fbpx

Afecta la congelació dels embrions a la taxa d’embaràs?

El coronavirus està a l’ordre del dia i ha afectat el projecte reproductiu de moltes dones i/o parelles. És per això que, com a solució a aquest problema, les clíniques de reproducció assistida ofereixen la vitrificació de gàmetes i embrions per garantir l’èxit i una major planificació de l’embaràs.

 

A dia d’avui, la vitrificació de gàmetes i embrions és una pràctica habitual en les clíniques de fertilitat. Aquesta tècnica consisteix en la criopreservació i manteniment de la funcionalitat de les cèl·lules a temperatures extremadament baixes en nitrogen líquid (-196ºC) durant períodes llargs de temps per al seu ús posterior amb fins reproductius.

Aquest procés de vitrificació d’embrions i transferència d’aquests més endavant (en diferit) s’ha vist accelerat amb l’actual pandèmia del coronavirus. L’increment en la demanda d’aquestes tècniques es deu als següents motius: preservació de la fertilitati millor planificació de l’embaràs i, d’altra banda, optar per la transferència en diferida quan les circumstàncies sanitàries, econòmiques o socials es considerin més favorablesper a això . No obstant això, algunes persones es van veure obligades a congelar els seus embrions a l’espera que canviessin les condicions a causa de la interrupció dels tractaments de reproducció assistida pel confinament i la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, sense tenir molt clar després les probabilitats d’èxit reproductiu d’aquestes tècniques. Però, com afecta la congelació dels embrions a la taxa d’embaràs i nascut viu?

 

Afecta la congelació dels embrions a la taxa d’embaràs i nascut viu?

Fins fa poc només es tenien resultats d’estudis procedents de la Xina i els Estats Units. No obstant això, a finals del mes d’agost d’aquest any (2020) va sortir a la llum la conclusió d’un estudi multicèntric europeu, on van participar 460 dones. La conclusió d’aquest estudi corrobora que la congelació d’embrions i la transferència d’aquests en diferit no afecta l’èxit dels tractaments de reproducció assistida i garanteix una taxa d’embaràs equiparable als tractaments que es realitzen “en fresc”. A més, tampoc s’observen diferències significatives en el nombre d’infants nascuts o en l’aparició de complicacions durant l’embaràs, el part o en neonatals.

Els resultats de l’estudi són els següents:

–       La taxa d’embaràsva ser de l’27,8% en el grup amb embrions vitrificats i de l’29,6% en el grup amb embrions en fresc.

–       La taxa de naixementva ascendir a l’27,4% en el grup d’embrions vitrificats i a l’28,7% en el grup amb embrions en fresc.

–       Quant al risc de complicacions, tampoc s’observen diferències, encara que sí s’aprecia un lleuger major pes dels nadons al néixer i una major durada de la gestació en el grup en què es va apostar per congelar els embrions, davant d’un major risc de naixement prematur en el grup que va fer el tractament en fresc.

 

Conclusions:

En els últims anys, la pràctica de transferir embrions prèviament congelats en tractaments de reproducció assistida s’ha incrementat notablement a causa de les millores tècniques, tant de laboratori com de la tècnica de vitrificació.

Totes les dones i/o parelles que es van veure en l’obligació de congelar els seus embrions o preservar la seva fertilitat i ajornar el projecte reproductiu cap més endavant, a causa de la pandèmia del coronavirus, poden estar tranquil·les. Els estudis realitzats fins ara a tot el món indiquen que la congelació d’aquests embrions i la transferència en diferit no disminueixen les possibilitats d’èxit ni embaràs.

I, encara que inicialment la congelació d’embrions es planteja com una solució per reduir el risc de desenvolupar la Síndrome de Hiperestimulació Ovàrica (SHO), en dones amb alta resposta o amb Síndrome d’Ovaris Poliquístics (SOP), l’estratègia de vitrificar tots els embrions i triar el millor moment per ser mare podria ser aplicable de forma general en pacients amb indicació de Fecundació In Vitro (FIV).

 

Si tens qualsevol dubte al respecte no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. A #ConceptumFertilitat estarem encantats d’ajudar-te! https://www.conceptum.es/

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita