fbpx

Psicologia de l’embaràs: factor crucial per a l’èxit reproductiu.

L’embaràs és una de les notícies més esperades i, alhora més impactants de la vida a nivell psíquic i emocional d’una dona. Durant els següents 9 mesos la dona experimentarà canvis. Però quins són aquests canvis i quan es donen?

 

Conèixer la notícia que estàs embarassada pot resultar molt impactant a nivell emocional i psicològic. Arran d’aquest moment, comença una nova etapa en la teva vida. Una etapa de nou mesos en què s’intensifiquen les emocions i la sensibilitat, i on la llàgrima fàcil pot aparèixer en qualsevol moment fins al punt de donar-li importància a coses o paraules que abans passaven desapercebudes.

La raó de tots aquests canvis es deu a la gestació del nadó, d’una nova vida dins teu. A mesura que la gestació avança aniran apareixent noves sensacions, emocions i pensaments que definiran la teva nova identitat com a mare. Però, quins són exactament aquests canvis i quan es donen?

 

Canvis emocionals i psicològics durant el primer trimestre:

El primer trimestre del l’embaràs és una etapa de contradiccions i desconcert. A nivell físics’observen pocs canvis, però a nivell emocionali mental succeeix tot el contrari.

En aquesta etapa de gestació és comú sentir tristesa i por, tot i saber que realment ets feliç d’haver pres aquesta decisió. Això es coneix com ambivalència emocional.

A més, fruit de la implantació i l’inici de la gestació del nadó, és probable que sentis nàusees, son i cansament. Aquest mecanisme serveix per conscienciar el cos del canvi que s’està produint a nivell fisiològic i iniciar el vincle matern-fetal.

Finalment, pot ser que també et sentis despistada, absent o en el teu propi món de pensaments. Però no et preocupis, això és només temporal, no és que hagis perdut facultats, sinó que la teva ment es prepara per al gran canvi de la teva vida i prioritza tots els recursos cognitius en aquesta nova etapa.

 

Canvis emocionals i psicològics durant el segon trimestre:

Durant el segon trimestre d’embaràs, les nàusees i el cansament solen desaparèixer i s’inicia una etapa d’il·lusió, benestar i calma generalitzada, on cada vegada et sents més segura que aquest embaràs serà un èxit.

A nivell físic, comença a ser evident la panxa pròpia de l’embaràs i, en general, es tendeix a acceptar-la amb orgull. No obstant això, hi ha altres dones que els preocupa recuperar la figura prèvia a l’embaràs, però recorda: no estàs grossa, estàs embarassada.

A nivell emocional, es comença a pensar en com serà el nadó i a atorgar-li una imatge física i de personalitat sobre la base de l’activitat que percebi la mare dins de la panxa. A més, també és una etapa on tendeix a augmentar el desig sexual i el gaudi de les relacions sexuals i que, sens dubte, cal aprofitar.

 

Canvis emocionals i psicològics durant el primer trimestre:

Arriba l’última etapa, arriba l’últim trimestre de l’embaràs. En aquest moment ja comences a pensar en el part i pot ser que arribis fins i tot a espantar o angoixar per això, especialment si ets mare primerenca. És comú començar a pensar en si posaran bé l’anestèsia, si el nadó naixerà sa, possibles complicacions, etc. No obstant això, des del 2011 hi ha “El Pla del Part” on pots manifestar tots els teus desitjos i preferències sobre com vols que sigui el part i rebre ajuda per preparar aquest moment tan esperat.

I no et preocupis, és normal sentir por o temor abans de donar a llum. És un moment de què has sentit parlar tantes vegades i ara ha arribat el teu. Endavant!

 

Cada dia hi ha prop de 800 parts només a Espanya. A #ConceptumFertilitat portem més de 25 anys en el sector i sabem l’important que és aquest moment per a tu. De manera que gaudeix-ne, és el teu moment mama! Nosaltres estarem encantats d’ajudar-te! https://www.conceptum.cat/contacte

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita