fbpx

Les millors recomanacions per mantenir una pròstata saludable.

El càncer de pròstata és la tercera causa de mortalitat per tumors en homes a Espanya, per la qual cosa és important mantenir una pròstata saludable. Com? Et donem les claus en aquest post.

 

Patologies de la pròstata

En homes d’entre 50 i 55 anys d’edat tenen lloc una sèrie d’alteracions hormonals que provoquen que la pròstata comenci a créixer de mica en mica. Generalment es tracta d’un creixement benigne ocasionant una hiperplàsia prostàtica benigna (HPB), però en alguns casos pot donar lloc a càncer de pròstata.

El càncer de pròstata, a dia d’avui, suposa la tercera causa de mort per tumors en homes a Espanya, després del càncer de pulmó i el càncer de còlon, motiu pel qual és indispensable una bona cura de la salut prostàtica.

Cal diferenciar bé aquestes dues malalties, ja que el coneixement, la prevenció i el tractament és diferent per a cadascuna d’elles. En primer lloc, la HPB és la patologia més freqüent del tracte genitourinari en homes, que afecta més del 50% d’homes de 50 anys i pot arribar a superar el 85% en homes amb edats superiors a 90 anys. Mentre que, el càncer de pròstata és un càncer rarament diagnosticat abans dels 50 anys a causa de que en un 90% dels casos resulta ser asimptomàtic. En 2018 es van estimar 31.728 nous casos diagnosticats a Espanya amb 139 casos per cada 100.000 homes.

 

Símptomes de patologia prostàtica

Tant per prevenir com per diagnosticar precoçment les patologies, a partir dels 50 anys els homes han de conèixer i estar més atents a aquestes manifestacions:

  • L’home comença a orinar més vegades del normal, és a dir, ja no aguanta 5 o 6 hores sense orinar, ha d’anar cada dues hores o dues hores i mitja al bany.
  • Nota que en comptes de aixecar-se una vegada pels matins ara comença a aixecar-se dues o tres vegades o que no s’aixecava i ara ho fa.
  • La micció perd força.

Aquests són els principals símptomes de prostatisme. Altres més greus són presència de coïssor a l’orinar o de sang en l’orina. Actualment, se sap que portar una vida sedentària o realitzar menjars abundants es relaciona amb l’aparició dels símptomes, però no amb el càncer de pròstata. Per aquest motiu, és important mantenir una activitat física regular, evitar el restrenyiment, així com la restricció en la ingesta de líquids a la nit i les miccions programades.

 

Recomanacions per a una pròstata saludable

Les recomanacions inicials es resumeixen en: cuidar l’alimentació, deixar de fumar i reduir l’obesitat augmentant l’exercici i l’activitat física.
Per evitar la HPB és recomanable evitar el consum d’aliments picants i reduir o evitar la ingesta de begudes alcohòliques, a causa de l’efecte diürètic i irritant que tenen a nivell vesical que afecta negativament la freqüència i urgència de les miccions, així com en la noctúria.

Mentre que, pel que fa a el càncer de pròstata, no existeixen evidències científiques que confirmin que un canvi d’alimentació pugui prevenir-ho, però sí se sap que el càncer de pròstata es vincula més a un consum de greixos saturats, que afavoreixen el creixement dels cancerígens que afecten directament a la pròstata. D’aquesta manera, les dietes riques en greixos animals, carns vermelles, àcid omega 3, suplements de zinc i pobres en vegetals, en particular de bròquil i coliflor, poden estar relacionades amb el desenvolupament de càncer de pròstata. En canvi, la ingesta de soja i productes derivats de la mateixa, el licopè, un antioxidant ric en el tomàquet i el consum diari de cafè podrien ser factors protectors enfront del càncer de pròstata.

Finalment, és altament recomanable la combinació dels resultats d’un test de set preguntes conegut com IPSS, de l’anàlisi d’orina, de sang, de la presència o no d’infecció i dels nivells del marcador PSA, que determinarà que el metge de família derivi al pacient a l’uròleg. Tot això ajudarà a millorar la detecció precoç en els pacients amb símptomes i esbrinar si aquestes senyals han aparegut perquè hi ha una HPB o perquè està creixent un petit tumor de càncer de pròstata.

A #ConceptumFertilitat també tenim un equip d’especialistes en urologia que van a resoldre tots els teus dubtes. Contacta’ns! 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita