fbpx

Em vaig realitzar un lligament de trompes i vull tenir fills, ¿està tot perdut?

Si ets dona i en algun moment has decidit no tenir més fills i optar per un mètode d’anticoncepció definitiu, el següent pas és saber en què consisteix la lligadura de trompes o esterilització femenina.

La lligadura de trompes o esterilització femenina és una intervenció quirúrgica basada en el tall o bloqueig de les trompes de Fal·lopi amb l’objectiu d’evitar que l’oòcit pugui arribar a l’úter, impedint la seva fecundació. La lligadura tubàrica requereix gairebé sempre d’anestèsia general. L’operació, que produeix molt poca incomoditat, dura uns 15 minuts i no exigeix més de 24 hores de permanència a l’hospital. Avui dia la intervenció més freqüent és mitjançant laparoscòpia, requerint per a això un tall diminut, que a penes deixa cicatriu, sota el melic. Tot i així, hi ha diversos mètodes per realitzar-la.

Els principals avantatges d’aquesta tècnica són: presenta un 99% d’eficàcia, és de caràcter permanent i té un efecte immediat. Per contra, també pot comportar alguns inconvenients:

  • La pacient ha de romandre hospitalitzada aproximadament 12 hores després de l’operació i mantenir repòs 2-5 dies més a casa.
  • Els problemes vénen quan s’intenta recuperar l’antiga funció d’aquest òrgan, ja que presenta una reversibilitat rara.
  • No protegeix contra les malalties de transmissió sexual.

Reproducció i embaràs voluntari després de la lligadura de trompes

Hi ha dones que després d’una lligadura de trompes es plantegen ser mares, ja sigui per primera vegada o per augmentar la família. Les circumstàncies que ens envolten canvien amb el pas dels anys, i una decisió presa temps enrere, pot ser que no tingui sentit anys després. Afortunadament, avui en dia tenim solucions per revertir aquesta situació i aconseguir el somni de moltes mares de concebre el seu nadó.

Hi ha dues maneres d’aconseguir un embaràs després d’una lligadura de trompes:

  • Reversió de la lligadura de trompes, mitjançant una cirurgia major.
  • Fecundació In Vitro (FIV).

La primera opció, si es realitza abans dels 40 anys, ofereix altes possibilitats d’èxit, aconseguint fins a un 70% d’embarassos en dones menors de 35 anys. No obstant això, com en qualsevol operació, el bon pronòstic dependrà cada pacient i de l’estat de la intervenció. En alguns casos, on durant la lligadura li hagin extirpat tota la trompa o una part important d’ella, la reversió tubàrica serà impossible.

L’altra opció seria sotmetre a un procés de fecundació in vitro (FIV), que actualment és el mètode d’elecció per excel·lència en dones que tenen lligadura de trompes. Això es deu a la possibilitat d’aconseguir l’embaràs sense necessitat de sotmetre a una intervenció de cirurgia major. En aquests casos, on les pacients no disposen de les Trompes de Fal·lopi, no se’ls pot practicar una inseminació artificial. No obstant això, la FIV suposa la millor opció per aconseguir el somni de ser mare, especialment en pacients de més de 40 anys.

La fecundació in vitro (FIV) és la simulació del procediment natural i fisiològic de fecundació in vivo en condicions de laboratori. Per a això, cal unir els espermatozoides de l’home amb els òvuls de la dona per generar un embrió que posteriorment serà transferit a l’úter. Recollir la mostra de semen és senzill, el lliura el marit en un pot o s’obté d’un banc de donant. Mentre que, per obtenir els òvuls hem de realitzar un protocol d’estimulació ovàrica, que bàsicament consisteix a utilitzar les mateixes hormones que en el cicle menstrual natural permeten la selecció d’un únic òvul, però que, en aquest cas, administrades a una dosi determinada, permeten obtenir una quantitat variable d’òvuls (normalment entre 5 i 15). Aquests òvuls són inseminats amb els millors espermatozoides i permetran generar, posteriorment, els embrions. Després d’uns dies de creixement en cultiu al laboratori, i aplicant les últimes tècniques de selecció embrionària, finalment es transferirà el millor embrió a l’úter de la pacient. És una tècnica senzilla i amb uns resultats excel·lents, que permetran a la pacient adaptar la teva vida familiar a la teva vida laboral.

Sigui quin sigui el teu cas, el més recomanable és consultar a un especialista, qui sabrà valorar la millor alternativa perquè puguis ser mare. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres!  

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita