fbpx

Com saber a quina edat necessito ajuda per a la fertilitat.

Davant d’un problema de fertilitat, esperar no és la solució. A mesura que avança l’edat de la dona, hi ha una pèrdua de la quantitat i qualitat de les cèl·lules reproductives o gàmetes. Com saber quan necessites ajuda? Resolem els teus dubtes.

 

A més edat, menys fertilitat

La dona neix amb una reserva ovàrica predeterminada que disminueix amb l’edat, sobretot a partir dels 35 anys. També la qualitat cromosòmica dels òvuls baixa donant lloc a òvuls genèticament anormals: la taxa d’embaràs és menor, la taxa d’avortament és més gran i  disminueix la taxa de fecunditat natural al mes.

Només les dones?Estudis recents apunten que en els homes majors de 40 anys passa una cosa molt semblant: la producció i qualitat de l’esperma es redueix prop del 46%.

 

Demografia i fertilitat

En els últims 60 anys, s’ha produït una reducció significativa de l’índex de fecunditat mundial. D’altra banda, generalment, a Espanya es tenen pocs fills, sent la mitjana de 1,31 fills per dona i la taxa de reemplaçament generacional és de 2,1 fills per dona, és a dir, neixen menys dels que se’n van.

Actualment, l’edat en que les espanyoles tenen el primer fill ja supera els 30, quan ja has trobat certa estabilitat professional, econòmica i estàs segura de donar el pas . Si en els anys 80, la dona tenia el primer embaràs als 28 anys de mitjana, avui aquesta xifra passa a ser de 32 anys (segons dades de l’INE).

A partir dels 30 anys la fertilitat de la dona comença a disminuir, un declivi més acusat a partir dels 35 anys. Cada vegada és més freqüent que les dones es trobin en edats més avançades intentant quedar-se embarassades de forma natural sense aconseguir-ho.

 

Quan necessito ajuda?

Trobar el moment per a buscar l’embaràs no és fàcil. És un pas molt important que suposarà un punt d’inflexió en la teva vida en tots els sentits i això fa que sigui complicat trobar aquest moment ideal per tenir fills abans dels 40 anys. La formació, la carrera professional, la parella, són molts els condicionants i en cada cas, les prioritats. Les dificultats per conciliar la vida laboral amb la familiar poden empènyer a moltes dones a buscar el seu projecte reproductiu passats els 35 i és quan es troben amb la dificultat. El seu cos no està preparat i elles no ho saben.

Avui moltes parelles que volen fer el pas es troben que l’embaràs tan desitjat no arriba. Fins quan hem d’esperar abans d’anar a un especialista mèdic? Depèn de l’edat:

 

  • Dones de menys de 35 anys.Si mantenen relacions sexuals regulars (2 o 3 vegades a la setmana) tenen una probabilitat de tenir un embaràs al mes del 20%, del 72% als 6 mesos i del 85% a l’any. Si després d’un anyno s’ha aconseguit l’embaràs, és recomanable visitar un especialista.
  • Dones de més de 35 anys.Hauran d’acudir a un especialista si no han aconseguit l’embaràs després de 6 mesoso més intentant-ho. El ginecòleg especialista haurà de realitzar un examen físic per determinar si hi ha alguna alteració que impedeixi l’embaràs de manera natural i valorar la millor alternativa reproductiva.

 

En resum l’edat és el principal factor a tenir en compte en l’estudi de l’esterilitat. Les causes dels problemes d’esterilitat són diverses i intervé tant l’home com la dona. Davant la presència de problemes d’infertilitat, és important consultar un especialista que estudiarà les possibles causes i determinarà un tractament específic i personalitzat ideal per a cada pacient.

 

Tens més dubtes? Demana cita a Conceptum Fertilitat.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita