fbpx

Amenorrea o absència de menstruació: a què es deu i com solucionar-ho?

L’amenorrea o l’absència de menstruació espontània pot ser un indicador que alguna cosa no funciona correctament en el teu organisme. No li restis importància i aprofita aquest article per resoldre tots els teus dubtes sobre aquest tema. T’ho expliquem tot a continuació.

 

L’amenorrea és l’absència de menstruació en les dones en edat fèrtil. Els períodes de la vida en què una dona es troba, de forma general, en aquesta situació són: la pubertat, la menopausa, l’embaràs i la lactància.
De manera que, aquests quatre períodes són els únics en els que es considera normal la amenorrea o absència de regla. Quan es dóna la situació en què hi ha una absència dels períodes menstruals, fora d’aquests períodes prèviament esmentats, pot ser un senyal de patologia relacionada amb el sistema genital, hormonal o altres malalties sistèmiques.

Hi ha dos tipus d’amenorrees:

  • Amenorrea primària. Es considera amenorrea primària quan: (1) hi ha una absència de menstruació espontània als 14 anys amb retard de creixement o falta de desenvolupament dels caràcters sexuals secundaris; (2) hi ha una absència de menstruació espontània als 16 anys independentment de el desenvolupament i creixement dels caràcters sexuals secundaris o; (3) hi ha una absència de menstruació espontània després de 2 anys d’el desenvolupament dels caràcters sexuals secundaris.
  • Amenorrea secundària. Es coneix com amenorrea secundària quan hi ha una manca de menstruació durant uns 3 mesos en dones que mai han estat experimentat irregularitats en el cicle menstrual o durant uns 9 mesos en dones que han patit oligomenorrea (retard de més de quatre dies en el cicle menstrual) i que no estan embarassades, alletant ni en la menopausa.

 

Símptomes de la amenorrea

Alguns símptomes que poden anar associats a una manca de el període menstrual són els següents: canvi en la mida de les mames, secreció de les mames, sequedat vaginal, augment o pèrdua de pes, increment del borrissol corporal, acne, canvis en la veu i mal de cap.

 

Causes de l’amenorrea

Una de les causes més comunes que provoca l’absència de menstruació espontània són les alteracions hormonals de l’hipotàlem i la hipòfisi. No obstant això, també pot ser degut a:
– Problemes orgànics al canal vaginal o l’úter o els ovaris.
– Trastorns relacionats amb el pes: com l’obesitat o la reducció de molt pes de forma sobtada amb dietes extremes.
– Dones que tinguin l’himen no perforat, obstaculitzant la sortida a l’exterior.
– Excés de secreció de prolactina, provocat generalment per la presa de medicaments.
– Ansietat o estrès.
– Presència de quists en els ovaris o causa d’una insuficiència ovàrica.

 

Diagnòstic de l’amenorrea

Les proves diagnòstiques recomanades per determinar les possibles causes de l’amenorrea són les següents: anamnesi detallada de la pacient i els seus símptomes, exploració ginecològica exhaustiva, prova d’embaràs (per descartar que la causa sigui un possible embaràs), analítica hormonal (prestant molta atenció als nivells hormonals de FSH, LH, TSH i prolactina), ecografia pèlvica (per descartar la presència d’anomalies anatòmiques), TAC i/o ressonància magnètica nuclear del cap (per descartar tumors de hipotàlem o hipòfisi). En els casos en que l’exploració ginecològica i l’ecografia pèlvica no han donat amb el resultat, es recomana fer una histeroscòpia i/o histerosalpingografia.

 

Prevenció, tractament i especialista al què dirigir-se

L’amenorrea només es pot prevenir si es controlen i eviten els factors desencadenants: anorèxia nerviosa, activitat física excessiva, malnutrició, estrès, obesitat. A més, és important un diagnòstic precís previ sobre quin és el causant d’aquesta amenorrea. Així doncs, el tractament variarà en funció de quin sigui el seu origen. És per això que, en qualsevol cas, es recomana acudir a un especialista en Ginecologia per posar fi a el problema i recuperar, sempre que sigui possible, la normalitat.

 

Pateixes amenorrea o absència de menstruació espontània? No esperis més i realitza ja la teva consulta! A Conceptum Fertilitat comptem amb un equip d’especialistes experts en ginecologia que poden resoldre tots els teus dubtes sobre el teu període menstrual. T’esperem. https://www.conceptum.cat/contacte

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita