fbpx

La lactància materna: beneficis i possibles problemes

Si seràs mamà o acabes de ser-ho i has de decidir com alletar al teu nadó, llavors aquest és el teu bloc. A Conceptum Fertilitat aprofitem la Setmana Mundial de la Lactància Materna per resoldre tots els vostres dubtes al respecte.

 

T’expliquem tots els beneficis i els possibles problemes derivats de la lactància materna, perquè puguis ser tu qui prengui aquesta decisió tan important: donar-li el pit o no al teu bebè.

 

Lactància i fisiologia humana
Durant l’adolescència, les glàndules mamàries de les dones inicien la seva preparació per a la possible lactància d’un nadó en un futur. L’augment de les mames, l’arèola i el mugró són només uns petits canvis que es donen al respecte.
D’altra banda, durant l’embaràs, es donen una sèrie de canvis hormonals que provoquen el creixement mamari, un augment dels conductes lactants i els alvèols, indicant la posada a punt del procés de lactància. En aquest moment la dona està fisiològicament preparada per alletar el nadó. Tot i així, és el lactant qui estimula la producció i la secreció de llet.
La lactància és un període de la vida en què la mare ofereix la seva llet materna al nounat, sent aquesta un aliment adaptat a les seves necessitats, tant per la seva composició com pel seu aspecte emocional, ja que s’estableix un vincle afectiu entre la mare i el seu nadó donant lloc a una experiència única i especial.

 

Beneficis de la Lactància Materna

 • Beneficis de la lactància per al nadó
  La llet materna contribueix al desenvolupament de el sistema immunitari del bebè. D’aquesta manera, li aporta protecció davant de malalties com refredats, bronquitis, pneumònia, diarrees, otitis, infeccions d’orina, etc… a més de malalties futures com asma, al·lèrgia, obesitat, o diabetis, i afavorint l’intel·lecte.
  Per tant, la llet materna conté tota l’aportació que necessita el nen durant els seus primers sis mesos de vida. Finalment, afavoreix el creixement, la maduració i la salut al nadó.
 • Beneficis de la lactància per a la mare
  La lactància materna accelera la recuperació de la mare després de l’embaràs, dificultant que aquesta pateixi anèmia per la pèrdua de pes guanyat durant l’embaràs, disminueix el risc d’hipertensió i depressió postpart. A més, alguns estudis confirmen que les dones que han alletat els seus fills tenen un risc menor de patir osteoporosi i alguns tipus de càncers com càncer de mama i ovari.
 • Avantatges per a la societat
  La llet materna és un aliment ecològic, que no necessita processos de fabricat industrial, ni envàs ni transport. Pel que la lactància materna suposa un estalvi econòmic per a la família, un estalvi d’energia sostenible i, a el mateix temps, evita la contaminació de l’entorn.
 • Possiblesproblemes durant la lactància
  A continuació, t’indiquem alguns problemes que poden presentar durant la lactància materna o com a conseqüència d’ella, i com es poden evitar o corregir:
  Mugrons adolorits
  S’aconsella: la correcció de la postura de l’infant i començar sempre pel pit no dolorós.
  Mugrons amb esquerdes
  S’aconsella: impregnar el mugró amb llet materna i assecar-la amb assecador, un protector recollidor de llets, per mantenir el mugró lliure de frecs i d’humitat, o utilitzar mugronera d’abella.
  Reaccions locals
  Es poden ocasionar per l’ús de cremes corporals, sabons o altres productes d’higiene. S’aconsella evitar el seu ús.
  Mugró pla i mugró invertit
  S’aconsella: estimular els mugrons amb els dits o bé amb un tirallet en el moment de la presa de llet per part del lactant.
  Mastitis
  Es tracta d’una inflamació de pit. Hi ha diversos tipus de mastitis, com les no infeccioses o les infeccioses. Depenent de la causa, un especialista li indicarà un tractament o un altre.
  Candidiasi del mugró
  És una infecció per fongs que pateixen algunes mares lactants. El símptoma principal és el dolor intens, de vegades precedit de picor. La sensació és similar a una cremada o a un dolor punxant. Normalment, és més dolorós al final de la presa o entre una i altra.
  Els tractaments, ja siguin tòpics o orals, són compatibles amb la lactància. El nadó també serà tractat, manifesti o no la candidiasi, per evitar que es torni a infectar la mare. Un especialista serà l’encarregat de tractar el problema.

 

Tens més dubtes o vols realitzar una consulta? No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres!  

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita