals com absència de menstruació, períodes irregulars o dolors pèlvics.

El tractament, en canvi, depèn de la tipologia de quist. No obstant, els quists benignes no solen requerir tractament.

Els quists ovàrics provoquen infertilitat?

En general, la majoria dels quists ovàrics no comprometen la fertilitat, tot i que en ocasions la patologia que els causa sí que pot implicar problemes de fertilitat com, per exemple, l’endometriosi o la síndrome d’ovaris poliquístics (SOP).

T’han diagnosticat un quist ovàric i et preocupa que afecti a la teva fertilitat? Necessites més informació? Posa’t en contacte amb nosaltres i resoldrem els teus dubtes i et donarem l’ajuda que necessites. No esperis més!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita