fbpx

Hipertensió durant l’embaràs: claus sobre com gestionar-la.

La hipertensió arterial (HTA) complica el 10% de les gestacions i és una causa important de morbimortalitat materna i fetal. La preeclàmpsia és una forma d’HTA induïda per l’embaràs que, si no es tracta a temps, pot tenir conseqüències fatals tant per a la mare com per al nadó. Avui t’expliquem tot sobre la hipertensió durant l’embaràs i com gestionar-la.

 

Conceptes bàsics

La pressió arterialés la força que fa la sang contra les parets de les artèries. La pressió arterial alta, o hipertensió, és quan aquesta força és massa alta. Hi ha diferents tipus de pressió arterial alta en l’embaràs:

  • Hipertensió gestacional: És la pressió arterial alta que desenvolupa mentre està embarassada. Comença després de les 20 setmanes d’embaràs. En general, no té altres símptomes. En molts casos, no té conseqüències molt greus per al nadó, i desapareix durant les 12 setmanes després de el part. No obstant això, augmenta el risc d’hipertensió en el futur. A vegades pot ser greu, el que pot provocar baix pes al néixer o naixement prematur. Algunes dones amb hipertensió gestacional acaben desenvolupant preeclàmpsia.
  • Hipertensió crònica: És la pressió arterial alta que comença abans de la setmana 20 de l’embaràs o abans de quedar embarassada. De vegades, la hipertensió crònica també pot acabar en preeclàmpsia.
  • Preeclàmpsia: És un augment sobtat de la pressió arterial després de la setmana 20 d’embaràs. En general, ocorre en l’últim trimestre. En casos rars, els símptomes poden no començar fins després de el part. Això es diu preeclàmpsia postpart. La preeclàmpsia també pot provocar danys a alguns dels seus òrgans, com el fetge o el ronyó. Els signes d’aquests danys poden incloure proteïna en l’orina i pressió arterial molt alta. La preeclàmpsia pot ser greu i fins i tot posar en risc la vida tant de la mare com la del seu nadó. Actualment, no es coneix la causa de la preeclàmpsia.

 

Diagnòstic de la preeclàmsia

És important que, després d’aconseguir l’embaràs tan desitjat, es faci un bon seguiment prenatal de la dona gestant. A cada visita prenatal s’ha de controlar tant la pressió arterial com realitzar una anàlisi de l’orina. En el cas de tenir una pressió arterial alta (igual o superior a 140/90), especialment després de la setmana 20 d’embaràs, és probable que s’hagin de sol·licitar més proves, com anàlisis de sang o altres proves de laboratori per buscar proteïnes addicionals en l’orina i altres signes de la malaltia.

 

Tractament de la preeclàmsia

Per determinar un tractament enfocat a curar la preeclàmpsia cal tenir en compte diversos factors: la gravetat i l’estat actual de la mateixa, la setmana d’embaràs en què es troba i els possibles riscos derivats tant per a la dona gestant com per al seu nadó . En general, podem diferenciar:

  • Dones gestants de més de 37 setmanes d’embaràs, on és probable que el seu metge especialista no impedeixi el part de la dona gestant ni el naixement de el nadó.
  • Dones gestants de menys de 37 setmanes d’embaràs, on és probable que el seu metge especialista augmenti la vigilància i els controls tant per a la dona gestant com per al futur nadó. Això inclou la realització d’anàlisis de sang i orina en la dona gestant i, en el cas de el nadó, el monitoratge mitjançant ecografia de la freqüència cardíaca i de el creixement fetal. A més, és possible que sorgeixi la necessitat de prendre medicaments per controlar la pressió arterial i prevenir convulsions (eclàmpsia). Algunes dones també reben injeccions de corticoides per ajudar a que els pulmons de el nadó madurin més ràpid. Si la preeclàmpsia és greu, és possible que el seu metge vulgui que el nadó neixi més d’hora, per evitar agreujar els riscos derivats.

Sigui quin sigui el cas, és un tema molt seriós i s’ha de tractar immediatament. El tractament d’aquest tipus d’hipertensió arterial ve limitat també per la tolerància fetal als agents antihipertensius.

 

El nostre equip d’especialistes en obstetrícia pot ajudar-te aconseguir un embaràs de manera sana i controlada. A Conceptum Fertilitat la proximitat amb les nostres pacients està garantida, perquè l’important aquí ets tu. Si tens més preguntes pots contactar sense compromís.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita