fbpx

Espanya a l’era COVID-19: la caiguda de la natalitat.

En el primer trimestre del 2021, hi ha hagut 77.794 naixements a Espanya, cosa que representa una caiguda del 8,75% respecte a el mateix període del l’any anterior i de l’11,11% en comparació amb 2019. Podem remeiar-ho? Què has de saber si vols formar una família tard o d’hora? T’ho expliquem a continuació.

 

En una realitat que apunta a una progressiva acceleració de la vacunació massiva i, com a conseqüència, a una desacceleració de la corba de contagis per COVID-19 i en mires cap a aquesta “nova normalitat”, és urgent situar el focus en una de les moltes conseqüències de la pandèmia a nivell econòmic, polític i social: l’inevitable descens de la natalitat a Espanya. I és que, segons l’INE, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb menor taxa de natalitat, el descens ja puja al 30% en l’última dècada. Davant d’aquesta situació, el passat 27 d’abril de l’any 2020, Conceptum Fertilitat va reobrir les seves portes per seguir atenent la demanda de les dones i parelles en tractament reproductiu o amb necessitat de iniciar-lo, molts dels quals no poden demorar seus processos indefinidament, pel fet que la infertilitat i el temps són una mala combinació. Això sí, sota una clara premissa: la seguretat dels nostres empleats i pacients.

 

Impacte de la pandèmia en la natalitat
Després de l’arribada de la pandèmia del coronavirus, la natalitat durant el primer trimestre del al 2021 ha baixat gairebé un 9% respecte a l’any anterior. Tot i que el nombre de naixements presenta des de fa ja diversos anys una constant tendència a la baixa, el descens es va accentuar els nou primers mesos després del confinament de la població espanyola, durant el primer estat d’alarma per la COVID-19.
D’aquesta manera, al novembre de 2020 la taxa interanual de naixements es va reduir més d’un 10%, arribant descensos superiors al 20% al desembre de 2020 i al gener de 2021. En concret, al desembre de 2020 només van néixer 23.226 nens a Espanya, el que va suposar un 20,4% menys que en el mateix mes de 2019 i el valor mínim en un mes des que va començar la sèrie estadística de l’INE, l’any 1941.
Tot i que els dos primers mesos de 2021 hagi simbolitzat la xifra més baixa de la sèrie històrica, l’evolució positiva de la pandèmia ha fet que els naixements a Espanya s’hagin recuperat el passat mes de març, amb 29.260, la xifra més alta des d’octubre de 2020 i amb la qual es posa fi als mínims registrats els tres mesos anteriors, quan no es van superar els 25.000 naixements.

 

Impacte de la pandèmia en la reproducció assistida
La interrupció dels tractaments de fertilitat no emergents va ser absolutament necessària i justificada durant el període més crític de la pandèmia. Posteriorment, considerant que la infertilitat és una malaltia i la cura de la mateixa s’ha de considerar com un element de el servei mèdic essencial, les diferents societats van ser emetent recomanacions de cara a reprendre progressivament l’activitat dels centres de reproducció humana assistida.
A mitjans d’abril de 2020 la Societat Espanyola de Fertilitat (SEF) va emetre un document d’opinió sol·licitant la valoració de la represa de l’activitat en els centres de reproducció assistida amb adaptació a les mesures de seguretat vigents i amb l’escalonament assistencial que es consideri adient per part de les autoritats sanitàries. Posteriorment, juntament amb altres societats de fertilitat han anat actualitzant les recomanacions a mesura que avançava la pandèmia. El 29 de maig de 2020, tres societats científiques de medicina reproductiva van emetre un document: Declaració conjunta COVID-19 i reproducció humana: ASRM/ESHRE/IFFS, en què assenyalaven que «la reproducció és un dret humà essencial que existeix independentment de la raça, el gènere, l’orientació sexual o el país d’origen». Les tres societats afirmen conjuntament que els esforços de mitigació han estat un èxit, destacant la importància de continuar amb l’atenció reproductiva durant la pandèmia, i reprenent de manera progressiva i selectiva aquesta atenció mèdica.
I és que el temps és el major enemic de la fertilitat. Les dones per sobre dels 35 anys i per cada any que passa redueixen un 5% les possibilitats de quedar-se embarassades, a causa de disminució de la qualitat oocitària i la reserva d’òvuls. Per aquest motiu, si no pots quedar embarassada per circumstàncies externes, però vols ser mare en el futur, planteja’t la possibilitat de congelar òvuls i preservar la teva fertilitat, de manera que quan decideixis tenir fills, sigui possible que el teu fill tingui la teva pròpia càrrega genètica.

 

Actualment hi ha un ampli ventall de possibilitats per planificar a la perfecció la teva maternitat i/o paternitat. Contacta’ns amb nosaltres i informa’t de totes elles sense compromís.

 

 

 

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita