fbpx

Com afecten els anticonceptius a la fertilitat i a l’embaràs múltiple?

Hi ha molts mites i llegendes populars sobre l’efecte que els anticonceptius d’un tipus o altre poden tenir sobre la fertilitat futura de la parella, així com també possibles efectes sobre la gestació múltiple. Descobreix què hi ha de cert a continuació.

Cada dia 26 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Anticoncepció i dels Naixements Múltiples. D’acord amb xifres estimades, s’estima que a nivell mundial uns 214 milions de dones en edat fèrtil volen aturar o posposar la procreació, però no fan servir cap mètode anticonceptiu o de planificació familiar.

Sovint, aquesta absència en l’ús de mètodes anticonceptius, en especial referència a la píndola anticonceptiva, és deguda a la gran quantitat de mites que existeixen pel que fa als seus efectes negatius sobre la fertilitat humana. Però comencem pel principi.

Què són les píndoles anticonceptives?

Les píndoles anticonceptives són un anticonceptiu hormonal pres per via oral, que estan formades per un gestagen i un estrogen, dues hormones.

El seu alt índex de seguretat (99%) les ha convertit en un anticonceptiu molt popular entre les dones que volen endarrerir-ne la maternitat.

Moltes dones joves que prenen la decisió de prendre píndoles anticonceptives per no quedar-se embarassades senten que aquestes píndoles poden alterar i afectar la fertilitat femenina, cosa que comportaria que quan estiguin preparades no es puguin quedar embarassades.

Afecten a l’embaràs?

És normal que us preocupeu per aquest tema, però hem de dir que s’ha convertit en un mite ja que no hi ha relació entre l’ús a llarg i curt termini de les pastilles anticonceptives i problemes de fertilitat. No cal tampoc descansar i deixar de prendre un cert temps les píndoles.

Les dones que estiguin fent ús d’aquestes pastilles i deixin de prendre-les amb intencions de quedar-se embarassades, començaran a tornar a ovular, podran quedar-se embarassades de nou sense problemes mentre no hi hagi altres condicions que ho impedeixin.

De fet, segons la majoria de ginecòlegs, prendre la píndola pot protegir contra diversos càncers, com el d’ovari i úter, ajudar contra l’endometriosi i els embarassos ectòpics. S’ha avançat molt en la producció d’aquest tipus d’anticonceptius i se n’han disminuït els efectes secundaris.

Un factor que cal tenir en compte és que la dona neix amb un nombre concret d’òvuls i una vegada es passa la barrera dels 35 anys la reserva ovàrica baixa fins a un 50%. Actualment, cada vegada les dones retarden més quedar-se embarassades per diverses raons, però han de tenir en compte la dada que hem aportat anteriorment.

A Conceptum Fertilitat sempre recomanem que, si ara no estàs preparada per ser mare, però vols ser-ho en un futur, preservis els teus òvuls en el moment en què millor es troben.

La vitrificació d’òvuls és una tècnica on els òvuls de la pacient romanen congelats (vitrificats) per tal de preservar la fertilitat i endarrerir la maternitat fins al moment que estigui preparada per ser mare.

Els anticonceptius orals poden augmentar el risc d’embaràs múltiple?

La píndola anticonceptiva funciona suprimint l’ovulació. En deixar de prendre-la, pot passar un “efecte rebot” que faci que s’ovuli més d’un òvul alhora. No obstant això, la probabilitat que això passi és molt baixa. A més, un embaràs múltiple depèn de molts altres factors com:

  • La teva edat i la teva contextura física: a més edat i major IMC, més possibilitats tens de concebre bessons o bessons.
  • Els teus antecedents genètics: tenir bessons o bessons a la teva família d’origen també et dóna més possibilitats de tenir-los tu. De la mateixa manera, aquelles mares que ja tenen un parell de bessons tenen possibilitats de repetir!
  • Haver tingut molts nens abans i la lactància perllongada: dones que ja han tingut quatre fills o més augmenten les seves possibilitats de tenir bessons. D’altra banda, també es diu que el fet d’alletar durant molt de temps els teus fills anteriors fa més probable que el següent embaràs sigui de bessons.

Estàs prenent anticonceptius orals o t’has plantejat si seria una opció viable per a tu? Si vols resoldre els teus dubtes ens pots contactar sense compromís. Els nostres especialistes estaran encantats d’ajudar-te i t’aconsellaran què és millor per a tu.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita