fbpx

Ovulació, embaràs i fertilitat. Tot el que has de saber.

Aconseguir un embaràs és un procés molt complex a nivell anatòmic i funcional, tot i això, cada dona presenta una major o menor dificultat per aconseguir-ho. Avui volem fer-te saber com de complex és aquest succés i ajudar-te a entendre millor quin mètode és el millor per concebre.

 

Perquè es pugui produir un embaràs són imprescindibles tres elements: que hi hagi un òvul madur, que hi hagi espermatozoides i que es puguin trobar. Dit així sembla molt senzill, però en realitat estem parlant d’un procés molt complex des del punt de vista biològic, que requereix la integritat tant anatòmica com funcional de tots els components de l’aparell reproductor.

A Conceptum sabem lo important que és invertir el nostre temps i esforç en aconseguir un embaràs. Per això volem que us feu expertes en la vostra fisiologia perquè entengueu millor la fertilitat i què passa dins de cadascuna de vosaltres periòdicament.

 

Regulació del cicle reproductiu

En una dona, cada mes, es repeteix el mateix procés fisiològic amb l’objectiu d’aconseguir, tard o d’hora, un embaràs. En general cada cicle dura aproximadament 28 dies. No obstant això, algunes dones experimenten diferències en la durada del cicle, amb períodes més curts (de 21 dies), o més prolongats (de fins a 35 dies).
Quan et ve la regla es considera el dia 1 de el cicle. En aquest moment la dona presenta nivells mínims de les hormones que regulen el cicle menstrual, així com també un gruix endometrial molt fi, a causa del seu depravació durant la regla. Tot seguit, durant la primera fase del cicle menstrual, coneguda com Fase Fol·licular, predomina l’hormona FSH, que actua facilitant el reclutament i maduració dels fol·licles en l’ovari que, al seu torn, comencen a sintetitzar estrògens. Els nivells d’estrògens van pujant progressivament fins arribar al seu pic màxim, al voltant del dia 14 del cicle, el dia de l’ovulació.
Una de les funcions dels estrògens és augmentar el gruix de l’epiteli endometrial per facilitar la futura implantació de l’embrió i liquar el moc cervical, per permetre el pas dels espermatozoides a través del cèrvix cap a l’interior de l’úter.
El pic d’estrògens provoca un pic de l’hormona luteïnitzant (LH, per les sigles en anglès). Aquesta hormona actua cap al final de la Fase Fol·licular, induint la maduració final de l’òvul i l’ovulació, que és el trencament del fol·licle dominant i l’expulsió de l’oòcit madur cap a les trompes de Fal·lopi, on esperarà per a ser fecundat per un espermatozoide. Al seu torn, l’hormona LH provoca un canvi en la segregació hormonal del fol·licle dominant, ara anomenat cos luti. Aquests redueixen la seva síntesi d’estrògens i augmenten la producció de progesterona. En aquest moment es diu que s’entra en la fase lútia.
A diferència dels estrògens, la funció de la progesterona és canviar la conformació de l’endometri, fent-lo més receptiu i mantenint el seu gruix. Després de la ovulació, la presència de la progesterona canvia el patró molecular del moc cervical, donant lloc a un moc laberíntic, espès i hostil a el pas dels espermatozoides.
Si després de 28 dies no ocorre la implantació d’un embrió a l’endometri uterí, el cos luti es degrada, l’endometri es desprèn en forma de menstruació i s’inicia el cicle següent. Per contra, si es produeix la implantació i l’embaràs, el cos luti segueix secretant progesterona i ß-hCG (gonadotropina coriònica humana), mantenint els seus nivells alts i evitant que es produeixi un nou cicle. Per aquest motiu, quan es realitza un test d’embaràs es mesura la concentració de ß-hCG, perquè es troba en alta concentració. D’aquí el de “beta positiva” o “beta negativa”.
Llavors, ara que ens hem convertit en uns experts del cicle menstrual i l’ovulació, tractarem de resoldre les dues preguntes més freqüents sobre com podem aplicar aquests coneixements per aconseguir l’embaràs.

 

Quins són els meus dies més fèrtils?

L’important és conèixer el nostre cicle. Si sabem quan es produeix l’ovulació sabrem quan és el nostre període més fèrtil. En general, es considera període fèrtil als 5 dies previs a l’ovulació i fins a 1 dia després.

 

Com podem saber quina és la nostra ovulació?

Hi ha diversos mètodes per intuir i / o esbrinar en quin moment es produeix l’ovulació:

  • Mètode Billings o moc cervical: en els dies més fèrtils, al voltant de el dia de l’ovulació, el flux vaginal es torna més transparent, menys dens i més líquid.
  • Temperatura basal: identificar l’augment de 0,2 – 0,5ºC de la temperatura que es produeix després de l’ovulació per efecte de la progesterona. No es pot predir quan es produirà l’ovulació, però sí indicar quan s’ha produït.
  • Augment de l’hormona luteïnitzant (LH): sabem que la LH és l’hormona que desencadena l’ovulació i controla la secreció de progesterona. Pot detectar-se en l’orina entre 24 i 36 hores abans de l’ovulació amb un test que es ven en farmàcies i és fàcil d’utilitzar a casa.
  • Altres indicadors secundaris i no tan fiables són aquells en que algunes dones poden experimentar durant la seva finestra fèrtil: dolor abdominal durant l’ovulació, lleuger sagnat vaginal de color rosa o marró durant l’ovulació o un major desig sexual.

 

Si tot i així t’ha quedat algun dubte o vols realitzar la teva pròpia consulta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres! https://www.conceptum.es/

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita