fbpx

Tinc mal de regla o és endometriosi?

Sovint considerem normal el fet que la regla o menstruació ens faci mal, però no és així i, en menor mesura, quan aquest dolor s’intensifica o es dóna en altres fases del cicle. En aquests casos es pot deure a l’endometriosi. Aquest article us donarà les claus per identificar de manera ràpida aquesta malaltia i com tractar-la.

Comencem des de zero: l’úter és el lloc on es desenvolupa el nadó quan una dona està embarassada. L’endometriés el teixit que recobreix l’interior de l’úter. L’endometriosi és una malaltia on el tipus de teixit que és similar al revestiment de l’úter creix fora d’aquest. Aquests pegats de teixit s’anomenen “implants”, “nòduls” o “lesions”. Es troben més sovint: a o sota dels ovaris, a les trompes de Fal·lopi, darrere de l’úter, als teixits que sostenen l’úter al seu lloc, als intestins o a la bufeta.

5 senyals per saber si pateixes endometriosi i com actuar

No és culpa de la regla si el dolor:

 • Va més enllà del període o sagnat. Quan es pateix endometriosi, el dolor pot aparèixer dies abans del sagnat i accentuar-se durant aquest. També es pot sentir dolor en altres moments del cicle, especialment durant l’ovulació.
 • Es repeteix sempre a tots els cicles. Si és endometriosi, la intensitat del dolor és cada mes igual i empitjora amb l’edat. Podeu impedir portar una vida normal.
 • No es calma ni amb l’ajuda dels analgèsics. O no ajuden a calmar el dolor o, si ho fan, és a dosis molt altes.
 • Ve acompanyat d’un sagnat molt abundant. És un altre dels símptomes que poden ajudar a identificar-lo.

Altres símptomes típics de l’endometriosi:

Encara que un 20% de dones amb endometriosi no presenten símptomes, la majoria, a més de dolor, tenen altres molèsties:

 • Dolor pèlvic, lumbar o rampes a les cames.
 • Molèsties gastrointestinals. Com a gasos, inflor, restrenyiment, diarrea…
 • Dolors o sagnats en orinar o defecar, cosa que pot portar a una major incidència d’infeccions urinàries.
 • Sexe dolorós. La penetració o l’orgasme poden ser dolorosos i haver-hi una mica de sagnat després del coit.

Endometriosi i infertilitat

Encara que no se sap quina és la causa real d’aquesta malaltia, moltes dones descobreixen que pateixen endometriosi en intentar concebre, ja que normalment pot dificultar la concepció.

 • Pot dificultar que òvul i espermatozoide es trobin.
 • Si el teixit endometrial s’estén a les trompes de Fal·lopi en pot dificultar el funcionament.
 • Si afecta l’ovari pot interferir en l’ovulació i la producció d’hormones sexuals.
 • Si l’endometriosi provoca infertilitat, cal recórrer a les tècniques de reproducció assistida per facilitar l’embaràs.

Proves per al diagnòstic

El primer pas és fer una exploració ginecològica. A més, el metge pot recórrer a tècniques com l’ecografia, la ressonància magnètica o la laparoscòpia. Tot i això, el millor és acudir a un centre que compti amb especialistes en diverses àrees que treballin en coordinació, i que puguin oferir un diagnòstic primerenc, cirurgia d’alt nivell i tècniques de reproducció assistida.

Tractaments

Aquest dependrà dels símptomes, el dolor i la gravetat de la malaltia en la dona.

 • Analgèsics. No tracten, només alleugen el dolor. Poden ser antiinflamatoris com l’ibuprofè, antiprostaglandínics, o derivats de la morfina, com la codeïna.
 • Tractament hormonal. Poden administrar-se anticonceptius orals; gestàgens, que escurcen o elimina la regla, o fàrmacs que impedeixin la producció hormonal femenina.
 • Cirurgia. Hi ha diferents tècniques com el làser i altres tecnologies electroquirúrgiques.

El més important és que no normalitzis el dolor de la regla i acudeixis a un especialista en la matèria. La detecció i el diagnòstic precoç és clau pel teu benestar i fertilitat. Sol·licita la teva visita, t’esperem!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita