fbpx

Preservació de la fertilitat. Tot el que has de saber.

Vols ser pare o mare, però ara no és el moment? Si et trobes en aquesta situació i no saps quan serà el millor moment per tenir al teu bebè, ara pots preservar la teva capacitat de tenir fills per més endavant. Pensa en el futur, pensa en tu.

 

La preservació de la fertilitat és un conjunt de tècniques que permeten, tant als homes com a les dones que han o volen retardar la seva paternitat o maternitat, mantenir la capacitat de tenir fills en el futur mitjançant un tractament de reproducció assistida. Les principals indicacions per preservar la fertilitat, en funció del tipus de mostra biològica, són les següents:

 

1. Criopreservació de semen o espermatozoides

 • Casos de factor masculí sever com oligozoospèrmia o criptozoospèrmia.
 • Pacients VIH + en parelles serodiscordants. Cal tractar les mostres de semen per evitar una seroconversió de la dona després d’aplicar tècniques de reproducció assistida. Es criopreserven les mostres de semen fins que la PCR dóna negativa.
 • Pacients amb dificultat per obtenir la mostra per diferents motius en el moment de realitzar les tècniques de reproducció assistida. Per exemple: disfunció erèctil, pacients amb lesió medul·lar, etc.
 • Ubicació geogràfica del pacient el dia de la punció fol·licular, és a dir, l’home no pot estar a la clínica el dia de la punció.
 • Pèrdua previsible de fertilitat per tractaments mèdics gonadotòxics: pacients oncològics, intervencions quirúrgiques, o altres tractaments potencialment gonadotòxics.
 • Pacients azoospèrmics, és a dir, amb absència d’espermatozoides en l’ejaculat. Es pot aconseguir mostra per biòpsia testicular.

 

2. Criopreservació d’òvuls

 • Preservació de fertilitat per tractaments mèdics: quimioteràpia, radioteràpia, o intervencions quirúrgiques (endometriosi severa).
 • Preservació de fertilitat per causes no mèdiques: simplement perquè volen posposar la seva maternitat i projecte reproductiu. Es congelen òvuls de dones d’entre 35 – 38 anys quan encara són viables.
 • Dones amb risc de menopausa precoç.
 • Pacients de FIV que no desitgen transferència embrionària.
 • Congelació d’òvuls per fer una transferència en diferit, en el cas que no s’hagi pogut obtenir la mostra de semen del marit. És a dir, absència d’espermatozoides el dia de la punció fol·licular.

 

3. Criopreservació d’embrions

 • Pacients de FIV amb embrions excedents de bona qualitat després de la transferència a D +3 i D +5.
 • Casos de contraindicació per realitzar la transferència embrionària. Per risc de patir Síndrome de Hiperestimulació Ovàrica (SHO), endometri subòptim, dificultat per accedir a la cavitat uterina, etc.
 • Pacients tributaris de PGT-A per descartar aneuploïdies. Els embrions es congelaran fins a obtenir els resultats de el diagnòstic genètic.
 • Pacients de FIV amb poca resposta als tractaments d’estimulació ovàrica. En aquests casos es realitzen diversos cicles d’estimulació i es congelen embrions, acumulant per augmentar les garanties de fer la transferència embrionària.
 • Preservació de la fertilitat per causa mèdica d’algun membre de la parella.

Les tècniques de criopreservació s’estan perfeccionant contínuament per tal de millorar les taxes de supervivència i viabilitat després de descongelació.

 

Preservació de la fertilitat femenina

Els passos bàsics en aquest procés són els següents:

 1. Estimulació ovàrica controlada: l’objectiu és aconseguir la maduració d’un nombre suficient d’ovòcits segons la resposta ovàrica de cada pacient a través de l’administració de medicació.
 2. Punció fol·licular: consisteix en l’extracció dels oòcits generats en cada ovari a través d’una punció vaginal guiada per ecografia. Es realitza mitjançant sedació per a una millor recuperació.
 3. Criopreservació d’oòcits: vitrificació dels oòcits madurs obtinguts, ja sigui de forma manual o automàtica.

 

Preservació de la fertilitat masculina

Els passos bàsics en aquest procés són els següents:

 1. Obtenció de la mostra de semen: l’home haurà d’obtenir una mostra de semen en les instal·lacions de centre mitjançant masturbació.
 2. Congelació de la mostra de semen: la mostra serà avaluada i congelada al laboratori d’andrologia en suports que permeten la utilització de només una part indispensable en cas de requerir-se per a un tractament de reproducció assistida, sense importar el temps que porta congelada. En els casos on la qualitat seminal estigui compromesa, el centre li recomanarà realitzar congelacions successives.

 

I recorda que sigui quin sigui el teu cas, a Conceptum Fertilitat estem amb tu en tot moment per garantir que puguis complir el teu somni de ser mare o ser pare quan tu vulguis. Contacta amb nosaltres.  

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita