fbpx

Puc quedar embarassada si estic alletant?

Avui explorarem una pregunta comuna que moltes dones es fan: Puc quedar embarassada mentre estic alletant? Aquest tema ha estat envoltat per mites i conceptes erronis al llarg del temps, i en aquest blog, vam desmitificar aquesta situació per brindar-te la informació que necessites.

La lactància materna és una forma natural i saludable d’alimentar el teu nadó. Tanmateix, és important tenir en compte que la lactància no és un mètode anticonceptiu 100% eficaç. De fet, s’estima que entre el 20 i el 30% de les dones que alletaven es queden embarassades en el primer any després del part.

Com és possible?

La lactància materna pot inhibir l’ovulació, però no sempre és així. Això es deu al fet que la prolactina, una hormona que s’allibera durant la lactància, també pot inhibir la producció de gonadotropines, les hormones que estimulen l’ovulació.

No obstant això, hi ha una sèrie de factors que poden augmentar les possibilitats de quedar embarassada si estàs alletant:

  • Si no alleta exclusivament el teu nadó. Si li dones al teu nadó altres aliments o begudes, com llet de fórmula o aigua, el teu cos començarà a produir més gonadotropines i, per tant, serà més probable que ovulis.
  • Si el teu nadó té més de 6 mesos. A mesura que el teu nadó creix, les seves necessitats nutricionals augmenten. Això pot fer que necessitis augmentar la freqüència de les preses o començar a donar-li aliments sòlids. Ambdós factors poden augmentar la producció de gonadotropines i, per tant, la probabilitat d’ ovulació.
  • Si tens períodes menstruals. L’aparició de la menstruació és un senyal que has ovulat. Per tant, si tens períodes menstruals, és més probable que quedes embarassada.

Quins mètodes anticonceptius puc fer servir si estic alletant?

Si estàs alletant i no desitges quedar embarassada, és important que utilitzis un mètode anticonceptiu. Hi ha una sèrie de mètodes anticonceptius que són segurs per a les dones que alleta, entre ells:

  • La píndola anticonceptiva. La píndola anticonceptiva és un mètode anticonceptiu hormonal que es pot prendre fins i tot si estàs alletant. No obstant això, és important consultar amb el teu metge abans de començar a prendre-la.
  • L’ anell vaginal. L’ anell vaginal és un mètode anticonceptiu hormonal que s’ insereix a la vagina. És un mètode segur i eficaç per a les dones que alleta.
  • El parxís anticonceptiu. El parxís anticonceptiu és un mètode anticonceptiu hormonal que s’enganxa a la pell. És un mètode segur i eficaç per a les dones que alleta.
  • El DIU de coure. El DIU de coure és un mètode anticonceptiu no hormonal que s’ insereix a l’ úter. És un mètode segur i eficaç per a les dones que alleta.
  • El DIU hormonal. El DIU hormonal és un mètode anticonceptiu hormonal que s’insereix a l’úter. És un mètode segur i eficaç per a les dones que alleta.

Què passa si em quedo embarassada mentre estic alletant?

Si et quedes embarassada mentre estàs alletant, és important que parlis amb el teu metge sobre com continuar la lactància. En general, és segur continuar alletant durant l’embaràs. No obstant això, és possible que necessitis fer alguns canvis en la teva rutina de lactància, com augmentar la freqüència de les preses o començar a donar-li al teu nadó llet de fórmula.

En resum, la lactància no és un mètode infal·lible per prevenir l’embaràs. Si bé pot tenir un impacte en la fertilitat, és important no dependre exclusivament de la lactància com a mètode anticonceptiu si tens el desig de quedar embarassada. Amb l’orientació adequada i l’atenció personalitzada de Conceptum Fertilitat, pots prendre decisions informades i fer el pas cap a l’expansió de la teva família.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita