fbpx

Com afecta l’embaràs a la salut mental de la dona?

L’embaràs i el part no sempre és un moment perfecte i ideal per a les dones. Són molts els canvis tant hormonals, físics i, sobretot, psicològics que afecten i, per això, no sempre es podrà estar radiant i feliç. Però, com afecta realment l’embaràs a la salut mental de la mare? T’ho expliquem a continuació.

El procés de ser mare no és pas fàcil. Sovint es passen per alt totes aquelles dificultats psicològiques i emocionals, com l’ansietat o la depressió, que apareixen durant la concepció, l’embaràs o el postpart i que si no s’atenen poden afectar el curs gestacional o la cura del nadó.

Els especialistes en Salut Mental Perinatal són els que ajuden les dones i les seves famílies a superar aquests problemes mitjançant un abordatge integral, on el tractament farmacològic de vegades és necessari.

Vulnerabilitat emocional

En primer lloc, cal comprendre que aquest tipus de dificultats poden passar a qualsevol dona. És una etapa complexa i de vulnerabilitat especial. Els principals problemes que solen aparèixer són, a més de la depressió postpart, alguns trastorns obsessius-compulsius, el trastorn bipolar, i fins i tot algun quadre de major gravetat com la psicosi postpart, encara que aquesta és molt infreqüent.

Embarassos en pandèmia

A aquesta vulnerabilitat emocional s’hi ha sumat aquests mesos la Covid-19 per complicar les coses encara més. Actualment, hi ha diversos estudis a nivell mundial que indiquen un increment del 25% de símptomes depressius durant l’embaràs, respecte al període pre-pandèmic.

Per això, s’ha registrat un increment de sol·licituds d’ajut durant el període gestacional, sobretot a causa de símptomes depressius i ansiosos.

L’ideal és que davant les dificultats emocionals i psicològiques que puguin aparèixer tant a l’embaràs i el postpart, com en el procés de quedar-se embarassada, la dona acudeixi a un professional per afrontar-lo. També, en el cas d’aquelles dones que ja estiguin en tractament farmacològic i necessitin consultar el maneig de la medicació durant aquest període.

Vergonya i culpa per no estar feliç

Tot i això, hi ha una sèrie de barreres perquè les dones no arribin a sol·licitar ajuda o no rebin l’atenció adequada. D’una banda, la manca de coneixement.

Hi ha alguns símptomes com l’insomni que s’identifiquen com a propis d’aquest període, però també poden ser un indicador de problemes de la salut mental, i sovint no se li donen la importància que mereixen.

Un altre aspecte fonamental és que, en tractar-se d’un període en què s’espera que un estigui especialment feliç, el simple fet de presentar aquest tipus de problemes, tenir emocions o pensaments negatius sobre l’embaràs i el postpart o fins i tot no poder vincular-se bé amb el nadó, es poden viure amb vergonya o culpa. I no deu ser així!

Per aquest motiu, són moltes les dones que durant aquest període es reprimeixen i això impedeix que expliquin el que estan patint o demanin ajuda.

Conseqüències importants per a mare i nadó

Però ell no atendre aquest tipus de dificultats pot tenir conseqüències importants tant per a la mare, com per al curs de l’embaràs i el postpart i el desenvolupament del nadó.

Per això, és molt important acudir a professionals en aquests moments perquè puguin preguntar per aquests símptomes i que les mares, les parelles i la societat en general sàpiguen que això pot passar i que no estan sols per afrontar-ho. El diagnòstic i la detecció d’aquests símptomes són vitals per a la salut mental tant de la mare com de la parella i el nadó.

Tractament

El primer serà fer una visita amb un professional per dur a terme una avaluació diagnòstica i plantejar un pla de tractament en funció de les necessitats de cada dona.

En alguns casos s’indicarà teràpia psicològica complementada amb exercici físic o altre tipus d’intervenció per millorar l’estat de salut general i en altres casos caldrà un tractament farmacològic. Tot i que en el context de l’embaràs sempre s’afavoriran alternatives no farmacològiques.

No tingueu por de demanar ajuda, a Conceptum Fertilidad comptem amb un gran equip de professionals que us acompanyaran i faran d’aquest viatge un camí més amè. No dubtis a contactar-nos, t’estem esperant.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita