fbpx

Trastorns d’Alimentació i Embaràs: complicacions gestacionals segons el tipus de TCA

Els trastorns de l’alimentació poden provocar una major dificultat per quedar embarassada. A més, durant l’embaràs poden ocasionar problemes al seu bebè, com el naixement prematur. T’expliquem com detectar-lo a temps i què pots fer si vols una gestació sana.

 

Els trastorns de l’alimentació són greus problemes de salut que inclouen emocions, actituds i conductes extremes sobre el pes i els aliments. A les dones amb aquests trastorns en general no els agrada el seu cos i poden tenir un temor intens d’augmentar de pes. Aquests sentiments poden causar estrès i conductes perilloses d’alimentació (com afartaments de menjar i vòmits), que poden perjudicar la salut de la dona i causar-li problemes durant l’embaràs.

 

Tipus de trastorns de l’alimentació

  • Anorèxia nerviosa (també anomenada anorèxia). Les dones amb anorèxia mengen molt poc, i solen fer dieta i exercicis fins a l’extrem perquè tenen un temor intens de tenir sobrepès tot i que no el tenen. L’anorèxia pot causar absència dels períodes menstruals, caiguda de cabells i pell seca, pàl·lida i groguenca. Sense tractament, l’anorèxia pot conduir a greus problemes de salut, incloent debilitat, osteoporosi (pèrdua d’ossos), insuficiència cardíaca, insuficiència renal i mort. La insuficiència vol dir que el cor i els ronyons deixen de funcionar.
  • Bulímia nerviosa (també anomenada bulímia). Les dones amb bulímia tenen cicles de afartaments (menjar moltíssima menjar) i purgues (eliminar el menjar extra). Poden purgar provocant-se el vòmit o usant laxants o altres drogues. Els laxants són medicines que ajuden a moure l’intestí. La purga pot causar greus problemes de salut, com danys a les dents, la gola i l’estómac. També pot donar lloc a canvis d’estat d’ànim i problemes de cor, com insuficiència cardíaca o quan el cor batega fora de ritme.
  • Trastorn per afartament. Les dones amb aquest trastorn mengen en excés, però no es purguen després. Menjar desenfrenadament pot donar lloc a problemes de salut relacionats amb l’obesitat, com a alta pressió arterial i diabetis.
  • Altres trastorns alimentaris o de la ingestió d’aliments especificats (OSFED). Les dones amb OSFED poden tenir algunes característiques, però no totes, d’un altre trastorn de l’alimentació. Per exemple, poden purgar, però no menjar per afartament, o poden tenir característiques d’anorèxia, però amb un pes normal. Els problemes de salut causats pels OSFED depenen de les característiques dels trastorns de l’alimentació que té la persona.

 

Problemes durant l’embaràs associats als trastorns d’alimentació

La majoria de les dones que reben tractament per un trastorn de l’alimentació tenen embarassos sans. Però aquests trastorns poden causar problemes durant l’embaràs.

  • Si té anorèxia o bulímia, potser tingui baix pes (no pesa prou) abans de l’embaràs o no està augmentant suficient pes durant l’embaràs. Vostè corre més risc que altres dones de tenir: naixement prematur (abans de les 37 setmanes d’embaràs), nadons amb baix pes al néixer, naixement sense vida o mort al poc temps de néixer, avortament espontani (abans de les 20 setmanes de gestació , sobretot en el cas de dones amb bulímia).
  • Si pateix d’un trastorn per afartament, té més probabilitats que altres dones de patir complicacions de l’embaràs per obesitat. Les complicacions de l’embaràs relacionades amb l’obesitat inclouen: diabetis gestacional, hipertensió arterial, el naixement d’un nadó molt gran que pugui fer-se mal durant el part i necessitat de naixement per cesària.

 

Si té un trastorn de l’alimentació, què pot fer per millorar les seves probabilitats de quedar embarassada i tenir un embaràs sa?

Per això, és crucial que si té un trastorn de conducta alimentària (TCA) i està pensant en quedar-se embarassada, comenteu el cas sempre amb un professional per millorar les seves possibilitats d’embaràs i tenir un nadó sa, augmentar la quantitat de pes durant l’embaràs o evitar risc de recaiguda, en cas que hagi tingut un TCA en el passat.

 

Sigui quina sigui la teva condició, pots contactar-nos i explicar-nos què és el que et preocupa. El nostre equip de professionals estarà al teu costat durant tot el procés de maternitat i van a ajudar-te perquè aquest camí sigui el més sa possible.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita