fbpx

Mètodes Anticonceptius. Com escollir el que millor s’adapta a mi?

Actualment existeixen més de vint tipus de mètodes anticonceptius diferents i triar quin és el que millor s’adapta a tu pot resultar un autèntic mal de cap. Per això, a Conceptum Fertilitat, et deixem una guia per escollir quin mètode anticonceptiu és el més adequat per a tu.

 

Un mètode anticonceptiu és qualsevol mètode usat per tal de prevenir o evitar l’embaràs. Per contra, si mantens relacions sexuals sense mètodes anticonceptius, hi ha la possibilitat quedar-se embarassada. De manera que, l’única forma 100% segura de prevenir un embaràs és no tenir relacions sexuals. No obstant això, trobar un bon mètode anticonceptiu que s’adapti a la teva situació podria ajudar a evitar un embaràs no desitjat.

 

Quins tipus de mètodes anticonceptius hi ha?

Conèixer els avantatges i desavantatges de cada mètode anticonceptiu pot ajudar a trobar un que sigui adequat per a tu. Els mètodes anticonceptius es poden classificar de la següent manera:

  • Els Anticonceptius Reversibles de Llarga Durada(LARC, per les sigles en anglès) inclouen implants i dispositius intrauterins (DIU). Es denominen de “Llarga Durada” perquè poden prevenir l’embaràs durant diversos anys una vegada iniciat el seu ús. I “Reversible” perquè pot fer-se’ls extreure en qualsevol moment, si desitja quedar embarassada. Algunes opcions de LARCfan servir hormones

– Els implantses col·loquen sota la pell de el braç.

– Els DIU es col·loquen a l’interior de l’úter per un metge. Hi ha dos tipus principals de DIU: el DIU de courei el DIU hormonal.

  • Els mètodes hormonalsinclouen les pastilles anticonceptives, les injeccions, el pegat cutanii l’anell vaginal. Els mètodes anticonceptius hormonals són molt eficaços per prevenir l’embaràs. Els implants i els DIU hormonals també fan servir hormones per impedir l’embaràs.
  • Els mètodes de barrerainclouen condons (preservatius), diafragmesi esponges. La seva eficàcia és menor. No obstant això, el preservatiu és l’únic que prevé la transmissió de malalties de transmissió sexual (MTS). Ha de fer servir mètodes de barrera cada vegada que mantingui relacions sexuals.
  • La planificació familiar naturalconegut també com el mètode del calendari de fertilitat. Només és útil si tots dos membres de la parella són molt curosos. Consisteix a mantenir bons registres de l’ovulació per saber quan és el període fèrtil. I durant aquest “període fèrtil”, s’hauran d’evitar les relacions sexuals o utilitzar un mètode de barrera.
  • Els mètodes anticonceptius permanentso esterilitzaciósón aquells que, mitjançant cirurgia o procediments mínimament invasius, treu del tot la capacitat de el cos de reproduir-se. Actualment, ja hi ha maneres de revertir aquests mètodes mitjançant cirurgies majors. En un home es pot fer una vasectomiai en una dona es pot fer una lligadura de trompes. La seva funció és impedir que els gàmetes s’alliberin i puguin ser fecundats. Aquests només es recomanen en aquells casos on es té la certesa que no es vol tenir fills o no volen més fills.
  • Els anticonceptius d’emergènciao “píndola del dia després” són un mètode de suport, que presenta altes dosis hormonals, que actuen principalment impedint o retardant l’alliberament d’un òvul pels ovaris. S’usa en aquells casos on es vol prevenir l’embaràs després de mantenir relacions sexuals de risc sense mètodes anticonceptius o per falla d’aquests.

 

Com escollir el millor mètode anticonceptiu per a mi?

El millor mètode anticonceptiu és aquell que protegeix i prevé l’embaràs cada vegada que es mantenen relacions sexuals. No obstant això, en molts casos, la seva eficàcia dependrà de com es faci servir. Per triar el millor mètode anticonceptiu per a tu hauràs de tenir en compte les següents consideracions:

  • La seva eficàcia. Pensi l’important que és per a vostè evitar l’embaràs.
  • Quant esforç suposa per a tula presa o l’ús d’aquest mètode anticonceptiu.
  • Quan vols tenir fills. La seva recomanació pot variar en funció de si vols tenir fills a curt, mitjà o llarg termini, o simplement no desitja tenir fills.
  • El seu cost econòmic. En molts casos s’aconsella estimar la relació durada-preu per treure conclusions.
  • Si et protegeix contra infeccions o no. Recorda que el preservatiu és l’únic que protegeix contra Infeccions de Transmissió Sexual (ITS), malgrat la seva eficàcia.
  • Si has tingut problemes amb algun tipus de anticonceptiu prèviament. La nostra fisiologia canvia constantment i també podria haver de canviar un mètode que li ha funcionat bé en el passat.

 

Si utilitzeu un mètode ara amb el qual no està contenta, parli amb el seu metge sobre altres opcions. Si tot i així t’ha quedat algun dubte o vols realitzar la teva pròpia consulta, no dubtis a posar-te en contacta amb nosaltres! 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita