fbpx

10 preguntes i respostes freqüents sobre la OVODONACIÓ

Si el teu desig és ser mare i per a poder aconseguir-ho t’han aconsellat la ovodonació, és normal que al principi sorgeixin moltes preguntes sobre aquest tema. Per això, a continuació, pots trobar una recopilació de les preguntes més freqüents sobre la ovodonació i les seves respectives respostes.

1. Quines són les principals indicacions que aconsellen la ovodonació?

S’aconsella la ovodonació a totes aquelles dones que no poden utilitzar els seus propis òvuls. Això pot deure’s a una edat avançada, una intervenció quirúrgica, fallada ovàrica prematura (FOP), una malaltia hereditària la transmissió de la qual no es pot evitar, o després de diversos fracassos repetitius de cicles de FIV anteriors realitzats amb òvuls propis.

2. Puc jo o el meu fill conèixer a la donant?

D’acord amb la llei espanyola, Llei 14/2006, de 26 de maig, sobre tècniques de reproducció humana assistida, “la donació serà anònima i haurà de garantir-se la confidencialitat de les dades d’identitat dels donants (…)”.

3. Què puc saber de la donant?

D’acord amb la llei espanyola, podràs conèixer les dades següents: característiques físiques, ètnia, pes, talla, color de pell, ulls i cabell. A més, també se li donarà a conèixer el grup sanguini, que ha de ser compatible amb el de la parella, i la seva edat. El que no es facilita són dades personals i que podrien revelar la seva identitat, ni el seu historial.

4. Com sé que és una donant sana i que el meu futur fill no tindrà una malaltia hereditària?

Amb la finalitat de garantir a la millor donant d’òvuls, se li realitza un estudi exhaustiu que inclou una avaluació psicològica, analítica hormonal i ecografia, revisió ginecològica i un electrocardiograma. A més, se li realitza una analítica completa, que inclou hemograma, proves serològiques (que permeten detectar la presència d’HIV, hepatitis B i C i sífilis) i cariotip.

No conformes amb totes aquestes proves, se li realitza un test de compatibilitat genètica, que permet detectar si les donants són portadores d’alguna mutació genètica recessiva que es pugui transmetre a la descendència. D’aquesta manera, garantim que el futur bebè no sigui portador d’aquestes malalties.

5. Quines proves haig de fer-me en una ovodonació?

En les receptores menors de 40 anys es valora el seu historial mèdic, se’ls realitza una exploració ginecològica amb citologia, una ecografia ginecològica, i un hemograma complet amb l’anàlisi serològica pertinent, per a evitar riscos d’infecció. A partir dels 40 anys, se’ls pot realitzar una mamografia i algunes proves complementàries per a garantir el benestar del futur embaràs.

6. En cas de tenir parella masculina, quines proves ha de realitzar-se?

En la parella masculina se li realitza un seminograma, amb la finalitat de valorar la qualitat de l’esperma i determinar quina és la tècnica d’inseminació més adequada. També se li realitzarà una serologia, per a descartar la presència d’infeccions (HIV, hepatitis B i C i sífilis) i un cariotip. Finalment, amb la finalitat de garantir la compatibilitat genètica amb la donant d’òvuls, se li recomanarà realitzar un test genètic de portadors per a evitar el naixement d’un bebè amb alguna malaltia hereditària.

7. En què consisteix el procés de la ovodonació?

  1. Primer, els nostres especialistes valoraran el teu historial mèdic i t’indicaran els passos que has de seguir.
  2. Es garantirà i triarà a la donant idònia per a la pacient receptora.
  3. Estimulació ovàrica de la donant per a aconseguir el nombre més gran d’òvuls. També existeix l’opció d’utilitzar òvuls procedents del banc d’òvuls. Paral·lelament la dona receptora prepararà el seu endometri mitjançant la ingesta d’estrògens i progesterona per a optimitzar la implantació de l’embrió a l’úter.
  4. Punció fol·licular a la donant per a extreure i recuperar els òvuls. Es realitza en quiròfan, via transvaginal i amb sedació.
  5. En el laboratori d’Andrologia se seleccionen els espermatozoides amb major mobilitat.
  6. S’inseminen els òvuls en el laboratori, posteriorment s’informarà del nombre exacte d’òvuls fecundats, i es conrearan els embrions de 2 a 6 dies.
  7. Finalment, es transferirà el millor embrió a l’úter de la dona receptora.

8. Una vegada que decideixo optar per la ovodonació, quant haig d’esperar per a la transferència?

La durada aproximada, una vegada es disposa de la donant d’òvuls, oscil·la entre un mes i mig i dos mesos. Cal tenir en compte que és difícil garantir el dia exacte per l’elevat nombre de proves que es realitzen amb la finalitat de garantir el procés el més personalitzat per a les nostres pacients. No obstant això, se li indicarà quina és la setmana més probable. Espanya és el país amb major nombre de donants, per la qual cosa aprofitem aquest avantatge per a agilitar el procés al màxim.

9. Quines garanties d’èxit té la ovodonació?

La taxa d’èxit, en general, en tractaments de ovodonació és d’aproximadament un 65% en el primer intent. Això es deu al fet que les donants són dones joves i sanes, de 18 a 35 anys, garantint que els òvuls són de major qualitat. No obstant això, per norma general, no es transfereixen tots els embrions, per la qual cosa tendeixen a congelar-se i, en pacients que no han aconseguit l’embaràs en el primer intent, poden tornar a intentar-lo. Així doncs, la taxa d’embaràs acumulada per cicle pot aconseguir el 80% d’èxit.

10.El meu fill/a pot tenir germans que no conegui en una ovodonació?

La llei espanyola actual de reproducció assistida (Llei 14/2006) no determina el nombre màxim de donacions per donant, però si estableix el número màxim de nascuts biològics en 6, a Espanya. No obstant això, a causa de la necessitat de tenir un major control sobre els procediments de ovodonació, actualment existeix un registre nacional centralitzat amb la finalitat d’evitar qualsevol tipus de problema sobre aquest tema. A Conceptum Fertilitat participem activament en aquest registre perquè sabem l’important que és garantir la confidencialitat i la identitat durant tot el procés de donació.

Si encara així t’ha quedat algun dubte o vols realitzar la teva pròpia pregunta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita