fbpx

Baixa laboral per mal de regla: quins són els requisits i condicions

La reforma de la llei de Salut Sexual i Reproductiva, aprovada a meitats d’aquest any 2022, preveu la possibilitat de sol·licitar una baixa temporal en els casos de regles doloroses i incapacitants, cosa que s’ha anomenat la “baixa menstrual”. Però com funciona? Tot s’hi val? T’ho expliquem a continuació.

El Ministeri d’Igualtat, dirigit per Irene Montero, ha aprovat la nova llei de l’avortament que inclou una mesura que moltes dones esperaven molt de temps. Es tracta de la baixa laboral de fins a tres dies per regles doloroses i incapacitants. Aquesta incapacitat temporal permetrà algunes dones quedar-se a casa durant aquests dies tan dolorosos.

És una mesura pionera a la Unió Europea que ha posat sobre la taula un problema real. Però també ha estat objecte de crítica i debat, ja que preocupa que creï diferències de gènere a nivell laboral que perjudiquin les dones. A més, planteja dubtes, perquè el dolor té un component subjectiu i moltes dones es pregunten: quan es pot considerar incapacitant?, i com s’avaluarà?, la baixa te la pot donar el metge de capçalera o cal comptar amb l’informe d’un especialista?

Dolor de regla: quan no s’ha de considerar normal?

És normal sentir un cert malestar i molèsties a la part baixa de l’abdomen abans que et vingui la regla (l’anomenada síndrome premenstrual) i els dos primers dies del cicle. A nivell emocional, pot anar acompanyat d’un ànim més baix, irritabilitat, mal de cap, sensació de inflor i més sensibilitat o tensió mamària.

La causa d’aquest malestar són les prostaglandines, unes molècules que fan que l’úter es contregui per expulsar el revestiment (l’endometri) que el nostre cos prepara cada mes per acollir l’embrió en cas que l’òvul resulti fecundat. Les prostaglandines també poden provocar nàusees o diarrea.

D’altra banda, i per norma general, la menstruació incapacitant no és només un dolor puntual a la zona abdominal. Va acompanyada de rampes, marejos, vòmits i fins i tot desmais, a més del dolor que tot això provoca.

Per què la regla provoca més dolor en algunes dones?

Les diferències es produeixen perquè el cicle menstrual està regulat per les hormones, el funcionament de les quals es pot veure alterat per diverses causes. A més, hi ha factors genètics, d’estil de vida i externs -com la presa d’anticonceptius o d’alguns medicaments d’acció anticoagulant- que poden influir en la regularitat, la quantitat de flux o el dolor que provoca. Un altre factor que compta és l’edat, ja que les primeres regles es poden presentar de manera més irregular o ser més abundants a causa de la immaduresa del sistema hormonal. Així mateix, al llarg de la vida també es poden produir canvis hormonals que alterin el nostre patró habitual, sobretot després de la maternitat o durant els anys previs a la menopausa.

Requisits a complir per poder accedir a la baixa laboral per “regla dolorosa”

Les dones que se sentin incapacitades per complir els deures laborals, hauran d’acudir al metge de capçalera de la Seguretat Social per poder sol·licitar la baixa corresponent. Serà el metge qui decidirà si el dolor és incapacitant i també quants dies de baixa necessitaria. Per norma general, les dones que sol·licitin aquests dies de baixa ja tenen un historial clínic recurrent de dolor en les seves menstruacions.

El dolor de regla és una de les causes principals d’absentisme a l’àmbit laboral i acadèmic en dones joves, especialment entre els 20 i els 30 anys. El millor en aquests casos és anar al ginecòleg perquè pugui estudiar l’origen i detectar o descartar possibles patologies. A partir d’aquí, podem demanar una valoració i sol·licitar una baixa temporal en els casos que calgui. El més important és que aquest problema no se segueixi ocultant i que es demani ajuda per poder tractar-lo i, si és possible, solucionar-lo, o com a mínim que les dones afectades guanyin en salut i en qualitat de vida.

Quin import rebrà per la incapacitat temporal l’empleada?

Aquestes baixes es regularan mitjançant una incapacitat temporal per malaltia comuna , cosa que vol dir que l’import que es rebria seria el mateix que qualsevol altra malaltia d’aquesta categoria.

En aquest cas, durant els 3 primers dies , que són els que es poden sol·licitar de baixa laboral, el treballador no rebrà cap mena de salari per norma general. A partir del quart dia , l’empleada que estigui de baixa obtindrà el 60% de la base reguladora i, des del dia 21 , pujarà al 21%.

T’han sorgit més dubtes sobre això? Escriu-nos i te les resoldrem.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita