fbpx

Cures després d’un part per cesària: el que ningú t’ha explicat

Encara que no estigui previst que et facin una cesària, fins a l’últim moment no es pot saber com es resoldrà el part, així que mai no s’ha de descartar. No et preocupis! És una operació habitual, però és cert que la recuperació postpart és més lenta i que requereix més descans i cures. En aquest article t’expliquem quins.

La cesària és una intervenció que està indicada quan el nadó ve de natges o està creuat, però també pot ser necessària si el part no progressa com hauria de o hi ha risc de patiment fetal, cosa que no es pot preveure.

Per aquest motiu, si acabes de passar per una cesària pot ser que et sentis cansada, atordida i molt adolorida. Els primers dies amb un nounat no són fàcils. És una fase d’adaptació a una nova situació i anar-se’n coneixent a poc a poc. Paciència. Tot arriba. Però per això, és important que les primeres setmanes et cuidis, no facis esforços i demanis ajuda sempre que la necessitis. A més, seguint aquests consells podràs ajudar a que la teva recuperació sigui més ràpida:

  • Posa’t dreta i camina com més aviat millor

El moment de posar-se dreta per primera vegada després d’una cesària és una cosa que cap dona oblida fàcilment. Sents una enorme pressió a la zona afectada. No obstant això, per dolorós que pugui resultar, és important posar-se dreta com més aviat millor (sempre després de la indicació del personal sanitari) i tractar d’anar augmentant la freqüència i la distància de les passejades. Camina sempre subjecta al braç d’algú i intenta fer-ho de la manera més alçada possible. Pot resultar impossible al principi, però recorda que com més recta sigui la postura que adoptis, més ràpida serà la recuperació.

  • No t’esforcis gaire i demana ajuda

Potser transcorreguts 3 o 4 dies et sentis fort, gairebé recuperada i ansiosa d’arribar a casa i començar a ocupar-te del teu nadó al 100%. Això no obstant, és important que descansis el major temps possible i no facis esforços innecessaris. Demana a algú que et doni al teu nadó quan vulguis tenir-lo als braços o donar-li el pit, i si certes tasques impliquen forçar postures, és millor que de moment s’encarregui una altra persona de fer-les.

  • Protegeix el teu abdomen

La cicatriu de la cesària triga aproximadament 10 dies a curar-se, per això és molt important extremar les cures de la zona durant aquests dies per evitar complicacions, infeccions o que la ferida pugui tornar a obrir-se. També tracta de subjectar i pressionar la teva panxa quan succeeixin certs actes involuntaris com tossir, riure, esternudar,… ja que poden ocasionar dolor. També pots fer servir un coixí per donar suport al teu abdomen al mateix temps que el protegeixes.

  • Alimenta’t bé

L’anestèsia, la dificultat de moviment inicial i els procediments que s’utilitzen en les intervencions quirúrgiques abdominals, poden contribuir a l’aparició de gasos, recargolaments i restrenyiment. Per aquest motiu, posar-te dret, caminar, ingerir molt líquid i dur a terme una dieta saludable i rica en fibra t’ajudaran a recuperar el ritme intestinal.

  • Neteja, hidrata i asseca bé la cicatriu diàriament

La cura més important que requereix la cicatriu de la cesària és la higiene diària. Quan et dutxes cada dia recorda rentar bé la cicatriu amb aigua i sabó de PH neutre. Asseca-la després molt bé amb toquets lleugers i, tret que el teu metge t’hagi recomanat una altra cosa, no caldrà que la cobreixis amb cap apòsit. A més, has d’estar atenta a qualsevol signe que pugui indicar una infecció, com picor, coïssor, inflamació d’algun punt, canvi rar de color, mala olor, febre… o qualsevol altre símptoma que et faci sospitar.

  • Vesteix-te amb roba còmoda

Fuig d’elàstics, peces ajustades i botons que puguin clavar-se a la teva cicatriu. És preferible que durant els primers dies optis per peces folgades que es lliguin amb llaç o per vestits amples.

  • Seguretat i comoditat també durant la lactància

Els primers dies potser et sentis incòmoda i et costi trobar la postura correcta per donar el pit sense dolor. Donar suport al nadó sobre l’abdomen pot resultar dolorós i la impossibilitat de moure’t amb llibertat, fa difícil trobar una postura on et sentis còmoda. Pots ajudar-te amb un coixí o coixí de lactància. La sensació de tenir protegida la zona abdominal i la cicatriu et donarà més tranquil·litat.

Esperem haver resolt alguna de les teves inquietuds, si necessites més informació o tens algun dubte, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita