fbpx

Envelliment Ovàric: on som i cap a on anem

La fertilitat és un tema que ha guanyat cada vegada més rellevància en la societat actual. Moltes parelles al voltant del món s’enfronten a desafiaments en intentar concebre un fill, i un dels factors que poden afectar aquest procés és l’envelliment ovàric. A mesura que les dones envelleixen, els seus ovaris experimenten canvis que poden disminuir la seva reserva d’òvuls i afectar la seva qualitat.

En aquest bloc, explorarem on ens trobem quant a l’envelliment ovàric i cap a on es dirigeix la medicina reproductiva per ajudar les parelles a assolir el seu somni de tenir un fill.

1. L’ envelliment ovàric i la fertilitat:

A mesura que una dona envelleix, els seus ovaris envelleixen també. Aquesta disminució de la funció ovàrica pot tenir un impacte significatiu en la fertilitat. A partir dels 35 anys, la reserva d’òvuls disminueix ràpidament, cosa que pot dificultar la concepció. A més, la qualitat dels òvuls també es pot veure compromesa, cosa que augmenta el risc d’avortament espontani i anomalies genètiques en l’embrió.

2. On som avui:

La medicina reproductiva ha avançat considerablement en les últimes dècades per abordar els desafiaments associats amb l’envelliment ovàric. Actualment, hi ha diverses opcions disponibles per a les parelles que volen concebre malgrat la disminució de la reserva ovàrica. Algunes de les tècniques més comunes inclouen:

  • La FIV ha demostrat ser una opció efectiva per a les parelles amb problemes de fertilitat. En aquest procediment, els òvuls són recol·lectats dels ovaris i fertilitzats al laboratori amb l’esperma del company. Els embrions resultants es transfereixen a l’ úter, oferint majors possibilitats d’ embaràs exitós.
  • Donació d’ òvuls: Per a les dones la reserva ovàrica de les quals està esgotada o té una qualitat ovocitària reduïda, la donació d’ òvuls pot ser una opció viable. En aquest procés, els òvuls d’una donant jove i saludable s’utilitzen per a la FIV. Això augmenta significativament les possibilitats d’ èxit i permet a les parelles experimentar l’ embaràs i el part.
  • Preservació de la fertilitat: Per a les dones que volen posposar la maternitat, la preservació de la fertilitat s’ ha convertit en una opció cada vegada més popular. Mitjançant la congelació dels òvuls o embrions, les dones poden preservar la seva reserva ovàrica en un moment en què els seus òvuls són més joves i de millor qualitat. Aquests òvuls poden utilitzar-se en el futur quan estiguin llestes per buscar un embaràs.

3. Cap a on anem:

Malgrat els avenços actuals, la medicina reproductiva continua evolucionant per oferir solucions encara més efectives en la lluita contra l’envelliment ovàric i la infertilitat. Algunes àrees de recerca i desenvolupament prometedores inclouen:

  • Millora de la tecnologia de congelació: Els avenços en la vitrificació han millorat significativament les taxes de supervivència dels òvuls i embrions congelats. Els mètodes més nous i millorats de congelació ràpida minimitzen el dany cel·lular i augmenten les possibilitats d’èxit en els procediments de FIV.
  • Teràpies de rejoveniment ovàric: S’estan realitzant investigacions per desenvolupar teràpies que puguin millorar la qualitat dels òvuls i retardar l’envelliment ovàric. Aquestes teràpies podrien incloure medicaments, suplements o tècniques de medicina regenerativa que ajudin a revitalitzar els ovaris i millorar la funció ovàrica.
  • Diagnòstic i predicció millorats: S’estan desenvolupant proves més precises i sofisticades per avaluar la reserva ovàrica i predir la qualitat dels òvuls. Aquestes proves podrien ajudar les dones a prendre decisions informades sobre la planificació familiar i triar els tractaments de fertilitat més adequats.

Tot i que l’ envelliment ovàric pot presentar desafiaments per a la fertilitat, la medicina reproductiva ha avançat significativament en el tractament d’ aquesta condició.  Si estàs enfrontant dificultats per concebre, t’animem a contactar-nos i a buscar el suport en aquest viatge cap a la paternitat i maternitat.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita