fbpx

L’embaràs bioquímic. Tot el que has de saber.

El terme embaràs bioquímic és desconegut per a molts i dóna lloc a una gran quantitat de preguntes a les nostres pacients i/o parelles. Com ara: què és?, quines conseqüències té?, a què es deu?, suposa un problema per aconseguir un nou embaràs?, quan es pot tornar a intentar? T’ho responem tot en aquest article.

 

Algunes vegades passa que hem de trucar a les nostres pacients per informar del resultat d’un tractament de fecundació in vitro, els informem que l’analítica de la beta-hCG ha sortit positiva, però que les notícies no són bones i que les probabilitats que l’embaràs arribi a terme són ínfimes. Aquesta situació és difícil de gestionar a des del punt de vista emocional i sol deixar una sensació agredolça a les nostres pacients i/o parelles, que els resulta realment difícil entendre el que està succeint.

I és que, si realment el test d’embaràs ha donat positiu, per què no hi ha bones notícies? I si no hi ha bones notícies, ¿per què s’ha de seguir prenent la medicació? Doncs bé, anem a tractar d’explicar-ho tot amb detall a continuació.

 

Què és l’embaràs bioquímic?

Un embaràs bioquímic (també conegut com avortament bioquímic o micro-avortament), és un avortament precoç que succeeix al cap de pocs dies de produir-se la implantació de l’embrió. És a dir, el que realment ha passat, és que s’ha produït implantació embrionària a l’úter. És llavors quan es comença a sintetitzar l’hormona beta-hCG (gonadotropina coriònica humana) i, per aquesta raó, la prova d’embaràs surt positiva. No obstant això, l’embrió implantat ha deixat d’evolucionar uns dies després i l’embaràs mai arriba a visualitzar ecogràficament.

 

Causes de l’embaràs bioquímic

Identificar quina és la causa exacta que ha provocat la interrupció de el desenvolupament embrionari és difícil, pel fet que les restes embrionaris són eliminats amb la regla i no poden ser analitzats. No obstant això, es coneix que algunes de les raons poden ser les següents:

  • Anomalies anatòmiques en l’úter de la mare.
  • Problemes hormonals.
  • Alteracions genètiques en l’embrió després de la seva fecundació.
  • Alteracions genètiques en l’òvul o espermatozoide.
  • Estils de vida dels pares poc saludables i estrès.

 

Símptomes de l’embaràs bioquímic

Els símptomes més habituals són el dolor abdominal, l’expulsió de coàguls amb la menstruació, petites contraccions i mal d’esquena. No obstant això, poden no presentar símptomes clars a causa de l’escàs temps de gestació. A més, pot succeir que aquests símptomes es confonguin amb l’arribada de el període menstrual.

 

Embaràs bioquímic i tractaments de FIV

És un error comú associar l’embaràs bioquímic a un problema originat per un tractament de fertilitat. Els avortaments bioquímics es donen tant en embarassos naturals com en embarassos procedents de cicles de FIV. La diferència està en la percepció d’aquests micro-avortaments, ja que en un embaràs bioquímic natural és més probable que aquest passi desapercebut al no realitzar cap test d’embaràs i sol confondre amb un retard en el període menstrual. Mentre que, les pacients que se sotmeten a un tractament de fertilitat coneixen més sobre els embarassos bioquímics ja que es realitzen un test d’embaràs a les 2 setmanes post transferència dels embrions. De manera que el primer test surt positiu en nivells de beta-hCG però, a fer-se un segon test de confirmació uns dies més tard, es descarta l’embaràs.

 

Dades importants 

És important tenir en compte que després d’un embaràs bioquímic no cal prendre cap medicació o realitzar un raspat. El cicle menstrual torna a la seva normalitat 1 o 2 setmanes després, sempre que els nivells de beta-hCG i progesterona en la sang tornin als seus valors basals. Finalment, cal tenir en compte que un embaràs bioquímic no disminueix les possibilitats d’aconseguir una nova gestació o embaràs. De manera que, un cop el cicle menstrual es reprèn, es pot intentar un nou embaràs passades dues menstruacions. No obstant, és recomanable consultar-ho amb un especialista i seguir les seves indicacions sobre la base de les possibles causes que l’hagin originat i la situació emocional de la parella.

 

A Conceptum Fertilitat comptem amb un gran equip d’especialistes en el tema que t’ajudaran a compleix el teu somni de ser mare. Visita’ns ja

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita