fbpx

Càncer de mama, fertilitat i embaràs. Tot el que has de saber.

En aquest moment encara hi ha controvèrsia respecte a quina és la relació entre el càncer de mama (CM) i la fertilitat. Cal analitzar els diferents aspectes que abasten aquest tema de forma independent. T’ho expliquem tot en aquest article.

 

El càncer segueix constituint una de les principals causes de mortalitat del món, amb aproximadament 18,1 milions de casos nous en el món en l’any 2018. També a Espanya el càncer és una de les principals causes de mortalitat. S’estima que el 2020 s’arribarà als 277.394 casos. Especialment, el CM és el tumor maligne que amb més freqüència apareix en dones embarassades, després del part o durant la lactància. La incidència de càncer de mama es presenta en una de cada 3.000 a 10.000 dones gestants.
Càncer de mama i embaràs

T’expliquem dues situacions diferents: el diagnòstic de l’CM durant l’embaràs i la possibilitat d’embaràs després d’un diagnòstic i tractament d’un CM.

 

1) Estic embarassada i tinc càncer de mama:

En primer lloc, és important ressaltar que l’embaràs no suposa un factor de risc que afavoreixi l’aparició d’un tumor maligne. Per tant, les dones embarassades no presenten major susceptibilitat a patir càncer que les no embarassades.
El que sol passar és que, a causa de l’embaràs, es produeix un augment de la mida i densitat de el teixit mamari que dificulta la detecció de masses anormals de mida reduïda, de manera que el diagnòstic sol endarrerir respecte a dones no embarassades. Aquest endarreriment, en alguns casos fa que la detecció sigui en un estadi més avançat de el càncer. No obstant, la incidència positivitat en els marcadors tumorals de HER2 és la mateixa tant en dones embarassades com no embarassades.

 • Quines proves es fan servir per al diagnòstic del CM?
  – Mamografia.
  – Ecografia.
  – Biòpsia.
  – Estudi d’extensió.
 • Quins tractaments hi ha per al CM durant l’embaràs?
  El tractament del CM en dones embarassades dependrà de diversos factors com: l’estudi de el càncer (local o disseminat), la mida del tumor, el tipus de CM, l’edat del fetus, presència de símptomes i la salut general de la pacient. En base a aquests factors pot recomanar algun dels següents tractaments:
  – Cirurgia, és el tractament prioritari en dones embarassades.
  – Radioteràpia.
  – Quimioteràpia, només a partir del segon trimestre de l’embaràs.
  – Tractament hormonal.
 • Consideracions a tenir en compte:
  – La interrupció de l’embaràs no millora el pronòstic, però, quan és necessari administrar quimioteràpia i / o radioteràpia que poden ser perjudicials per al fetus (durant el 1r trimestre d’embaràs), cal valorar la interrupció de l’embaràs.
  – No s’ha demostrat que les cèl·lules tumorals presentin efectes secundaris sobre el fetus i no s’ha observat que les cèl·lules tumorals es transfereixin al fetus.
  – La supressió de la lactància no millora el pronòstic de la mare. Només si es planifica realitzar cirurgia o quimioteràpia la lactància ha de suprimir-se.

 

2) He tingut càncer de mama i vull quedar-me embarassada:

Fins a dia d’avui s’ha observat que l’embaràs no sembla afectar negativament el pronòstic en dones amb càncer de mama previ. No obstant això, si una dona que ha patit càncer de mama vol tenir un nadó és important que ho consulti amb el seu oncòleg, perquè valori de forma individual el cas. D’altra banda, es desconeixen els efectes sobre el fetus dels tractaments antitumorals que prèviament hagi rebut la mare per càncer de mama.

En dones amb leucèmies que van rebre altes dosis de quimioteràpia, es va observar un increment d’un 25% de parts prematurs i retard en el creixement intrauterí de el fetus, però en tots els casos es va aconseguir l’embaràs desitjat.

Sigui quin sigui el teu cas, a #ConceptumFertilitat comptem amb especialistes que poden resoldre tots els teus dubtes i aconseguir el teu desig de ser mare. Contacta’ns i/o visita’ns

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita