fbpx

Anticonceptius a partir dels 40: descobreix quin escollir

L’ús de mètodes anticonceptius decau a partir dels 40 anys perquè es pensa que ja no es pot tenir fills. No obstant això, hi ha més risc d’embarassos no desitjats que en dones més joves. T’expliquem per què i com triar l’anticonceptiu que s’adapta millor a tu.

Gairebé el 80% de les dones fan servir algun mètode anticonceptiu abans de complir els 40 anys. Però a partir d’aquesta edat, el consum comença a disminuir i arriba al 60% a partir dels 45 anys. Moltes dones deixen d’utilitzar-los pel fet que comencen a tenir períodes menstruals irregulars i pensen que han entrat a la menopausa o la perimenopausa i que, com a conseqüència, no els necessiten perquè ja no es poden quedar embarassades. Però és important no abaixar la guàrdia, ja que aquest és el principal motiu pel qual les dones grans corren un risc d’embaràs no desitjat més gran en comparació amb les dones més joves, perquè la menstruació moltes vegades es torna més erràtica i no es pot determinar l’ovulació amb exactitud.

Però pot continuar prenent la pastilla? Sí, però cal avaluar cada cas perquè les píndoles anticonceptives que contenen estrògens poden augmentar el risc cardiovascular si té altres factors de risc com pressió arterial alta, colesterol alt, obesitat o antecedents familiars de coàguls sanguinis, accident cerebrovascular o altres malalties risc de malaltia . També estan contraindicats si fumes i tens més de 35 anys. En aquests casos, hi ha altres alternatives, com l’anticoncepció hormonal només de progestàgens, que no suposa aquests riscos cardiovasculars per a la teva salut i pot administrar-se per diferents vies: oral, subcutània (implants), injectable o intrauterina.

Altres dones consideren deixar els mètodes anticonceptius orals perquè senten que prendre anticonceptius hormonals durant anys és dolent, o que és dolent per a la salut seguir prenent-los a mesura que envelleix, però no és així. El que sí que és cert és que estem entrant en una nova etapa en què hem de cuidar-nos millor a mesura que passen els anys i el declivi hormonal que comporta la menopausa repercuteix al nostre organisme i apareixen amb més freqüència alguns desequilibris o problemes de salut , per això ara és un bon moment per comprovar i consultar amb el teu ginecòleg/a si és convenient canviar de mètode anticonceptiu i valorar quina pot ser la millor opció.

A continuació, et deixem les preguntes i respostes més freqüents que ens fan al nostre dia a dia a la clínica referent a aquest tema:

Es poden prendre píndoles anticonceptives d’estrògens després dels 40 anys? Sí, sempre que avaluïn el seu risc personal. A més, sempre s’han de prendre sota prescripció i control d’un professional qualificat.

És dolent prendre anticonceptius orals durant molts anys? No. La píndola redueix la incidència de càncer d’ovari i d’endometri, a més de molts altres beneficis. L’objectiu de l’anticoncepció hormonal és millorar la qualitat de vida de la dona. Si està sana, la teràpia hormonal combinada pot continuar fins als 50 anys, mentre que la teràpia amb progestàgens només pot continuar fins a la menopausa.

És millor prendre anticonceptius a baixa dosi? No. Actualment les pastilles anticonceptives hormonals combinades ja tenen la dosi d’estrogen molt ajustades i molt baixes, tot i així hi ha diverses dosis al mercat. Els comprimits amb una mica més de dosis d’estrogen solen controlar millor el cicle i prevenir millor la pèrdua de densitat òssia.

El DIU és el mètode ideal si has estat mare i no vols tenir més fills? Depèn. Hi ha dos tipus de dispositius intrauterins o DIU: l’hormonal i el no hormonal. Hi ha dones que no volen hormones, i l’únic mètode que tenim, a banda del preservatiu, és el DIU de coure. El DIU hormonal es posa molt en dones que ja han tingut fills i busquen la comoditat de no haver d’acordar prendre una pastilla cada dia i no tenir regles abundants.

Si estic donant el pit, cal evitar els anticonceptius amb estrògens? Sí, perquè poden passar a llet materna i disminuir-ne la producció. A partir de les sis setmanes postpart, si ets amb lactància, es pot començar a prendre anticonceptius només amb gestàgens, posar un DIU de coure o hormonal, o posar un Implant.

Puc saber si ja tinc la menopausa si segueixo prenent anticonceptius orals? Sí, a través d’una analítica de sang, es poden mesurar l’hormona fol·liculoestimulant (FSH), que ajuda a controlar el cicle menstrual i estimula el creixement d’òvuls als ovaris, però només si estàs prenent anticonceptius que únicament contenen gestàgens. De tota manera, a partir dels 50 anys no es prescriuen anticonceptius amb estrògens a les dones.

Esperem que hàgim respost les vostres preguntes. Tens més? Contacta’ns i te les resolem!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita