fbpx

L’Embaràs Ectòpic: què és i per què passa

Quedar-se embarassada no ho és tot. És important fer un seguiment mèdic des de les primeres setmanes i no saltar cap visita de control. La raó és que poden sorgir problemes que és important detectar com més aviat millor, com, per exemple, un embaràs ectòpic. Però per què és tan important detectar-ho a temps? A què es deu? Totes les respostes en aquest article.

Quan per fi aconsegueixes quedar-te embarassada, que ja de per si, no és un procés gens fàcil, potser aquest sigui un embaràs ectòpic, és a dir, fora de la cavitat uterina. No és una cosa que passi de manera molt freqüent, però pot passar. Es dóna 1 cas per cada 100. Així que és important saber-ne més sobre aquest succés.

On pot implantar l’embrió si no és a l’úter?

En la majoria dels casos (95%), es localitza a la trompa. Al 5% restant, pot estar en altres regions, com el cèrvix, la banya uterina, la cicatriu interna d’una cesària, l’ovari o l’abdomen. Hi ha una altra forma, menys freqüent, anomenada gestació heterotòpica, en què es produeixen, alhora, una gestació intrauterina i una altra extrauterina.

Quina és la causa d’un embaràs ectòpic o extrauterí?

Hi ha molts factors de risc associats a aquest tipus d’embaràs. La majoria provoquen una lesió a nivell de les trompes de Fal·lopi. Alguns exemples són: tenir antecedents d’una malaltia inflamatòria pèlvica, edat materna avançada (més de 40 anys), una cirurgia a nivell de trompes (com una lligadura de trompes) o abdominal prèvia, l’ús d’un dispositiu intrauterí (DIU) i el consum de tabac. En els tractaments de reproducció assistida, en fer la transferència pot passar que l’embrió no s’implanti adequadament. Això no obstant, és poc freqüent, per la qual cosa el risc és baix.

Quins són els símptomes quan això passa?

Els símptomes de l’embaràs ectòpic són variables i de vegades no apareixen fins que l’estructura que conté l’embaràs ectòpic es trenca, cosa que pot ser perillosa. Per això, és important consultar el menor indici d’irregularitat. Una hemorràgia vaginal acompanyada de retard menstrual o taques de sang i/o dolor a la part inferior de l’abdomen són símptomes de sospita.

Quins són els mètodes per detectar un embaràs extrauterí?

Per confirmar el diagnòstic cal fer una ecografia transvaginal i mirar els valors de l’hormona de l’embaràs (B-HCG). L’ecografia transvaginal és el mètode més sensible per detectar aquest tipus de gestacions de manera precoç, especialment si es fa en les primeres setmanes de gestació.

L’embaràs ectòpic es pot mantenir fins al final? Quin és el protocol que cal seguir en aquests casos?

No, cap embaràs ectòpic és viable, ja que els teixits que estan fora de l’úter no poden proporcionar al fetus el subministrament de sang i el suport que necessita per desenvolupar-se, així que no pot sobreviure. L’estructura que el conté el fetus sol trencar-se entre les primeres 6 i 16 setmanes, molt abans que el fetus pugui viure per ell mateix.

En general, cal fer un seguiment estret. Quan es detecta de manera precoç i no hi ha ruptura, se sol aplicar un tractament mèdic per facilitar la resolució de l’embaràs i disminuir riscos. Sempre cal fer un estudi individualitzat per oferir el millor tractament en funció de la situació de cada pacient. En alguns casos, només cal administrar un fàrmac per via intramuscular que interfereix en el progrés de l’embaràs. Mentre que, en altres casos pot ser necessari operar i, fins i tot, fer una escissió de la trompa afectada. La intervenció se sol fer per laparoscòpia.

Quina probabilitat hi ha que es repeteixi?

Després del tractament mèdic, el risc que es repeteixi la gestació ectòpica és de 15%. En cas d’una nova gestació, es recomana fer una ecografia precoç a les 5-6 setmanes de la data de la darrera regla.

Quant de temps es recomana esperar abans de tornar a intentar un nou embaràs? Pot afectar la meva fertilitat?

En general, depèn de cada cas i de cada pacient, així com del tractament que hagi realitzat i la manera com s’hagi resolt l’embaràs ectòpic. Quan s’hagi aplicat un tractament mèdic caldrà endarrerir sis mesos la cerca d’una nova gestació.

En general, no hi ha problemes de fertilitat associats a gestacions ectòpiques, encara que, com sempre, depèn de cada cas.

Sigui quin sigui el cas, és molt important que consultis amb el teu ginecòleg qualsevol símptoma estrany que aparegui després de la gestació. Detectar-ho a temps és crucial!

Si te ha gustado el artículo, puedes compartirlo

¡Bienvenida a la vida!

Tu oportunidad de ser madre.

Solicitud de 1ª Visita Informativa Gratuita