fbpx

Què és i quan realitzar el test de fragmentació de l’ADN espermàtic.

El test de fragmentació espermàtica és una prova diagnòstica avançada en l’estudi de la infertilitat masculina, que es realitza en determinats casos per a completar la informació obtinguda després d’un seminograma. Pot ser determinant a l’hora d’aconseguir un embaràs. T’expliquem tot el que has de saber sobre la fragmentació de l’ADN espermàtic i quan fer un test diagnòstic.

 

La fragmentació de l’ADN espermàticfa referència a trencaments o lesions en el material genètic de l’espermatozoide. Quan més gran és el nombre de lesions, la integritat del material genètic és menor i també la probabilitat que s’arribi a un embaràs a terme.

Encara que generalment es considera que la fragmentació de l’ADN espermàtic està estretament relacionada amb un descens de la fertilitat i una pitjor qualitat embrionària, la determinació sistemàtica de la fragmentació de l’ADN no s’inclou habitualment en l’anàlisi rutinari de la qualitat seminal. És una prova addicional a l’estudi bàsic del factor masculí.

 

Tipus i causes de fragmentació

La fragmentació pot estar causada per: factors intrínsecsi/o factors extrínsecs.

Hi ha dos tipus de fragmentacions, segons el nombre de cadenes afectades de l’ADN:

  • Fragmentació de cadena senzilla (ss FDNA): causada per estrès oxidatiu i és un dany estès per tot el genoma. Es pot tractar amb antioxidants.
  • Fragmentació de cadena doble (ds FDNA): causada per activitat endonucleasa i és un dany localitzat en regions MAR del genoma. No hi ha tractament, només reduir el consum de tòxics.

 

Quan realitzar el test

El test de fragmentació espermàtica està indicat en els següents casos:

  • Baixa taxa de fecundació, embrions de baixa qualitat, fallada repetit d’implantaciói/o avortaments de repetició.
  • Varicocele.
  • Infeccions genitourinàries.
  • Majors de 45 anys.
  • Fumadors i persones exposades a tòxicsambientals.
  • Exposició a altes temperatures(febre).

 

Tipus d’anàlisis 

La fragmentació de l’ADN espermàtic es pot analitzar a través de 4 tècniques: TUNEL assay, Sperm Chromatin Structure Assay (SCSA),Sperm Chromatin Dispersion (SCD)i COMET assay. Sent aquestes 2 últimes les més usades en la pràctica clínica habitual. T’expliquem, a continuació, en què consisteixen.

  • L’assaig COMET és una tècnica complexa que permet valorar i diagnosticar la fragmentació d’ADN tant de cadena senzilla i com de cadena doble en mostres d’esperma. És una prova molt similar a una electroforesi. El resultat visual final és la formació d’una espècie de “cometa” la longitud de la cua és directament proporcional a el grau de fragmentació.
  • L’assaig SCD (Sperm Chromatin Dispersion)permet mesurar la fragmentació de l’ADN espermàtic d’una manera fàcil, ràpida i sense necessitat d’equipaments complexos. Té com a inconvenient principal que no diferencia entre fragmentació de cadena senzilla i cadena doble en l’ADN espermàtic, només indica el percentatge de fragmentació de la mateixa.

 

Solucions a un test alerat

Conceptum Fertilitat disposa de dues tècniquesque podrien ajudar a minimitzar aquest problema infertilitat masculinaen els tractaments de reproducció assistida, millorant la probabilitat d’aconseguir embaràs en les inseminacions o obtenir millors embrions en els cicles de FIV. Has sentit parlar de la tècnica MACS o el xip FERTILE? 

 

Vols saber més? Contacta’ns i/o demana cita amb els nostres especialistes per a més informació. T’esperem!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita