fbpx

Vaig realitzar una vasectomia i vull tenir fills: està tot perdut?

A la vida prenem moltes decisions. Per això, si ets home i en algun moment has pres la decisió de no tenir més fills i optar per un mètode d’anticoncepció definitiu, el següent pas és saber en què consisteix la vasectomia o esterilització masculina.

 

La vasectomia és la tècnica contraceptiva masculina més consolidada, definitiva i fiable. I, encara que se sap que pot ser un mètode reversible, és fonamental tenir clara la decisió, ja que la reversibilitat requereix una intervenció més complicada, i, a més, no sempre s’aconsegueix a el 100%.

 

Consisteix en una intervenció quirúrgica seu objectiu és el de tallar els conductes deferents de l’home, que són els conductes que permeten el pas dels espermatozoides des dels testicles fins a la uretra. Un cop realitzada l’operació, es comporta com una azoospèrmia obstructiva, és a dir aconsegueix l’absència d’espermatozoides i cèl·lules espermatogèniques en el semen i l’orina després de l’ejaculació, deguda a una obstrucció bilateral dels conductes seminals. D’aquesta manera, els espermatozoides no poden sortir dels testicles i no es poden expulsar amb l’ejaculació, de manera que aquest home no podrà deixar embarassada a una dona.

 

Avantatges i inconvenients de l’esterilització masculina o vasectomia:

 

  • En primer lloc, es tracta d’una intervenció permanent, de caràcter ambulatori, que dura uns 15-20 minuts i es porta a terme sota anestèsia local, amb escassos efectes secundaris i amb un 99% d’eficàcia.
  • No obstant això, cal tenir en compte que pot trigar de 3 a 6 mesos a ser totalment efectiva (fins que es buidin completament tots els túbuls seminífers d’espermatozoides o aquests morin), de manera que es recomana utilitzar un mètode anticonceptiu addicional fins que 2 seminogrames de control consecutius donin negatius. I, finalment, cal tenir en compte que aquest mètode no protegeix contra malalties de transmissió sexual (ETSs).

 

Obtenció d’espermatozoides després de realitzar la vasectomia:

 

És possible que, després de prendre la decisió de sotmetre’t a aquesta intervenció, d’aquí a uns anys se’t desperti de nou el desig de ser pare. En aquest cas, has de saber que no està tot perdut, sinó que hi ha tècniques, a dia d’avui, que permeten la recuperació d’espermatozoides per aconseguir l’embaràs tan desitjat. Principalment parlem de dos tipus d’intervencions:

  • Recuperació d’espermatozoides testiculars o biòpsia testicular
  • Correcció de la vasectomia: la vasovasostomia

 

En primer lloc, hi ha diverses tècniques per a la realització de la biòpsia testicular o recuperació dels espermatozoides testiculars. Aquestes són les següents:

  • TESE (Testicular Sperm Extraction): extracció d’espermatozoides del testicle per biòpsia. Incisió en el testicle i s’agafa un tros de testicle. És la tècnica més utilitzada.
  • TESA (Testicular Sperm Aspiration): aspiració d’espermatozoides del testicle.
  • MESE (Microsurgical Epididymal Sperm Extraction): extracció d’espermatozoides de l’epidídim.
  • MESA (Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration): aspiració d’espermatozoides de l’epidídim.
  • Micro-TESE: biòpsia testicular realitzada sota microscopi quirúrgic. Permet identificar les zones dels túbuls seminífers on segurament es trobaran espermatozoides. S’obre el testicle de dalt a baix i amb el microscopi van mirant zona per zona buscant la major concentració d’espermatozoides.

 

I, en segon lloc, també es pot optar per la reversió o correcció de la vasectomia, també coneguda com vasovasostomia. Aquesta consisteix en una intervenció quirúrgica minuciosa que té com a objectiu intentar re-canalitzar el conducte deferent que va ser seccionat durant la vasectomia. Aquesta tècnica es realitza amb anestèsia local i es fa servir una lupa quirúrgica, ja que el conducte deferent ha de ser re-empeltat de forma perfecta, unint els dos caps prèviament tallats.

 

Consideracions a tenir en compte

Mentre que en la intervenció de la biòpsia testicular requerirà sempre d’un procés de fecundació in vitro, per fer una FIV-ICSI dels espermatozoides recuperats de testicle als òvuls de la dona, en el cas de la vasovasostomia es pot aconseguir l’embaràs natural , sempre que la dona no presenti dificultats per concebre.

En qualsevol dels casos, cal tenir en compte que, a més temps, pitjors resultats. És a dir, com més gran sigui l’interval entre la vasectomia i la correcció, menor serà la taxa d’embaràs. Per tot això, la FIV amb espermatozoides procedents de biòpsia testicular és el mètode més ràpid i eficaç per recuperar la paternitat.

 

Tens dubtes o vols realitzar la teva pròpia consulta? Contacta amb nosaltres.   

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita