fbpx

Què li passa a un nadó quan la mare té diabetis gestacional?

La diabetis gestacional és un tipus de diabetis que apareix per primera vegada durant l’embaràs en dones embarassades que mai no van patir aquesta malaltia. En algunes dones, la diabetis gestacional els pot afectar en més d’un embaràs. Però quines són les conseqüències per al nadó i per a la mare?

La diabetis gestacional generalment apareix a la meitat de l’embaràs. Els metges solen fer estudis entre les 24 i 28 setmanes de l’embaràs. La diabetis gestacional es pot controlar sovint amb una alimentació saludable i exercici regular, però de vegades la mare també necessitarà insulina.

Si pateixes diabetis gestacional durant l’embaràs, has de saber que…

El sucre de la sang no està ben controlat durant la gestació i pot portar a problemes a la mare i al nadó:

  • Un nadó massa gran

La diabetis que no es controla bé causa un augment en el sucre de la sang del nadó. El nadó està “sobrealimentat” i creix massa. A més de causar incomoditats a la mare durant els últims mesos de l’embaràs, un nadó extra gran pot originar problemes durant el part tant per a ella com per a ell.

  • Cesària

Una dona amb diabetis mal controlada té una probabilitat més alta de requerir una cesària per poder donar a llum. El nadó pot néixer amb mal als nervis a causa de la pressió a les espatlles durant el part i a la mare li pren més temps recuperar-se del part.

  • Pressió arterial alta (preeclàmpsia)

Quan una dona embarassada presenta pressió arterial alta, proteïna a l’orina i una inflamació freqüent als dits de les mans i els peus que no s’alleugereix, pot ser que tingui preeclàmpsia. Aquest és un problema greu que mereix ser vigilat molt de prop pel metge. La pressió arterial alta pot causar danys tant a la mare com al nadó en gestació. Pot provocar un naixement prematur del nadó i també convulsions o accidents cerebrovasculars (un coàgul sanguini o sagnat al cervell amb possible dany cerebral) a la dona durant el treball de part i l’enllumenament. Les dones amb diabetis tenen pressió arterial alta amb més freqüència que les dones que no en tenen.

  • Baix nivell de sucre a la sang (hipoglucèmia)

Les persones amb diabetis que prenen insulina o altres medicaments per a la diabetis pot ser que pateixin una baixa en el nivell de sucre a la sang. El baix nivell de sucre a la sang pot ser greu i fins i tot mortal si no s’atén ràpidament. Les dones poden evitar una disminució perillosa del seu sucre a la sang si vigilen acuradament els seus nivells i es tracten en forma oportuna.

Si la mare no s’ha controlat la diabetis durant l’embaràs, pot ser que els nivells de sucre a la sang del nadó disminueixin ràpidament després de néixer. Els nivells de sucre del nadó s’han de mantenir sota observació durant diverses hores després del naixement.

Què he de fer si pateixo diabetis gestacional durant l’embaràs?

  1. Alimentació saludable. Un nutricionista pot ajudar-lo a crear un pla de menjars saludable i ensenyar-lo a controlar el sucre a la sang durant l’embaràs.
  2. Exercici amb regularitat. Després de consultar el vostre metge, podeu fer exercici de manera regular durant i després de l’embaràs. Procureu fer un mínim de 30 minuts d’activitat física, de moderada a intensa, almenys cinc dies a la setmana. Això pot ser caminar ràpidament, nedar o jugar activament amb els nens.
  3. Monitoritzar amb freqüència el sucre a la sang. Atès que l’embaràs produeix canvis en les necessitats d’energia del cos, sovint reviseu el sucre a la sang, com us ho indiqui el vostre metge.
  4. Prendre insulina, si en necessita. Si el vostre metge us prescriu insulina, utilitzeu-la com us ho indica per controlar el sucre a la sang.
  5. Examen de diabetis després de l’embaràs. Feu-vos un examen de diabetis entre les 6 i 12 setmanes després que neixi el seu nadó i després cada 1 a 3 anys.

A la majoria de les dones amb diabetis gestacional, la diabetis desapareix després del part. Quan aquesta no desapareix, llavors se’n diu diabetis tipus 2. És important que una dona que hagi tingut diabetis gestacional continuï fent exercici i mantenint una alimentació saludable després de l’embaràs per prevenir o endarrerir la diabetis tipus 2.

Pots anar al nostre centre. Els nostres especialistes us acompanyaran durant tot el procés. Estàs a les millors mans!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita