fbpx

Embaràs, lactància i COVID-19. Tot el que has de saber

La COVID-19 és abans de res una crisi sanitària a escala mundial. La pandèmia ha afectat processos mèdics com la reproducció assistida. T’expliquem com.

A mitjans del mes de març, davant la situació generada per la infecció pel virus SARS-COV-2 al nostre país, les principals societats científiques de l’àmbit de la fertilitat i reproducció assistida van recomanar acabar els cicles ja iniciats, no iniciar nous cicles, realitzar totes les transferències previstes en fresc de forma diferida, no realitzar transferències d’embrions vitrificats, així com cancel·lar l’activitat de programes d’inseminació. A més, es va recomanar a tots els centres de reproducció humana assistida posar tots els seus mitjans a la disposició de l’autoritat sanitària competent.

No obstant això, recentment el Govern ha anunciat un gradual restabliment de l’activitat sanitària i a Conceptum Fertilitat treballem per a reprendre l’activitat de la forma més segura per a pacients i professionals. Així doncs, a continuació, et resolem les preguntes i preocupacions més freqüents sobre la COVID-19 i la seva relació amb l’embaràs.

Afecta la COVID-19 a l’embaràs? Es pot transmetre al fetus?

Cal tenir en compte que les dades relatives a l’afectació de la COVID-19 sobre dones embarassades són escassos actualment. No obstant això, algunes observacions apunten al fet que pot augmentar el risc de part prematur en casos d’afectació materna greu, però cal considerar que la majoria d’aquests casos es deuen a la necessitat de finalitzar la gestació en benefici a les condicions de benestar de la mare gestant.

No existeixen estudis de transmissió vertical (infecció intrauterina) que evidenciïn que les pacients infectades per COVID-19 puguin transmetre el virus al fetus. Tampoc s’han detectat partícules virals en els nounats, ni en les placentes ni en el líquid amniòtic.

 

En cas d’infecció per COVID-19, tinc més risc per estar embarassada?

Les dades existents indiquen que les dones embarassades no presenten més riscos que altres grups. S’ha vist que la COVID-19 afecta més a homes a partir dels 50 anys, mentre que els efectes en dones embarassades no tendeixen a ser més greus que en altres col·lectius.

 

Es pot transmetre la COVID-19 durant la lactància?

Diverses organitzacions internacionals de la salut (OMS, ABF, CDC, UNICEF) juntament amb estudis recents informen que no s’ha detectat la presència del virus en la llet materna en dones en període de lactància amb COVID-19 i altres infeccions per coronavirus. Per tant, no s’ha pogut provar que la COVID-19 es transmeti de mare a fill a través de la llet materna.

A més, la lactància materna continua sent recomanada per les organitzacions internacionals (OMS, ABF, CDC, UNICEF) a causa del passatge d’anticossos a través de la llet materna cap al nounat i als efectes positius a curt i llarg termini per a la salut del nadó.

No obstant això, en cas de donar el pit, es recomana l’ús de màscara juntament amb la neteja de mans i del mugró amb aigua i sabó.

En cas de separació temporal entre mare i nadó, el CDC (Centre per al Control i la Prevenció de Malalties) recomana utilitzar un extractor de llet únic i personal, i que, en absència de la mare, la llet li sigui administrada al nadó per una persona sana o per personal sanitari.

 

Quines recomanacions i mesures de prevenció haig de prendre si estic embarassada? Com puc protegir al meu nadó de la COVID-19?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha indicat mesures preventives exclusives per a les dones embarassades. No obstant això, es recomana que se segueixin les mesures preventives que s’han aconsellat a la població en general. Aquestes es poden resumir en:

Si estàs embarassada:

  • Si pots evitar-ho, no surtis de casa més de l’imprescindible.
  • Evita les visites innecessàries i el contacte amb persones alienes al teu entorn quotidià més immediat, especialment si presenten algun dels símptomes més habituals (tos i febre).
  • Extrema les mesures higièniques i, com sempre és recomanable durant l’embaràs, alimenta’t de manera saludable, hidrata’t bé, descansa i fes exercicis físics de manteniment.

Si tens un nadó a casa:

  • Renta’t les mans amb freqüència amb aigua i sabó o desinfectant per a mans a base d’alcohol.
  • Evita el contacte amb les persones malaltes (tos i esternuts).
  • Neteja i desinfecta diàriament les superfícies d’alt contacte en les àrees comunes de la llar (per exemple, taules, cadires de respatller dur, poms de les portes, interruptors de llum, controls remots, manetes, escriptoris, vàters, lavabos).
  • Neteja els articles, inclosos les joguines de peluix rentables, segons correspongui, d’acord amb les instruccions del fabricant. Si és possible, neteja els articles usant aigua calenta i asseca’ls completament. La roba bruta d’una persona malalta es pot rentar amb els articles d’altres persones.

Si encara així t’ha quedat algun dubte o vols realitzar la teva pròpia pregunta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres

 

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita