fbpx

El segon embaràs: canvis i curiositats més importants que has de saber

Quan ve el segon nadó, les preguntes s’acumulen i les respostes que trobem no sempre són tranquil·litzadores. T’expliquem les particularitats d’un segon embaràs que t’ajudaran a superar la meravellosa prova de portar a el món una nova vida.

 

L’experiència és un avantatge quan s’afronta el segon embaràs i saber el que t’espera et donarà seguretat. Tot i que no hi ha dos embarassos ni dos parts iguals, en general els temps d’adaptació i reacció en el cos de la dona s’escurcen en la segona gestació.
Principals canvis entre el primer i el segon embaràs

 

1. Canvis emocionals i psicològics. Desapareixen les pors al desconegut, ja que la futura mare coneix els canvis que va experimentar el seu cos i com reacciona el seu organisme davant els canvis hormonals.
2. La panxa es nota abans. Mentre que en el primer embaràs la panxa no es nota fins al cinquè mes de gestació, en el segon comença a ser evident a la fi del tercer mes o principis de la quart mes. Aquesta visibilitat es deu al fet que els músculs de l’abdomen estan més relaxats i s’adapten ràpidament als canvis de l’embaràs per acció de les hormones.
3. Les molèsties són diferents. No hi ha un embaràs igual a un altre. És possible que no tinguis nàusees, o que les tinguis si no es van produir en l’embaràs anterior i que en general et sentis diferent. Alguns problemes com el mal d’esquena t’acompanyaran de nou i, no obstant això, si vas tenir hipertensió o diabetis en el primer, un major control mèdic t’ajudarà a prevenir els problemes de l’anterior.
4. Els moviments fetals se senten abans. Tot i que les mares primerenques no senten com es mou el seu nadó dins del úter fins a la setmana 20 o 22 d’embaràs, amb el següent notaràs els moviments del teu bebè a partir de la setmana 14 de gestació.
5. La durada de l’embaràs pot variar. Són molts els factors que influeixen en la durada de l’embaràs i un d’ells és el nombre de parts. Quan es tracta de el tercer o quart nadó, el coll de l’úter està dilatat i tendeix a esborrar-se amb facilitat, pel que és possible que el naixement es produeixi una o dues setmanes abans que embarassos anteriors.
6. El part generalment dura menys. A causa de que les estructures internes ja s’han distès, la durada de el part en el segon embaràs sol escurçar a la meitat i durar de quatre a vuit hores. Concretament, la fase d’expulsió és la que sol ser més breu.
7. El segon part pot ser per via vaginal, encara que el primer hagi estat per cesària. Sempre que la cesària es produís per les pròpies circumstàncies de el part, és possible donar a llum per via vaginal en el segon embaràs.
8. El treball de part resulta menys dur, a causa de que la vagina és més elàstica i no hi ha fase de prepart, que té lloc quan el coll de l’úter ha de estovar i escurçar-se. A el mateix temps, l’úter també és més flexible. Per tot això, el treball de part del segon nadó sol ser més breu.
9. L’experiència prèvia ajuda en el segon part. La dona ja ha passat per l’experiència i se sent capaç de col·laborar amb les instruccions del metge i la llevadora.
10. L’episiotomia pot no ser necessària. Aquest tall que es realitza a la vagina només en cas necessari per facilitar la sortida del cap del bebè pel canal de el part, pot no haver de realitzar-se quan el perineu és més elàstic.
11. És recomanable assistir de nou al curs de preparació a el part. Encara que moltes dones només assisteixen el primer cop, és recomanable perquè ajuda a alleujar les tensions emocionals, ja que dediquen molt de temps a l’exercici físic i la relaxació per arribar al part de la millor manera.
12. La depressió postpart es supera millor. L’experiència ajuda a superar la baixada hormonal i a sentir-se més segura de si mateixa. La utilització dels mecanismes que van funcionar per relativitzar els canvis d’humor i una major implicació de el pare en la cura del nadó serveixen per superar la depressió postpart.
13. La lactància s’instaura fàcilment. L’experiència anterior fa que la mare s’adapti millor a les necessitats de l’infant i físicament notarà que els seus pits i els seus mugrons estan més preparats.
14. Represa de la vida sexual. Tant el despertar del desig sexual com la represa de les relacions sexuals són comportaments que resulten menys preocupants per a la dona. Tanmateix, és recomanable no tenir relacions amb penetració en les primeres sis setmanes després del part, sobretot, si hi ha hagut episiotomia.

 

L’embaràs és un moment màgic que heu de viure. I si ja ho heu viscut i ara aneu a pel segon, penseu en la recompensa: després el part serà molt més fàcil i ho podreu viure amb molta més serenitat. Us ha estat útil aquest article? Feu-ho saber a través de les nostres xarxes socials i no dubtis a contactar-nos per més informació.

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita