fbpx

Senyals i consells per prevenir el càncer de coll uterí

En aquesta ocasió, volem abordar un tema de summa importància: la prevenció del càncer de coll uterí. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció del Càncer, és fonamental concientitzar sobre la importància de cuidar la nostra salut reproductiva.

Acompanyem-nos mentre explorem els senyals i consells per prevenir aquesta malaltia que afecta dones a tot el món.

El càncer de coll uterí és un tipus de càncer que es desenvolupa al coll de l’úter, la part inferior de l’úter que es connecta a la vagina. És el quart càncer més comú en les dones, i la segona causa de mort per càncer en les dones d’entre 35 i 44 anys.

La bona notícia és que el càncer de coll uterí és prevenible. Hi ha dues mesures principals que pot prendre per reduir el seu risc de desenvolupar aquest càncer:

 • Vacunar-se contra el VPH
 • Realitzar-se proves de detecció de rutina

Vacunar-se contra el VPH

El VPH és el virus que causa la majoria dels casos de càncer de coll uterí. La vacuna contra el VPH protegeix contra els tipus de VPH que causen càncer, així com contra els tipus de VPH que causen verrugues genitals.

La vacuna contra el VPH es recomana per a totes les nenes i nens de 9 a 12 anys d’edat. També es pot administrar a persones de fins a 45 anys d’ edat.

Realitzar-se proves de detecció de rutina

Les proves de detecció de rutina poden detectar canvis al coll uterí que podrien ser precursors del càncer. Si es detecten aquests canvis a temps, es poden tractar per prevenir el desenvolupament de càncer.

Les proves de detecció de rutina recomanades per al càncer de coll uterí són:

 • Prova de Papanicolaou (PAP): Aquesta prova examina les cèl·lules del coll uterí a la recerca de canvis que podrien ser cancerosos.
 • Cotest: Aquesta prova combina la prova de Papanicolaou amb la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH).

La Societat Americana del Càncer (ACS) recomana que les dones comencin a fer-se proves de detecció de rutina als 21 anys d’edat. Les dones de 30 anys d’edat o més poden optar per fer-se la prova de Papanicolaou cada tres anys o la prova de cotest cada cinc anys.

Senyals i símptomes del càncer de coll uterí

En la majoria dels casos, el càncer de coll uterí no causa símptomes en les primeres etapes. No obstant això, a mesura que el càncer progressa, pot causar els següents símptomes:

 • Sagnat vaginal anormal, com a sagnat després del sexe, després de la menopausa o entre períodes menstruals.
 • Reordenació vaginal anormal, com secreció espessa, sanguinolenta o dolenta.
 • Dolor pelvià
 • Dolor durant les relacions sexuals

Si experimenta algun d’aquests símptomes, és important que consulti el seu metge al més aviat possible.

Consells per reduir el seu risc de càncer de coll uterí

A més de vacunar-se contra el VPH i realitzar-se proves de detecció de rutina, hi ha altres coses que pot fer per reduir el seu risc de càncer de coll uterí:

 • Eviteu fumar. Fumar augmenta el seu risc de desenvolupar càncer de coll uterí.
 • Mantingui un pes saludable. Les dones amb sobrepès o obesitat tenen un major risc de desenvolupar càncer de coll uterí.
 • Practiqui relacions sexuals segures. Utilitzeu condons o barreres bucals per protegir-se de les infeccions de transmissió sexual (ITS), com el VPH.

En seguir les recomanacions de vacunació i detecció, pot ajudar a protegir la seva salut i reduir el seu risc de desenvolupar aquest càncer. A Conceptum Fertilitat, estem compromesos amb la salut i el benestar dels nous pacients. Oferim una àmplia gamma de serveis de fertilitat, així com serveis de salut preventiva, com proves de detecció de càncer de coll uterí. Si té alguna pregunta o inquietud sobre la seva salut, no dubti a contactar-nos.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita