fbpx

El perill del doctor Google: conseqüències de confiar més en Internet que en el metge

Segur que alguna vegada has tingut algun dolor o sensació estranya durant uns dies i has buscat automàticament què podria ser a Google abans d’anar a metge. Doncs bé, en aquest article t’expliquem tot el que has de tenir en compte al respecte.

 

Sovint davant d’un simple mal de cap, marejos o sensació de debilitat durant uns dies, fa que ens asseguem directament al davant de l’ordinador i que busquem els símptomes a Google. I el diagnòstic? Pot anar des de migranyes simples fins insolació, anèmia, meningitis o càncer de pulmó microcític mortal.

Hi ha massa possibilitats per intentar fer del motor de cerca una eina mèdica pública. No obstant això, les consultes amb Doctor Google són el nostre pa de cada dia. Actualment, 6 de cada 10 espanyols utilitzen Internet per buscar informació sanitària. La meitat d’ells, per buscar els seus propis símptomes o els símptomes d’un familiar per trobar el problema en ells. I no només això, sinó que el 47% busca una solució per a ells mateixos o per altres membres de la seva família. I un alt percentatge acaba erròniament convençut que pateix una malaltia molt greu. Aquest fenomen es coneix com cibercondria o hipocondria digital.

 

Com pot afectar a la nostra salut

Quan una persona pateix cibercondria o hipocondria digital, la seva activitat no es limita a una simple consulta a Internet, sinó que la seva percepció errònia sobre la seva salut el porta a tenir necessitat de buscar informació que malgrat ser veraç i contrastada, no sol interpretar correctament .

A causa d’aquesta contínua preocupació, la hipocondria, i també la seva variant cibernètica, genera grans nivells d’ansietat i estrès, així com sota ànim i por. I això, traslladat a l’àmbit de la fertilitat i la reproducció assistida, no comporta res positiu.

Les persones hipocondríaques inverteixen molt de temps i esforç en buscar informació que confirmi les seves sospites, realitzen contínues visites a metges i si se senten contradits busquen altres professionals.

Quan el trastorn és més sever, la persona afectada pot patir un deteriorament de les relacions personals i laborals i deixar de fer activitats per por que la seva salut empitjori.

 

Com afrontar aquest problema

És important preocupar-se per la nostra salut i la de les persones que ens importen i conèixer alguns símptomes per identificar possibles problemes i actuar amb temps. No obstant això, quan aquesta actitud és patològica s’ha d’actuar per controlar-la.

Per a això, s’hauran de seguir tècniques de relaxació i cognitives, per aprendre a controlar i interpretar els símptomes, tècniques de distracció i tècniques de control emocional.

 

Disposar d’atenció mèdica de qualitat

L’accés a la informació per part de la població perquè aprengui a prevenir certes malalties i identificar-les és útil i beneficiós, sent Internet un portal molt accessible i fàcil per aconseguir aquesta divulgació.

Encara que la informació sigui veraç i contrastada per metges, en els casos de les persones amb cibercondria aquest accés a la informació és contraproduent, perquè creuen que han descobert el que els afecta sense necessitat d’atenció mèdica i fins i tot poden automedicar-se.

La relació metge-pacient no va a acabar, és només un canvi de forma. Però per aquest metge ha d’haver ulls, mans i cervell, no només algoritmes i bases de dades. El Dr Google encara està en pràctiques.

 

Si voleu saber més sobre com tenir cura vostra salut i, concretament, la vostra salut reproductiva, ginecològica i obstètrica podeu posar-vos en contacte amb nosaltres sense compromís. A Conceptum Fertilitat comptem amb els millors professionals especialistes, servei de segona opinió, orientació mèdica perquè les nostres pacients estiguin plenament tranquil·les.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita