fbpx

10 curiositats sobre els nadons que segur no coneixies

Quan empreneu el camí de la maternitat per primera vegada, us enfronteu a un univers d’experiències noves que apreneu a gaudir sobre la marxa. En aquest article trobaràs 10 curiositats sobre els nadons que segur que no coneixies avui dia.

Sabies que, en néixer, el pes del cap del nadó representa una cambra del seu pes corporal? És així. El cervell d’un nadó dupliqués la mida el primer any de vida fins a arribar a la meitat de la mida d’un cervell d’un adult. Moltes persones no coneixen aquesta dada, de fet, si no tens molta experiència amb els nadons és probable que hi hagi moltíssimes coses que desconeixes sobre ells. Es tracta de petits detalls que pràcticament passen desapercebuts si no som prou curiosos i no parem atenció.

Si ja ets mare i tens diversos fills, podràs donar fe que cadascú es desenvolupa i es comporta de manera completament diferent. I és que els bebès són fascinants en si mateixos.

Aquestes són 10 de les respostes a les preguntes que solem fer-nos sobre els nadons:

  1. Els psicòlegs es van sorprendre en verificar que els nadons tenen un coneixement elemental de les matemàtiques. Un nadó és capaç de notar la diferència entre un, dos o tres objectes. Si un és retirat o se li afegeix, el nadó és capaç de saber quants queden. Més d’una vegada comprovarem la careta de “sorpresa” davant la desaparició sobtada d’alguna de les seves joguines preferides.
  2. Els nadons sempre estan escoltant, fins i tot al ventre matern. Un nadó de només dos dies de gestació podrà reconèixer la veu de la mare!
  3. Tot i que els nadons ploren des del naixement, usualment no ho faran amb llàgrimes per setmanes o mesos. Les llàgrimes són el líquid que manté als ulls humits per facilitar el moviment de les parpelles. Tot i això, si et fixes amb deteniment descobriràs que quan els nadons ploren no tenen llàgrimes. Els oftalmòlegs expliquen que això és perquè el conducte llagrimall dels petits triga a obrir-se i, per tant, les llàgrimes no poden passar, almenys fins que el nadó creixi i els conductes comencin a expandir-se.
  4. Cada nadó té una forma específica de plor. I els pares i les mares poden identificar-lo i relacionar-lo a només tres dies d’escoltar-lo.
  5. Els bebès tenen un instint intrínsec que els permet localitzar el pit de la seva mare només uns segons després de néixer. Científics a Noruega van descobrir que, si un nounat és situat directament sobre l’estómac de la mare després del naixement, el nadó començarà a fer servir els braços i les cames lentament per acostar-se al pit de la seva mare.
  6. Els ulls d’un nounat són relativament molt grans i ineficients. Potser en néixer no ho notis perquè els petits solen passar molt de temps dormint, però la veritat és que els ulls dels nadons són un 75% més grans que els d’un adult, en correspondència amb les mesures corporals. De fet, durant la resta de la vida els ulls només creixeran un 25% més, fins a assolir la seva mida normal a l’adultesa. A més, no tenen completament formats els cons oculars, per la qual cosa, en els primers tres mesos de vida, un nadó només pot veure bé aquelles coses que són a 20 cm de distància i, sovint, en blanc i negre.
  7. Només a deu minuts de néixer, el sentit auditiu d’un nadó pot detectar des d’on ve un so.
  8. Els nadons solen tenir les mans i els peus freds. Això és perquè quan són petits regulen malament la temperatura i tenen un sistema circulatori encara immadur. Prioritzen la sang als òrgans vitals, per la qual cosa les parts distals, com les extremitats, queden més fredes. Això no obstant, un nounat té un mecanisme d’adaptació que l’ajuda en cas de tenir molta calor o fred. Si un nadó té fred es mourà per escalfar-se, si està calent posarà els braços i les cames cap al costat, com si estigués prenent sol.
  9. Els nadons neixen amb molts més ossos que els adults. Molts ossos es fusionen amb el temps. Els adults tenim 206 ossos i en canvi els nadons en tenen uns 300. Aquesta característica permet al nadó adaptar-se a la placenta i poder emmotllar-se a la cavitat pèlvica durant el part.
  10. El teu nadó està connectat a les teves emocions i sentiments fins i tot abans de néixer. Si la mare embarassada escolta diferents estils de música, el nadó es mourà més quan sigui agradable per a la mare.

Coneixes alguna altra dada curiosa sobre els nadons? Comparteix-ho amb nosaltres a les nostres xarxes socials!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita