fbpx

Vacuna contra el VPH en nois: descobreix per què també cal

La vacuna del papil·loma humà (VPH) serà finançada també per als nens (fins ara es restringia a nenes) a tot Espanya a partir d’aquest any 2023. Però, per què és tan important vacunar els nois contra el VPH? T’ho expliquem tot amb detall a continuació.

La Comissió de Salut Pública, que també ha aprovat ampliar el calendari de vacunació infantil per incloure la vacuna de la grip entre els 6 mesos i els 5 anys a la campanya 2023/2024, ha decidit ampliar i finançar també la vacuna contra el VPH a els nens a tot Espanya.

La vacuna del papil·loma començarà a administrar-se a nens homes de 12 anys a partir d’aquest any 2023. La pauta per a tots dos serà de dues dosis amb un interval mínim de sis mesos. Les comunitats autònomes les hauran d’incorporar abans del 2024, segons un comunicat del Ministeri de Sanitat. Algunes comunitats autònomes, entre elles Galícia, el País Valencià, i Catalunya, ja l’havien incorporat al seu calendari de vacunació aquesta tardor passada. La vacuna es pot comprar a farmàcia i només necessites la prescripció mèdica (pots demanar-la al pediatre o consultar-ho al teu centre d’atenció primària).

Però, per què ara s’ha decidit ampliar la vacuna als nois? És realment necessària?

Doncs per moltes raons i totes de pes. És l’única vacuna disponible que pot protegir contra el desenvolupament de determinats tipus de càncer, tant homes com dones. S’ha demostrat que tots els càncers de coll d’úter a la dona (100%) i berrugues ano-genitals, la majoria dels càncers de l’àrea ano-genital a l’home i a la dona (90% càncer anal, 70% càncer de vagina, 40 % càncer de penis, 40% càncer de vulva) i un 70% dels càncers de cavitat oral i faringe en ambdós sexes es deuen a una infecció persistent del VPH. L’ampliació del programa, per tant, té com a objectiu protegir més nois i noies de patir càncers associats al VPH, com els càncers oro-faringis i càncers anals i genitals.

La vacuna del VPH és una de les més efectives del món, especialment si no s’ha produït la infecció i això només es pot assegurar quan encara no s’han iniciat les relacions sexuals. Per això es vacuna els pre-adolescents. Hi ha dades inequívoques que demostren una eficàcia superior al 99% quan s’administren dones i homes que no han estat exposats al VPH. L’efectivitat pot ser menor en persones de risc per a infecció per VPH (com les que tenen múltiples parelles sexuals al llarg de la vida) o aquelles que han tingut una infecció prèvia per algun tipus de VPH o tenen el sistema immunològic compromès.

Les dades disponibles d’incidència, en general, revelen que la infecció per VPH en els homes, joves i adults és elevada, perquè ells es fan menys revisions de control, per la qual cosa probablement encara hi ha més casos dels que es creu. Per això, la seva administració en nois respon a criteris d’equitat i igualtat en conferir-hi una protecció directa també.

L’edat d’inici de la primera relació sexual ha baixat a Catalunya i se situa a 13,8 anys. I és que el VPH és una infecció que es transmet molt fàcilment: es calcula que el 80% de la població sexualment activa s’ha contagiat o la contraurà en algun moment de la seva vida. Habitualment, no provoca cap dany, perquè les nostres defenses poden eliminar la infecció, però algunes vegades la infecció roman uns quants anys i pot ocasionar lesions importants.

La precocitat sexual i el nombre de parelles sexuals són els dos factors associats a més risc d’infecció. Alguns pre-adolescents s’inicien en les relacions sexuals de manera precoç i és habitual que els adolescents i joves tinguin un nombre més gran de parelles sexuals. En canvi, les persones que tenen una relació estable i monògama són poc susceptibles d’adquirir una nova Infecció per VPH.

La infecció no sempre provoca símptomes. En la majoria dels casos, les defenses del nostre organisme la combaten i passa desapercebuda. Així que es pot ser portador i encomanar-la sense saber-ho.

Qualsevol pràctica sexual pot afavorir el contagi, no cal la penetració. La infecció per VPH es pot transmetre per qualsevol contacte directe pell amb pell i es localitza freqüentment a dits, mans, boca i genitals. Això vol dir que el VPH també es pot transmetre a través de relacions sexuals orals o altre tipus de contacte directe amb la zona genital o anal durant qualsevol tipus d’activitat sexual.

Actualment, les vacunes contra el VPH tenen una eficàcia demostrada i protegeixen contra 9 dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues ano-genitals. No hi ha cap test d’anticossos que pugui determinar si una persona és immune o té més susceptibilitat de contraure la infecció, per tant, la vacunació i l’ús de protecció amb mètodes barrera és molt important.

Les vacunes salven vides. Si tens dubtes sobre això, pots contactar-nos sense compromís!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita