fbpx

Càncer de coll uterí: com prevenir-lo i protegir la teva fertilitat

El 26 de març se celebra el Dia mundial del càncer de cèrvix. El càncer de coll uterí és bastant freqüent en les dones, però, gràcies als avenços en medicina, la supervivència de les dones amb aquest tipus de càncer és força alta. Si es detecten a temps, és possible que s’eviti el seu desenvolupament.  T’expliquem com.

El càncer de cèrvix és el tercer càncer de més incidència en dones al nostre país i es produeix per canvis de forma progressiva en les cèl·lules que formen part del coll uterí: cèl·lules glandulars i escamoses. El punt on convergeixen aquestes cèl·lules i la seva alteració és el que rep el nom de zona de transformació. Si es detecten aquests canvis pre-cancerosos a temps, és possible que s’eviti el desenvolupament d’un càncer en la dona.

Cada any es diagnostiquen a Espanya 2.500 nous casos i uns 500.000 a tot el món. Cada dos minuts una dona mor per càncer de cèrvix o de coll úter. Es tracta d’una malaltia que afecta cada vegada més un major nombre de dones, però que es pot curar quan es troba i tracta als estadis primerencs.

Prevenció del càncer de cèrvix

El càncer de cèrvix és un tipus de càncer que s’origina al coll de l’úter, la part inferior de l’úter que connecta amb la vagina. És una malaltia que afecta moltes dones a tot el món i pot tenir un impacte significatiu en la seva salut reproductiva. Afortunadament, hi ha diverses coses que les dones poden fer per prevenir el càncer de coll uterí i protegir la seva fertilitat. Aquí hi ha alguns consells útils:

  • Realitzar exàmens regulars: Les proves de Papanicolaou o citologia vaginal són proves importants que poden detectar canvis anormals en les cèl·lules del coll uterí abans que es converteixin en càncer. Es recomana que les dones comencin a realitzar-se aquestes proves a partir dels 21 anys i les realitzin regularment cada 3 anys.
  • Vacunació: La vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) pot ajudar a prevenir el càncer de coll uterí en protegir contra els ceps de VPH que estan relacionades amb el càncer. Aquesta vacuna es recomana per a dones i homes de 9 a 45 anys.
  • Mantenir una bona higiene: Mantenir una bona higiene és important per prevenir infeccions que poden augmentar el risc de càncer de coll uterí. Es recomana rentar la zona vaginal amb aigua tèbia i evitar dutxes vaginals o l’ús de productes perfumats o irritants.
  • Evitar el tabac: Fumar pot augmentar el risc de càncer de coll uterí i reduir la fertilitat en les dones. Deixar de fumar és una de les millors coses que les dones poden fer per protegir la seva salut reproductiva i general.
  • Mantenir una dieta saludable: Una dieta saludable rica en fruites, verdures, cereals integrals i proteïnes magres pot ajudar a reduir el risc de càncer de coll uterí i promoure la fertilitat.

Seguint aquests consells, les dones poden prendre mesures per protegir la seva salut reproductiva i prevenir el càncer de coll uterí. Si tens preguntes o inquietuds sobre la teva salut reproductiva, pots contactar-nos o visitar-nos per rebre la informació i el suport que necessites.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita