fbpx

Dia Internacional de l’Orgull LGBTIQ +: nous temps, nous models de família.

En els últims anys, el concepte de família ha canviat i cada vegada coneixem més models de famílies diferents, com les formades per persones del mateix sexe o les persones soles que decideixen tenir un fill. I tu coneixes tots els models de famílies que hi ha? Descobreix-los aquí!

 

La societat espanyola evoluciona i el concepte de família també. Cada vegada és més habitual veure famílies diferents a les “tradicionals”, i en la majoria dels col·legis ja es treballa el concepte de diversitat, aplicat a múltiples àmbits, inclòs el familiar.

Fins fa relativament poc, els models familiars es limitaven a parelles heterosexuals amb fills naturals o adoptats, mare soltera (moltes vegades més per necessitat que per elecció) o mare/pare vidus o separats / divorciats.

Actualment, gràcies en part als avenços en la medicina reproductiva i les tècniques de reproducció assistida, i convivint amb el model tradicional, trobem fills procedents de diversos models familiars. Però quins són aquests nous models de família?, Un pare i una mare?, Un pare o dos?, Dues mares?, Una mare, dues o tres?, Dos pares?

De què parlem quan ens referim als nous models de famílies?, Del gènere?, De lo vincular?, De lo social?, De lo genètic?Et responem a totes aquestes preguntes a continuació.

La qualitat de la família importa més que la seva composició o l’orientació social dels pares. Els temps canvien i els éssers humans tenim la increïble capacitat d’adaptar-nos a ells, d’evolucionar. Els diferents models de família ens ajuden a entendre que no hi ha una fórmula única per aconseguir la felicitat.

La família tradicional ja no és l’única que existeix. Aquesta és una realitat social inqüestionable. Els nous models de família són el mirall d’una societat diferent i el seu perfil està canviant gràcies, entre altres motius, a les possibilitats que ofereix la Reproducció Assistida a les dones i a les parelles que somien amb tenir un fill i no poden aconseguir-ho de forma natural .

Tots els tipus de família són vàlids i mereixen respecte i protecció. Hem de ser els pares, els avis, els oncles, els padrins, els que transmetem als nens la normalitat i el valor de la diversitat, sense adoctrinar en les nostres pròpies creences, ajudant-los a analitzar la realitat social i als contrastar tots els punts de vista. A la fi i al el cap, es tracta de protegir el que sempre ha estat i serà la família, sense importar el model que ens toqui viure: un pilar fonamental per a tots i un lloc privilegiat per a l’educació, la protecció i la seguretat.

Cal afavorir la inclusió social des de la infància, treballar des de l’àmbit educatiu per a normalitzar l’existència de tots els models de família. El nostre compromís individual ha de ser donar visibilitat a tots els tipus familiars perquè estiguin igualment representats en la nostra societat, en els materials educatius, en l’àmbit administratiu, en els mitjans de comunicació.

 

Noves famílies, més diversitat

 1. Família nuclear o elemental: unitat familiar bàsica que es compon de pare, mare i fills.
 2. Família extensa o consanguínia: es compon de més d’una unitat nuclear, s’estén més enllà de dues generacions i està basada en els vincles de sang.
 3. Família monoparental, constituïda per un dels pares i els seus fills.
 4. Parelles cohabitants o unions de fet.
 5. Parelles sense fills, integrada per una parella heterosexual que ha pres la decisió de no tenir fills.
 6. Llars unipersonals o singles.
 7. Famílies reconstituïdes o mixtes: conformada per parelles que han tingut unions anteriors trencades i aporten fills a la nova unió. Les de tipus mixt, a més d’aportar cada cònjuge fills a la nova unió, tenen fills en comú.
 8. Famílies adoptives.
 9. Famílies homoparentals, constituïdes per persones de el mateix sexe.
 10. Famíliesels fills neixen per tècniques de reproducció assistida.
 11. Famílies d’acollida o famílies “cangur”.
 12. Diversitat familiar que caracteritza la població immigrant. Aquesta última ens porta a afirmar que hi ha gairebé tants tipus de família com identitats culturals. La participació dels pares en l’educació dels fills, més enllà de la situació familiar, ha de ser considerada essencial i fonamental, ja que són ells els que posen la base que marcarà el futur de cada ésser humà.

 

Aquesta diversitat ha afavorit la creació de famílies diferents. Diferents, però famílies. Per això, tots hauríem de poder triar el tipus de família que volem formar. Feliç Dia de l’Orgull Gai!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita